Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Vanha Kaleva: Luen­to­la­kon yh­te­näi­nen rintama repesi Oulussa – oi­keis­to­nuo­ret ke­hot­ti­vat ope­tuk­seen lak­ko­vah­deis­ta vä­lit­tä­mät­tä

Ensimmäiset kouluneuvostovaalit Suomessa käytiin helmikuussa 1973. Kajaanissa vaalit kuumenivat käsirysyyn. Eri puolilla Suomea hylättiin satoja herjaavia tai tyhjiä äänestyslippuja.
Ensimmäiset kouluneuvostovaalit Suomessa käytiin helmikuussa 1973. Kajaanissa vaalit kuumenivat käsirysyyn. Eri puolilla Suomea hylättiin satoja herjaavia tai tyhjiä äänestyslippuja.
Kuva: Kalevan arkisto

Kaleva 2.3.1973. Muista korkeakouluista poiketen kesti luentolakko Oulun yliopistossa vain yhden päivän. Oulun yliopiston opiskelijoista oli luentolakossa noin 70 prosenttia. Oulun hallinnonuudistustoimikunnan mukaan humanistisen tiedekunnan aamupäivän luennoilla oli vain muutama henkilö.

Opettajanvalmistuslaitoksella oli noin puolet opiskelijoista poissa luennoilta ja luonnontieteellisestä tiedekunnassa noin kolme neljäsosaa. Teknisen tiedekunnan lakkoprosentti oli lähes 80. Lääketieteellisessä tiedekunnassa se oli heikoin, koska suurin osa tiedekunnassa osallistui luennoille.

Yliopiston apulaissihteeri Atte Kalajoen mukaan ei lakolla ole mitään tekemistä hallinnon kanssa.

– Kaikkein huvittavinta tässä onkin se, että lakkoillaan luennoista, jotka jo monta vuotta ovat olleet vapaaehtoisia.

Oulussa eivät luentolakkoon osallistuneet oikeistolaiset eivätkä keskustalaiset opiskelijat. Oulun opiskelevat oikeistonuoret kehottivatkin päinvastoin kaikkia osallistumaan luennoille siitä huolimatta, että lakkovahdit yrittäisivät estää heidän pääsynsä luentosaleihin.

Keskustalaiset sanoutuivat myös irti lakosta, koska se ei heidän mielestään ollut paras keino hallinnonuudistuksen toteuttamiseksi siitä huolimatta, että he ovat yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden kannalla.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.