Koronatilanne: Epi­de­mia pa­hen­tu­nut sel­väs­ti Oulussa

Va­lo­tai­de­teok­set lu­mo­si­vat ou­lu­lai­set – va­lo­tai­de­fes­ti­vaa­lil­la oli en­nä­tyk­sel­li­set 150 000 kävijää

Viikonloppuna Oulun keskustan Lumo-taidefestivaalin kävijämäärä oli noin 150 000 kävijää. Viime vuoden 60 000 kävijän ennätys meni selvästi rikki.

Lumo-valofestivaali sai ihmiset sankoin joukoin liikkeelle Oulussa.
Lumo-valofestivaali sai ihmiset sankoin joukoin liikkeelle Oulussa.
Kuva: Jukka Leinonen

Viikonloppuna Oulun keskustan Lumo-taidefestivaalin kävijämäärä oli noin 150 000 kävijää. Viime vuoden 60 000 kävijän ennätys meni selvästi rikki.

Tapahtuman tuottaja Anna Lanas kertoo, että laskenta perustuu henkilölaskentaan.

– Kerralla ollut moneen aikaan noin kymmentätuhatta ihmistä paikan päällä. Kiireisimpinä aikoina enemmänkin. Laskentoja on tarkisteltu moneen kertaa, Lanas myhäilee.

Suosio on yllättänyt järjestäjät myönteisesti. Lanas luonnehtii tunnelmaa väsyneeksi, mutta onnelliseksi.

– Tällä hetkellä on vielä hiukan pöllämystynyt olo. Oulu on saanut nyt ihan kunnollisen oman uuden festivaalin.

Tuottaja Lanaksen mukaan valotaidefestivaalien ja -teosten suosio on yleismaailmallinen ilmiö.

– Festivaalit herättävät ihmiset kulkemaan pimeänä aikana. Jokin siinä valon erilaisessa elementissä ja esiintuomisessa on, että se herättää tunteita ja elämyksiä sekä piristää sellaisena aikana, jolloin sitä tarvitaan, Lanas miettii.

Tänä vuonna valofestivaali järjestettiin viikonloppuna kolmen päivän aikana. Lanas kertoo sen kokeilujenkin perusteella toimivan hyvin.

– Ihmiset antoivat todella paljon palautetta nimenomaan siitä, että kerrankin oululaiset ovat liikkeellä yhtä aikaa. Oli sellaista ison kaupungin tuntua ja kuhiaan keskustassa.

 "Huikea määrä todella laadukkaita ehdotuksia"

Valotaidefestivaali on toteutettu osin Oulun kaupungin myöntämällä rahoituksella, osin yritysten ja yhteistyökumppaneiden tuella. Kokonaisrahoitus on 180 000 euroa.

Yhteistyötahoja tapahtuma joutui hakemaan, koska kaupungin rahoitus pieneni tälle vuodelle. Ohjelmapäällikkö Jarkko Halunen otti yhteyttä muutamiin yrityksiin ja keskusteli heidän kanssaan yhteistyökuvioista.

Mukana oli myös sellaisia yrityksiä, jotka itse halusivat olla mukana. Esimerkiksi Skanska ja Lehto Group laittoivat teoksia omille työmailleen.

– Valkean, tuomiokirkon ja LähiTapiolan kanssa on ollut hyvä toimia. Tällaiseen suuntaan me toivommekin rahoitusta lisää, mutta se ei toki poista pysyvää kaupungin rahoitustarvetta, Lanas muistuttaa.

Ensi vuoden ohjelmahaku käynnistyy tammikuussa ja päättyy maaliskuussa. Lanas kertoo, että tälle vuodelle ehdotuksia tuli lähes maapallon jokaisesta kolkasta.

– Meille tuli huikea määrä todella laadukkaita ehdotuksia, joista pääsimme valitsemaan ja kokoamaan tämän valitun ohjelmiston. Sitä täydensi mukavasti omat sekä yritysten ja yhteisöjen teokset.