Kotimaa

Suuri pappikysely: Enemmistö uskoo kirkon jakautuvan

Kotimaa 13.12.2014 6:00
Johanna Juupaluoma

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papisto pitää todellisena kirkon jakaantumisuhkaa yhdeksi tai useammaksi kristilliseksi liikkeeksi. Lännen Median lehtien toteuttamaan kyselyyn vastanneista papeista 59 prosenttia uskoo, että kirkko tulee jakautumaan tavalla tai toisella nykyisestään. Miespapeista tätä mieltä on 65 prosenttia ja naispapeista 49 prosenttia kysymykseen vastanneista.

Kirkon jakautumista todennäköisenä pitävien pappien vastauksissa huokuu huoli kirkon liberalisoitumisen johtavan siihen, että kirkosta joko eroavat tai kirkosta savustetaan ulos perinteisesti ajattelevat konservatiivit. Heihin lasketaan kuuluvan esimerkiksi eri herätysliikkeissä toimivat papit ja seurakuntalaiset.

Osa papistosta kokee, että kirkon sisällä on jo käynnissä ”kylmä sota” ja jakaantuminen on alkanut aikoja sitten, esimerkiksi kun Lähetyshiippakunta (entinen Luther-säätiö) joutui erkaantumaan Suomen ev.lut. kirkon yhteydestä.

Näkemyserot siitä uhkaako kirkkoa jakaantuminen vai ei ovat kuitenkin eri pappien välillä valtavat. Toiset papeista eivät näe kirkossa olevan sen kummempaa vaaraa jakautua tai pitävät vaikutuksia pieninä.

Samanaikaisesti kyselyyn vastanneista papeista valtaosa, 76 prosenttia, pitää herätysliikkeiden (herännäisyyden, lestadiolaisuuden, evankelisuuden, rukoilevaisuuden ja viidesläisyyden) asemaa kirkossa ennen kaikkea vahvuutena. Lähes saman verran pappeja kokee, että kirkon pitäisi palata lähemmäksi hengellisiä juuria sen sijaan, että se seuraa ajan muotivirtauksia.

Kyselyyn kirkon nykytilasta vastasi yhteensä 382 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon palveluksessa olevaa pappia eri puolilta Suomea. Heistä eri seurakuntien kirkkoherroja on 58.

Kyselyyn vastanneista papeista työskentelee Tampereen seudulla 87, Helsingissä 80, Oulun seudulla 48 ja Turun seudulla 45.

Näin papit kommentoivat evankelis-luterilaisen kirkon jakautumisvaaraa:

Kirkko jakaantuu:

– Mikäli (samaa sukupuolta olevien parien) vihkiminen tulee pakolliseksi suuri osa kirkon papeista ja kanttoreista lähtee heti. Mikäli annetaan omantunnonvapaus jakaa papiston ja kanttorit lampaisiin ja vuohiin. Mikäli luovutaan kokonaan vihkioikeudesta, tullaan varmasti pyytämään siunausta ja jälleen jaetaan kahteen porukkaan.

– Vaara on todellinen. En tiedä onko rajukaan muutos välttämättä pahasta. Onhan minunkin naisena vaikea käsittää sitä että yhä on meidän kirkkomme sisällä (mies)pappeja, jotka eivät hyväksy minun pappeuttani. Ero menee luihin ja ytimiin.

– Herätysliikkeiden perinteinen sitoutuneisuus kirkkoon on kovalla koetuksella liberaalipappien käyttäessä valta-asemaansa häikäilemättömästi kirkkopolitikointiin. Ainakin lestadiolaiset lähtenevät kirkosta - tai ajetaan siitä ulos, kuten Lähetyshiippakunnalle (Luther-säätiölle) jo oikeastaan kävi.

– Suomen kirkko ei ole mikään yhtenäinen laiva vaan se sisältää joukon pieniä kajakkeja, joiden välillä vallitsee kylmä sota. Eli käytännössä se on jo jakautunut. Eri suunnat vain pysyvät yhdessä, koska siitä on taloudellisesti ja muuten hyötyä molemmille osapuolille.

Kirkko ei jakaannu:

– Kirkko muodostuu ihmisistä - ja toivottavasti sellaisista, jotka haluavat toimia kirkon hyväksi, kunnioittaa erilaisia mielipiteitä, olla suvaitsevaisia. Onhan kirkossa esim. niitä äärilestadiolaisia, joiden mielestä muut kristityt eivät ole oikeassa uskossa ja joutuvat helvettiin...

– Suomen luterilainen kirkko pysyy yhteiskunnassamme yhtenä ja puolustaa oikeudenmukaisuutta, hyvyyttä ja kauneutta kehittyvässä kulttuuri-ilmapiirissä.

– Ylipäätään meitä ei uhkaa mikään. Ei tämä avioliittoasia ole mikään pelastuskysymys. Jotkut ehkä pitävä sitä semmoisena. Jos kirkkoa jokin uhkaa, niin jäykistyminen ja eri tavoin ajattelevien poteroituminen. Pitää elää yhdessä, katsoa silmiin ja toivottaa kaikille hyvää huomenta joka ikisenä Jumalan päivänä. Siinä se armo ja rakkaus elää.

