Oulun joukkoliikenne: Oulun bussit ovat ajoit­tain tupaten täynnä ja mat­ko­jen mää­räs­sä taotaan en­nä­tys­lu­ke­mia

Mielipidekirjoitus: Su­ku­puo­li­ko­ke­mus on jo­kai­sen oma asia

Luitko jo tämän: Miksi somessa ihail­laan julk­kik­sia lähes vailla rihman kier­tä­mää, mutta ta­val­li­sen suo­ma­lai­sen luo­mu­ta­ka­lis­ton nä­ke­mi­nen on kau­his­tus?

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Van­hus­työn sai­raus­kes­kei­ses­tä ajat­te­lus­ta pääs­tä­vä eroon – en­na­koi­va työ tulee entistä tär­keäm­mäk­si, kun eläk­keel­lä olo elä­män­vai­hee­na pitenee

"Pelkkä sairauksien lukumäärä ei riitä kuvaamaan sitä, miten ikäihminen selviytyy arjen toiminnoista ja suorituksista ja mitä avun tarpeita hänellä on."

Kiitos Tinja Huovialalle jutusta Laki antaa raamit, ratkaisut ovat yksilöllisiä (Kaleva 8.1.). Jutussa kuvattu esimerkki kuvastaa vanhustyön sairauskeskeisestä ajattelua, josta meidän olisi pitänyt päästä eroon jo aikoja sitten.

Pelkkä sairauksien lukumäärä ei riitä kuvaamaan sitä, miten ikäihminen selviytyy arjen toiminnoista ja suorituksista ja mitä avun tarpeita hänellä on. Kritiikkiä tätä sairauskeskeistä mallia kohtaan esitti jo vuonna 1977 psykiatri Geroge L. Engel (1977).

Engel kehitti biopsykososiaalisen mallin, joka huomioi ihmisen arjen toiminnoista selviytymisessä sairauksien ja fyysisten tekijöiden lisäksi myös psyykkiset ja sosiaaliset tekijät.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.