Valt­te­ri Tör­mä­nen ja Napu tulevat opis­ke­li­jan avuksi, kun ar­vo­sa­nat vii­py­vät tai opin­nois­sa tulee muita on­gel­mia

Valtteri Törmänen aloitti vuoden alussa Oulun yliopiston ylioppilaskunnan koulutuspoliittisena asiantuntijana.

Napu tassuttelee Valtteri Törmäsen mukana Linnanmaan kampuksella.
Napu tassuttelee Valtteri Törmäsen mukana Linnanmaan kampuksella.
Kuva: Ester van Dam

Valtteri Törmänen aloitti vuoden alussa Oulun yliopiston ylioppilaskunnan koulutuspoliittisena asiantuntijana. Tittelihirviö kätkee taakseen vaihtelevat työpäivät, jatkuvat kokoukset sekä opiskelijoiden mieltä painavat huolet.

– Usein opiskelijat kysyvät arvosanojen viipymisestä tai miten toimia, jos opintojen hyväksiluku ei mene läpi, Törmänen kertoo.

Muita tyypillisiä ongelmia ovat pullonkaulakurssit eli harvoin järjestettävät kurssit sekä arvosteluperiaatteiden muuttaminen kesken kurssin. Tällöin Törmänen yrittää vaikuttaa esimerkiksi opetussuunnitelmiin tai turvautuu talon ohjeistuksiin.

– Yliopiston säännöissä ja ohjeissa määritellään, milloin arvosanat tai arvosteluperusteet pitää ilmoittaa. Aina kaikki ei mene niin kuin pitäisi.

Törmänen muistuttaa, ettei opiskelijan tarvitse tietää kaikkea. Asiantuntijat auttavat ongelmatilanteissa. Lisäksi he tuovat opiskelijoiden näkökulmaa esiin eri työryhmissä ja kokouksissa.

Törmänen päätyi opiskelijaliikkeeseen aloitettuaan journalismin opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Hän pitää opiskelijatoimintaa mahtavana konseptina.

– Liike törmäyttää ”amatöörejä” eli opiskelijoita sekä kovia asiantuntijoita, jotka haluavat parantaa yhdessä tilannetta. Opiskelijoiden kanssa työskenteleminen haastaa myös omaa ajattelumaailmaa.

Törmäsen ammattikorkeakoulutausta on herättänyt mielenkiintoa. Hän ei ole kohdannut ennakkoluuloja suoraan, mutta Jodelissa oli nimityksen aikoihin juttua siitä, että nyt joku amis on valittu yliopistoon töihin.

– Uskon asioiden ratkeavan keskustelemalla. Onhan tämä uutta ja erilaista, kun amk-taustainen valitaan asiantuntijaksi.

Napu-koiran Törmänen otti opiskelukaveriksi. Koira oli toisinaan koulussa mukana ja tassuttelee edelleen säännöllisesti seurana työpäivien aikana.

– Napu lienee Oulussa tunnetumpi kuin minä. Ihmiset tervehtivät usein ensin koiraa, Törmänen nauraa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.