En osaa sanoa:

– En osaa sanoa, mitä tulee tapahtumaan. On vaikea valita ehdottomasti "kyllä" tai ehdottomasti "ei". Toivoisin, ettei syvää jakautumista tapahtuisi. Pelkästään samanmielisten seura ei aina ole vain hyvä asia, vaan tarvitsemme erilaisuutta.

– Kirkkolaiva vuotaa myrskyssä joka laidalta, ketään ei sentään kävelytetä lankulta. Mitään niin radikaalia ei ole tapahtumassa niin nopeasti, että kirkko Suomessa hajoaisi, mutta pienempää hajaantumista on ilmassa.

– Vaarahan aina on olemassa. Toisaalta Suomen luterilaisen erityispiirre on se, että sen sisällä sallitaan hyvin erilaisia ja monenlaisia äänenpainoja.

– Toivon ettei jakaudu, mutta on se mahdollista siinä tapauksessa jos kirkossa hyväksytään samaa sukupuolta olevien kirkollinen avioliittoon vihkiminen. Se on periaatteellisena kysymyksenä suuri. Käytännössä vihkimisiä ei uskoakseni paljoa kysyttäisi.

Katso kaikki avoimet vastaukset täältä (pdf)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Tämä on aika vaikeaa vanhoille ihmisille, jotka ovat tottuneet seurakunnalliseen elämään ja kirkossa käynnin arvomaailmaan. Nyt tuntuu kuin kaikki olisi hävitetty ja puhuttaisiin aivan vierasta kieltä kaiken sallimisessa. Kyllä meidän papat ja mummut hyväksyivät susiparit, au-lapset ja seksuaalisesti erilaiset ihmiset. Mutta ei niistä tehty näin jumalatonta kalabaliikkia. Tosin ei voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, että poikkevuudet saivat kyllä kärsiä monesti yli sietokykynsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jakakaa kirkko uskovaisiin ja kaksnaamaisiin somepelleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jakautuminen esim. erillisiin vapaamieliseen ja vanhoillisempaan kirkkokuntaan ei olisi mitenkään huono asia.
Se antaa jokaiselle valinnanvapauden uskoa kuten itse haluaa, ilman turhia kiistoja oikeasta uskosta ja kirkon opeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siihen uskomiseen mitään kirkkoja tarvita. Minun uskontoni on sen verran monimutkainen, ettei ole vielä sattunut tulemaan sopivaa kirkkoa, joka tätä kannattaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa joku naispappi kommentoi pappeuttaan ja siihen liittyviä reaktioita. Asia on niin selkeästi tuokin Raamatussa sanottu, että ei soisi ihmetellä . Nyt on uskomaton vimma pyyhkiä Raamatusta vieläpä ohjeet ja raamit avioliitto asiassa. Se vie viimeistään uskottavuuden Kristillisestä opista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jakautuminen vanhoillisten ja uudistusmielisten kirkkokunniksi ei kannata! Sillä uudistajista tahtoo olla alle kymmenessä vuodessa vanhoillisesti ajattelevia! Khra. ( emeritus. ) Espoo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko ei jakaannu. Raha ratkaisee. Mutta sovussa kai pystytään elämään ja kunnioittamaan toisia. Kirkko on tarkoitettu kaikille Jumalan luomille. Rakkaus on tärkein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luterilaisuus toki on yksi pienimmistä kristinuskon haaroista noin 70 miljoonalla kannattajallaan. Kristinuskolla on kuitenkin 2,1mrd kannattajaa ja se on maailman suurin uskonto. Lähes kaikki kristilliset liikkeet ovat homoliittoja vastaan, jolloin suomalainen luterilainen kirkko asian hyväksyessään käytännössä irtisanoutuu koko kristinuskosta omaksi lahkokseen. Tätä suomalaisten omaa versiota voisi vaikka kutsua kepeästi evankelis-homoseksuaaliseksi kirkoksi, ja sille jäänee noin 150.000 jäsentä seuraavan 20 vuoden sisällä.

Tarjolla kuitenkin on kristinuskon opinkappaleita hieman tarkemmin noudattavia vaihtoehtoja ihan kristinuskonkin piiristä, joilla on hieman valoisampi tulevaisuus kuin tällä Mäkisen kirkolla. Pappina alkaisin jo etsiä ns. uutta työnantajaa.

Harmi tietysti sekin että tämä homokysymys nyt rullaa melko ison osan koko suomalaista kansanperinnettä mennessään. Eikä sekään tietysti ole mikään katastrofi. Mutta kiinnittäisin huomiota myös siihen, millaista kulttuuria ja perinnettä ollaan tarjoamassa tilalle. Tilannehan on sama kuin liberaalien toiminnassa aina, rikkominen on helpompaa kuin rakentaminen ja liberaaleilla ei ole mitään tarjota tilalle. Vain odotus, että jotain siitä syntyy ja että se on parempaa kuin entinen.

