Teollisuus: Con­lo­gil­le jät­ti­kaup­pa Puo­lus­tus­voi­mil­ta

Käräjätuomio: Pa­pe­ri­rul­lia kul­jet­ta­nut rek­ka­kus­ki kärähti huu­meis­ta Iissä

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vapaana vir­taa­va Tor­nion­jo­ki on liian arvokas myr­ky­tet­tä­väk­si

Kaivosyhtiöt Suomesta ja Ruotsista hakevat ympäristölupia rajajoen molemmille puolille. Lupaviranomaisten pitää pystyä tiukasti määrittelemään kahden kaivoksen yhteiset ympäristövaikutukset.

Maailman rauhallisin raja, Tornion-Muonionjoki on nähnyt monenlaista, mutta nyt se on taas uuden edessä. Kolariin, lähelle Muonion ja Kolarin rajaa suunnitellaan Hannukainen Miningin kaivosta. Valtakunnanrajan eli joen toisella puolella Ruotsissa, Pajalan Kaunisvaarassa toimiva Kaunis Iron puolestaan haluaa laajentaa jo kauan arvostelua saanutta kaivostoimintaansa.

Molemmat yhtiöt hakevat parhaillaan ympäristölupaa. Kaivokset ovat eri maissa ja molempien maiden viranomaiset käsittelevät lupia oman maansa osalta. Eri puolilla rajaa olevien kaivosten haittavaikutukset kohdistuvat samaan vesistöön eli rajajokeen. Nyt viranomaiset joutuvat ensimmäistä kertaa miettimään, miten ympäristölupamenettelyssä toimitaan kahdessa maassa ja mitkä ovat kaivosten yhteiset ympäristövaikutukset yhteiseen jokeen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.