Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Val­tion­va­rain­mi­nis­te­ri Saa­rik­ko: Koh­tuu­hin­tai­sen sähkön saa­ta­vuus on yh­tei­nen kan­sal­li­nen asia

Riku Aallon kommenttien perusteella työmarkkinajärjestöissä ei ole suurempaa painetta veronkevennyksille, ministeri arvioi.

Helsinki
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi pitävänsä
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi pitävänsä
Kuva: Lännen Media

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puolusti keskiviikkona lapsilisäaloitettaan, kertoi odotuksistaan budjettiriiheen ja pohti veronkevennysten mahdollisuutta.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi, että Teollisuusliitto ei ole kiinnostunut sitoutumaan maltillisiin palkkaratkaisuihin, jos valtio samalla keventää työn verotusta. Saarikko ja Aalto olivat aiemmin tavatessaan keskustelleet asiasta.

– Minusta se selkiyttää tilannetta. Ainakaan suurempaa painetta veronkevennyksille työmarkkinajärjestöjen suunnalta ei ole, Saarikko sanoo.

Ministeri kommentoi asiaa toimittajille keskustan työvaliokuntien ja ministerien kesäkokouksessa. Hän sanoi, että keskustelu liittojen kanssa vahvistaa ymmärrystä siitä, millainen tilanne työmarkkinoille on kehittymässä, ja sitä on hyvä jatkaa.

Budjettiriihessä apua sähkön kallistumiseen?

Kesäkokouksessa Saarikko kertoi antaneensa asiantuntijoille tehtävän etsiä keinoja varautua sähkön hinnan nousuun ja sen vaikutusten lievittämiseen.

Saarikon mukaan poliittisten toimien ohella on tarvetta konkreettisille keinoille säästää energiaa. Hän aikoo valmistella esitykset budjettiriiheen mennessä yhdessä elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kanssa.

Budjettiriihi pidetään kuun taitteessa.

– Näissä poikkeuksellisissa oloissa on yhteinen kansallinen asia kohtuuhintaisen sähkön saatavuus, Saarikko sanoi.

Valtiovarainministerin mukaan hintojen nousun vaikutuksiin toimivat parhaiten täsmätoimet. Aiemmin tänä vuonna hallitus pienensi jakeluvelvoitetta ja kasvatti kilometrikorvausta bensan hinnan nousun vuoksi. Ne vastasivat keskustajohtajan mukaan täsmällisesti syntyneeseen ongelmaan heikentämättä valtiontaloutta.

Keskiviikkona julkaistussa haastattelussa Saarikko kertoi Maaseudun Tulevaisuudelle puoltavansa korkeiden polttoainekustannusten hyvitystä haja-asutusalueilla.

Saarikko seisoo lapsilisäavauksen takana

Saarikko myös puolusti aiempaa avaustaan lapsilisän kertaluontoisesta lisäyksestä. Hän on esittänyt joulukuun lapsilisän maksamista kaksinkertaisena, yksinhuoltajille korotettuna.

Hän täsmensi STT:lle ehdotuksen syntyä. Saarikko oli pyytänyt ministeriöltään täsmätoimia, joilla tukea lapsiperheitä inflaation kurimuksessa.

Ehdotuksista hän kertoo pitäneensä ylimääräistä lapsilisää parhaana, koska se olisi määräaikainen sekä kohdistuisi pieni- ja keskituloisiin.

– Sen sijaan esitys varhaiskasvatusmaksujen alentamisesta, jota on tehty jo useaan otteeseen, kohdistuisi nyt eniten keski- ja suurituloisiin, Saarikko sanoo.