Vähän kuin tämän avioliittolainkin kanssa. Mitäänhän ei pitänyt edes tapahtua muuta, kuin homojen päästä naimisiin. Siksi näistä ei nyt sitten uutisoida tämän laajemmin, sillä valtaosa kansaa ei todellakaan halua tuhota sitä kaikkea mikä tässä nyt on menossa laskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On mielipidesyrjintää ettei kirkko hyväksy kummeiksi kirkkoon kuulumattomia. Rahalla ei saa olla merkitystä näissä asioissa. Kummiudessakin tärkein on rakkaus lähimmäiseen eli kirkon on sallittava kenet tahansa esim kummiksi-se on liberaalia ja nykypäivää.

Myös kirkon hallintoon, papiksi, piispaksi ja päättäjiksi on hyväksyttävä kirkkoon kuulumattomat ja muu-uskoiset. Kirkko ei voi nykypäivänä jumiutua vanhoillisesti vain oman rekisteröidyn piirinsä jutuksi vaan avata ovet mille tahansa toiminnalle. Itse en sulkisi kirkon ovia edes saatananpalvontamenoilta, kunhan mitään ei rikota eikä sotketa. Se on liberaalia ja 2000-lukua, kun ei papitkaan enää usko paholaiseen niin miksi sitäkään pelätä? Sallitaan vapaus jokaiselle erilaisellekin ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko voisi aivan hyvin jakautua vanhoillisiin ja uudistusmielisiin. Tärkein muutostarve olisi kuitenkin kirkon nerottaminen valtiosta. Valtiosta irootettuna kirkko pikkuhiljaa löytäisi sellaisen paikan yhteiskunnassa kuin se käytännön toiminnalla ansaitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On pelkästään hyvä, että kaikki kukat saavat vapaasti kukkia. Jokainen voi uskoa omassa kirkossaan vaikka neitseelliseen syntymään tasa-arvoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lähes saman verran pappeja kokee, että kirkon pitäisi palata lähemmäksi hengellisiä juuria sen sijaan, että se seuraa ajan muotivirtauksia."
Jeesushan oli aikansa liberaalein ihminen, tämänkään päivän mittapuulla konservatiivit eivät häntä hyväksyisi. Hengelliset juuret eivät olleet fundamentalistiset ja väkivaltaiset. Mitä Jeesus opettikaan? Tietääkö tiukkapipopapisto edes?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava kannanotto, taitaa olla niin, että vanhoillisilla käytössä olevista raamatuista puuttuu sivuja Jeesukseen liittyvistä tarinoista. Muslimeillakin tuntuu olevan paljon käytössä koraaneja, joista puuttu merkittävä osa sivuja. Sain Kirjoituksestasi oivan idean, lahjoitan paikalliselle änkyräpapille yhden ehjän raamatun, jos asia sillä selviää, voimme perustaa laajemmankin keräyksen ehjien raamattujen ja koraanien toimittamiseksi rikkinäisten tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma, nyt pohjoisen uskonlahko voi perustaa oman kirkon, ja ristiriidat kirkon sisällä vähenevät paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kuulu mihinkään uskonlahkoon ja täytyy tunnustaa etten ole ahkera kirkonpenkkien kuluttaja, mutta siitä huolimatta kantani on se, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Muut liitot ovat jotain muuta, eivät avioliitto. Miksi pitäisi kirkon sisällä muuttaa käsitystä avioliitosta sen vähemmistönä olevien jäsenten mielihalujen mukaan? Mieluummin annan kirkollisveron muodossa maksamani rovot suoraan niitä tarvitseville kuin kirkolle jonka kannat Raamatun sanasta muuttuvat sen mukaan mikä milloinkin ihmisiä mielyttää. Päätös kirkosta eroamisesta ei ole ollut helppo mutta jos/kun kirkko alkaa vihkimään homo/lesbopareja avioliittoon, niin se kyllä katkaisee kamelin selän . Olen tullut siihen tulokseen että minun uskoni ei tarvitse sellaista kirkkoa joka ei seiso Raamatun sanan takana. Mielestäni olen ihan tavallinen tallaaja enkä mikään "hihhuli" kuten täällä tunnutaan meitä tätä sukupuolineutraalia avioliittoa vastustavia nimiteltävän. Taitaisi olla parempi että nämä etelän vähemmistöt perustaisivat oman kirkon , heillehän olisi jo piispa ja arkkipiispakin valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnittäkääpä huomiota myös siihen, ettei YLE ole uutisoinut tästä asiasta mitään.

Kirkon merkitys ja tila yhteiskunnassa on ilmeisesti niin vähäpätöinen asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse pysyn kirkon jäsenenä niin kauan kuin se pitää pinnalla oikeaa hengellisyyttä ja edes osin pyrkii tukemaan henkistä kasvua ja ihmisyyttä sen sijaan että olisi pelkkä traditioiden ja konservatismin linnake, jonka olemassaolosta ei ole hyötyä muille kuin änkyröille ja alistajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen, kannattaa ehkä lukea kyseinen kirja toiseenkin kertaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
15:09
Henkilöauto suistui ulos tieltä Muhoksella, kuljettaja pääsi itse pois ajoneuvosta
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image