Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Val­ko-Ve­nä­jän johtaja Lu­kas­hen­ko ei tai­pu­nut eroa­maan – po­lii­sit am­pui­vat tain­nu­tus­kra­naat­te­ja

Oppositiojohtaja Tsihanouskaja sanoi sunnuntaina illalla yleislakon alkavan maanantaina sen jälkeen kun turvallisuusjoukot olivat kohdelleet mielenosoittajia jälleen kovakouraisesti.

Protestoijat marssivat rumpalien tahdittamina Minskissä sunnuntaina. Oppositio vaati presidentti Aleksandr Lukashenkon eroa uhaten muuten yleislakolla.
Protestoijat marssivat rumpalien tahdittamina Minskissä sunnuntaina. Oppositio vaati presidentti Aleksandr Lukashenkon eroa uhaten muuten yleislakolla.
Kuva: STR

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja sanoi sunnuntaina, että maassa alkaa maanantaina yleislakko. Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aleksandr Lukashenkon hallitus oli tätä ennen kohdellut kovakouraisesti kaduille Lukashenkon eroa vaatimaan kokoontuneita mielenosoittajia.

Tsihanouskaja oli kaksi viikkoa sitten asettanut Lukashenkolle takarajan sunnuntaihin erota, tai muuten alkaa yleislakko.

"Hallitus on jälleen osoittanut valkovenäläisille, että voima on ainoa, mihin se pystyy", Tsihanouskaja kirjoitti.

"Siksi huomenna 26. lokakuuta alkaa kansallinen lakko".

Valko-Venäjän turvallisuusjoukot käyttivät tainnutuskranaatteja mielenosoitusten hajottamiseen sunnuntaina pääkaupungin Minskin keskustassa. Poliisi myös pidätti protestoijia, vahvistivat viranomaiset.

Räjähdykset ja savu täyttivät asuinalueet protestoijien piileskellessä ajoneuvojen takana ja juostessa poliiseja karkuun, näkyi venäläisten uutistoimistojen julkaisemilla videoilla.

Viasna-ihmisoikeuskeskuksen mukaan yli 200 000 valkovenäläistä osoitti sunnuntaina mieltään Minskissä vaatien Lukashenkon eroa. Mikään ei näyttänyt sunnuntaina siltä, että Lukashenko aikoisi erota.

Pääkaupungin kaduilla huudettiin "lakko", rummutettiin rumpuja ja heilutettiin punavalkoisia opposition lippuja. Kyseessä oli jo 11. peräkkäinen viikonloppu katumielenosoituksille, jotka alkoivat 9. elokuuta pidettyjen presidentinvaalien jälkeen.

Ihmisoikeusryhmä Vesna-96 kertoi poliisin pidättäneen sunnuntaina ainakin 128 ihmistä julkaisten näiden nimet internetissä.

Tsihanouskaja: Moni pelkää menettävänsä työpaikkansa

Valko-Venäjältä Liettuaan elokuussa paennut Tsihanouskaja antoi kaksi viikkoa sitten Lukashenkolle aikaa sunnuntaihin asti erota, lopettaa väkivalta ja vapauttaa poliittiset vangit.

Tsihanouskaja, 38, vieraili perjantaina Tanskassa, missä hän tapasi ulkoministeri Jeppe Kofodin. Oppositiojohtaja vaati Valko-Venäjän presidentinvaalien tuloksen mitätöimistä "mahdollisimman pian". Hänen mukaansa uusista vaaleista tulisi päättää vuoden loppuun mennessä.

Lukashenkon, 66, sanotaan yleisesti peukaloineen vaalien tuloksen niin, että hän pääsi aloittamaan kuudennen kauden maan johdossa.

Tsihanouskaja myönsi, että ei ole varmuutta siitä, kuinka moni valkovenäläinen on valmis aloittamaan yleislakon maanantaina.

– Tiedän monen ihmisen pelkäävän työnsä menettämistä, hän sanoi AFP:lle.

– Me emme organisoi lakkoja itse, ihmiset itse saavat päättää, ovatko he valmiita tai eivät.

Viranomaiset varoittivat aiemmin tässä kuussa, että he ovat valmiit käyttämään tappavia luoteja protestien hajottamiseksi.

USA:n Pompeo soitti Lukashenkolle

Lukashenko sanoi lauantaina puhelimessa Yhdysvaltain ulkoministerille Mike Pompeolle, että Valko-Venäjä ja Venäjä ovat valmiit vastaamaan yhdessä ulkoisiin uhkiin. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot.

Valko-Venäjän johtaja on viime vuosina yrittänyt parantaa suhteitaan länteen. Pompeo matkusti maahan viime helmikuussa "normalisoimaan" suhteet Minskiin. Vaalien jälkeen puhjennut kriisi on kuitenkin pakottanut Lukashenkon jälleen etsimään apua perinteiseltä liittolaiselta Venäjältä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja vahvisti Pompeon soiton Lukashenkolle lauantaina. Ulkoministeri oli vaatinut Valko-Venäjän vangitseman Yhdysvaltain kansalaisen Vitali Shkliarovin välitöntä vapauttamista ja päästämistä pois maasta.

Länsimaat ovat asettaneet Valko-Venäjän viranomaisille pakotteita mielenosoittajien väkivaltaisen kohtelun vuoksi.