Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vapaana vir­taa­va Tor­nion­jo­ki on liian arvokas myr­ky­tet­tä­väk­si

Kaivosyhtiöt Suomesta ja Ruotsista hakevat ympäristölupia rajajoen molemmille puolille. Lupaviranomaisten pitää pystyä tiukasti määrittelemään kahden kaivoksen yhteiset ympäristövaikutukset.

Maailman rauhallisin raja, Tornion-Muonionjoki on nähnyt monenlaista, mutta nyt se on taas uuden edessä. Kolariin, lähelle Muonion ja Kolarin rajaa suunnitellaan Hannukainen Miningin kaivosta. Valtakunnanrajan eli joen toisella puolella Ruotsissa, Pajalan Kaunisvaarassa toimiva Kaunis Iron puolestaan haluaa laajentaa jo kauan arvostelua saanutta kaivostoimintaansa.

Molemmat yhtiöt hakevat parhaillaan ympäristölupaa. Kaivokset ovat eri maissa ja molempien maiden viranomaiset käsittelevät lupia oman maansa osalta. Eri puolilla rajaa olevien kaivosten haittavaikutukset kohdistuvat samaan vesistöön eli rajajokeen. Nyt viranomaiset joutuvat ensimmäistä kertaa miettimään, miten ympäristölupamenettelyssä toimitaan kahdessa maassa ja mitkä ovat kaivosten yhteiset ympäristövaikutukset yhteiseen jokeen.

Kaunisvaaran kaivos on toiminut Pajalassa vuodesta 2010. Se oli välillä suljettuna ja avattiin uudella nimellä vuonna 2018.

Vaikka ruotsalaiset ympäristöviranomaiset ovat pitkään olleet hyvin kriittisiä kaivoksen toiminnalle ja vaatineet sen sulkemista, toiminta on epäselvässä lupatilanteessa jatkunut.

Nyt Kaunis Iron on jättänyt uuden ympäristölupahakemuksen. Se haluaa avata Pajalaan kaksi uutta avolouhosta ja lisätä rikastetuotantonsa kahdesta miljoonasta tonnista kolminkertaiseksi.

Saalista Tornionjoen Matkakoskelta.
Saalista Tornionjoen Matkakoskelta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.