Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri Saa­rik­ko vastaa ko­koo­muk­sen vel­ka­kri­tiik­kiin – "Suomi vel­kaan­tu­nut kai­kis­sa hal­li­tuk­sen vä­reis­sä"

Hallituksella ei Annika Saarikon mukaan ole varaa siirtää työllisyystoimia. Vaarana on kasvun tyrehtyminen.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko pitää kiinni työllisyystoimista päättämisestä jo syksyn budjettiriihessä. Hallitus linjasi kehysriihessä päättävänsä loppukauden aikana työllisyystoimista, jotka vahvistavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Tämä voi tarkoittaa työttömyysturvaan koskemista, mikä olisi vaikeaa hallituksen vasemmistopuolueille.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen eli turvan tason sitominen ansaittuun palkkaan tehtyjen työtuntien sijaan ei yksin riitä tuomaan haettuja säästöjä.

– Nyt ovat tähdet kohdallaan työvoiman saatavuuden lisäämiseksi. Suomen talouskasvu ei saa tyrehtyä työvoimapulaan, vaan työttömät ja työpaikat on saatava kohtaamaan. Myös työperäisen maahanmuuton osalta on pystyttävä parempaan.

Päätösten tekeminen vaikeutuu loppukaudella

Saarikko muistuttaa hallituksen jo tehneen rakenteellisia työllisyystoimia päättämällä eläkeputken vaiheittaisesta poistosta ja TE-palvelujen siirtämisestä kunnille. Tavoitteena on ollut työllisyyden nostaminen 75 prosenttiin vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson totesi Lännen Median haastattelussa kesäkuussa pitävänsä  110 miljoonan euron työllisyystoimista päättämistä epätodennäköisenä vielä syksyn riihessä. Andersson korosti, että linjaus tehtiin vaalikauden loppuun ja arvioi, ettei valmisteluprosessi ole niin pitkällä, että käytännön toimista päättäminen vielä onnistuisi.

Saarikko sanoo olevansa täysin eri mieltä.

– Päätösten tekeminen ei muutu ainakaan helpommaksi vaalikauden loppupuolella.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.