Va­ra­pre­si­dent­ti­eh­do­kas­kin pa­hek­sui Trumpin tör­ky­kom­ment­te­ja

Republikaanien varapresidenttiehdokas Mike Pence paheksuu Donald Trumpin naisia loukkaavia kommentteja.

Mike Pence sanoo, ettei voi hyväksyä Donald Trumpin naisia loukkaavia puheita.
Mike Pence sanoo, ettei voi hyväksyä Donald Trumpin naisia loukkaavia puheita.
Kuva: Bao Dandan

Republikaanien varapresidenttiehdokas Mike Pence paheksuu Donald Trumpin naisia loukkaavia kommentteja. Pence sanoo lausunnossaan, että Trumpin puheet loukkaavat häntä "aviomiehenä ja isänä". Pence sanoo, ettei voi hyväksyä eikä puolustaa Trumpin puheita naisten kourimisesta.

Pence sanoi olevansa kiitollinen, että Trump on pyytänyt puheitaan anteeksi. Hän sanoi rukoilevansa Trumpin perheen puolesta ja odottavansa Trumpin huomisillan väittelyä Hillary Clintonin kanssa.

Trumpin puheet ovat järkyttäneet perinteisillä arvoilla ratsastavia republikaaneja ja useampi puolueen vaikuttaja on ilmoittanut, ettei voi enää tukea Trumpia.

Trumpin ympärille puhjennut videokohu on poikinut myös maailmalla pöyristyneitä kommentteja, mutta suomalaisasiantuntija ei vielä sen perusteella ole valmis julistamaan Hillary Clintonia tulossa olevien vaalien voittajaksi.

- En vielä viheltäisi peliä poikki tämänpäiväisestä vaan odottaisin, miten asiat sunnuntaina menevät, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Aaltola viittaa sunnuntaina käytävään ehdokkaiden vaaliväittelyyn.

- Kyllähän tämä (video) sen mittaluokan asia on, että yleensä Yhdysvaltain vaaleissa ehdokas kaatuisi tuollaiseen, mutta Donald Trump on tietysti poikkeuksellinen yksilö.

Vaikka naisvihamieliset kommentit eivät ole Aaltolan mukaan Yhdysvalloissa yksityiskeskusteluissa poikkeuksellisia, hän uskoo kommenttien julkitulon politiikassa tuottavan Trumpille paljon päänvaivaa.

- Tämä tarkoittaa, että hänen täytyy kääntää kampanjaa yhä negatiivisempaan suuntaan ja korostaa Hillary Clintonin väitettyjä moraalittomuuksia.

Aaltolan mukaan lokakuussa Yhdysvaltain vaaleissa tapahtuu yleensäkin asioita, jotka kääntävät vaalien kurssia. Trumpin video on yksi näistä. Toinen kysymys on, voiko tässä kuussa tapahtua vielä jotakin sellaista, mikä on haitaksi Clintonin kampanjalle?

Trump pyysi anteeksi

Washington Post -lehden julkaisemalla videolla Trump muun muassa puhuu naisten kourimisesta ja sanoo, että naisille voi tehdä mitä vain, kunhan on "tarpeeksi suuri tähti".

- He antavat sinun tehdä sen, voit tehdä mitä vain, Trump sanoo videolla.

Hän käyttää naisia kuvaillessaan myös halventavaa kieltä. Video on kuvattu vuonna 2005, kun Trump vieraili yhdysvaltalaisen saippuaoopperan kuvauksissa.

Trump on poikennut normaaleista tavoistaan ja pahoitellut naisia halventavia kommenttejaan.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump pyytää yli kymmenen vuoden takaisia sanomisiaan anteeksi.
Video: MTV

- Jokainen minut tunteva tietää, että nämä sanat eivät heijasta sitä, kuka olen, uutistoimisto AFP siteeraa Trumpin videoitua viestiä.

- Sanoin näin, olin väärässä ja pyydän anteeksi.

Useat republikaanipoliitikot ovat ilmoittaneet vetävänsä tukensa Trumpilta törkyvideon vuoksi. Muun muassa Illinoisin senaattori Mark Kirk on Twitterissä jopa esittänyt ehdokkaan vaihtamista.

Presidenttiehdokkaiden on määrä kohdata toisessa kahdenkeskisessä vaaliväittelyssään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Yhdysvalloissa arvuutellaan nyt, käyttääkö Clinton Trumpin "pukuhuonepuheita" vaaliväittelylavalla tätä vastaan. Aikaisemmin Trump on uhannut voivansa ottaa väittelyssä esiin Clintonin miehen Bill Clintonin uskottomuuden, joten väittelystä on ennakoitu ärhäkkää.