Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Van­hoil­lis­les­ta­dio­lai­set toi­vo­vat so­pu­rat­kai­sua samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­ses­sä

Viljo Juntusen mukaan vanhoillislestadiolaiset odottavat rauhassa, miten evankelisluterilainen kirkko reagoi samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.

Viljo Juntunen
Viljo Juntunen
Kuva: Jarmo Kontiainen

Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen puheenjohtajan Viljo Juntusen mukaan vanhoillislestadiolaiset odottavat rauhassa, miten evankelisluterilainen kirkko reagoi samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.

Lännen Median evankelisluterilaisen kirkon papeille tekemässä kyselyssä 59 prosenttia papeista arvioi, että luterilainen kirkko on vaarassa jakautua kahdeksi tai useammaksi kristilliseksi liikkeeksi. Osa papeista arvioi, että herätysliikkeitä irtoaisi kirkosta.

Juntusen mukaan ainakaan vanhoillislestadiolaisten piirissä ei ole käyty keskustelua kirkossa eroamisesta.

– Emme provosoidu tai lähde vaikuttamaan mielenosoituksellisesti. Historiankulussa pidetyissä kokouksissa olemme aina tuoneet esille, että olemme osa tätä kirkkoa, Juntunen muistuttaa.

– Me emme kannata tasa-arvoista avioliittolakia, mutta toivomme ja uskomme, että parien vihkimiseen löytyy omantuntomme huomioonottava sovintoratkaisu.

– Yksi vaihtoehto on, että kirkko säilyttää vihkimisoikeuden ennallaan, eikä samaa sukupuolta olevia pariskuntia vihitä kirkossa. Toinen vaihtoehto on, että kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevat parit avioliittoon, mutta papeille annetaan omantunnonvapaus, vihkiäkö vai ei. Kolmas vaihtoehto on, että kirkko luopuu vihkimisoikeudestaan ja siunaa vain heteroparit.

Arkkipiispan kanta yllätti

Juntusen mukaan kirkko on jakaantunut, mutta hän uskoo, että ihmisten mielet rauhoittuvat, kun ensishokki on mennyt ohi.

Juntunen ei voi puhua yksittäisten vanhoillislestadiolaisen liikkeen jäsenten osalta, onko jäseniä eronnut kirkosta viime viikkojen eroamisaallossa.

Juntusen arvio on, että vanhoillislestadiolaisia ei olisi juuri eronnut kirkosta tasa-arvoisen avioliittolain takia. Liikkeen johto on halunnut viestiä, että kirkosta eroaminen ei ole tarpeellista.

Juntunen myöntää, että vanhoillislestadiolaiset olivat yllättyneitä arkkipiispa Kari Mäkisen kannasta tasa-arvoiseen avioliittolakiin, koska kanta oli eri, mitä kirkon elimissä oli päätetty.

– Kirkon elimissä avioliittoa on pidetty naisen ja miehen välisenä.
Juntunen ei ole ollut yhteydessä Mäkiseen, koska hänen mukaansa arkkipiispa kyllä on tietoinen kirkon sisällä olevista erilaisista näkemyksistä.