Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Vanha Kaleva: Ruotsin poliisi aikoo torjua suo­ma­lais­pilk­ki­jöi­den tulvan

Pohjoisen ensimmäinen krematorio Oulun Intiössä vihitään käyttöön.

Siunauskappeli ja krematorio valmistui Oulun Intiöön 50 vuotta sitten. Rakennuksen on suunnitellut professori Seppo Valjus.
Siunauskappeli ja krematorio valmistui Oulun Intiöön 50 vuotta sitten. Rakennuksen on suunnitellut professori Seppo Valjus.
Kuva: Jorma Hilli/Arkisto

Kaleva 20.4.1973. Ruotsin poliisi aikoo ryhtyä jyrkkiin toimenpiteisiin Ruotsin alueella pilkkiviä suomalaisia urheilukalastajia vastaan, käy ilmi haaparantalaisen komisario Georg Sannerborgin lausunnosta. Ruotsalaispoliisin mukaan Kemi–Tornion alueen vedet ovat niin saastuneita, että kalaa ei enää saa edes pilkillä. Tästä syystä suomalaiset pilkkijät ovat siirtyneet Ruotsin puolelle.

Komisario Sannerborg kutsuu suomalaisten pilkkimistä "suureksi invaasioksi", johon on puututtava jyrkin ottein.

Röytän merivartioasemalla ei tiedetä mitään suomalaisista luvatta pilkkijöistä. Kalastajat eivät siis ole saapuneet ainakaan meritse. Suomalaisia pilkkimiehiä on kyllä käynyt Ruotsin puolella, mutta saalit ovat vastoin kalamiestapoja jääneet vähäisiksi. Suomalaiset ovat tiettävästi kyselleet lupaa kalastaa Ruotsin alueella, mutta tällaista lupaa ei ole ollut mistään saatavissa.

Pohjoisen ensimmäinen krematorio Intiöön

Oulun uusia siunauskappeli-krematoria, Intiön kappeli, vihitään käyttöön toisena pääsiäispäivänä kutsuvierasjoukon läsnäollessa. Muun seurakuntaväen osallistumista vihkiäisiin rajoittaa tilojen puute, sillä rakennuksen kahdesta kappelista suuremmassa on vain 140 istumapaikkaa.

Siunauskappelin yhteydessä oleva krematorio on toistaiseksi ainoa Keski- ja Pohjois-Suomessa. Koko maassa on Oulun krematorio kymmenes ja se otetaan käyttöön 47 vuotta sen jälkeen, kun Suomen ensimmäinen krematorio valmistui Helsingissä.

Kappelin ja samalla Oulun hautausmaan uuden kahdeksan hehtaarin suuruisen lisäalueen vihkimisen toimittaa Oulun entinen tuomiorovasti Jorma Sipilä. Hän vihkii rakennuksen pääsiäispyhinä Israelissa vierailevan piispa Hannes Leinosen määräyksestä.

Professori Seppo Valjuksen suunnittelemassa rakennuksessa on kaksi kappelia, joissa toisessa on istumapaikat 140 ihmiselle ja toisessa 40 ihmiselle.

Jättikokkoon tulee 220 rengasta ja useita latoja

Ylivieskan suuressa pääsiäiskokossa on totuttu polttamaan aina jotain erikoista. Tämän vuoden pääsiäislauantaina poltetaan suurkokossa kolme kokonaista heinälatoa sekä osia useista ladoista. Hirsien odotetaan palavan aina aamuun saakka.

Uimahallin lähelle tehdyssä kokossa on jo 220 käytettyä autonrengasta, latojen hirret sekä 6–7 traktorinkuormallista havuja.

Oman järjestelynsä vaatii myös liikenne, jota vielä vaikeuttavat menossa olevat tietyöt. Viime vuonna oli kokkoyleisöä Ylivieskassa 600–800 henkeä, joten ruuhkia saattaa nytkin ajoittain olla sisääntuloteillä.