Oulun kaupunginjohtaja: Ky­syim­me seit­se­mäl­tä merk­ki­hen­ki­löl­tä, ai­ko­vat­ko he hakea Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jak­si

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Karkauspäivä: Ou­lu­lai­sen Annukka Määtän, 28, kakussa on vasta 7 kynt­ti­lää

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Val­kiais­jär­ves­sä ja Läm­sän­jär­ves­sä ha­vait­tu run­saas­ti si­ni­le­vää – Oulun kau­pun­ki ke­hot­taa vält­tä­mään uimista ve­sis­töis­sä

Etenkin lapsille sinilevä saattaa olla vaarallista.

Valkiaisjärven uimarannan ja Lämsänjärven uimarannan vesissä on havaittu runsaasti syanobakteereita eli sinilevää, tiedottaa Oulun kaupunki.

Kaupungin luokituksen mukaan runsas määrä sinilevää tarkoittaa sitä, että uimavesi on selvästi syanobakteeripitoista tai uimaveden pinnalle on kohonnut pieniä syanobakteerilauttoja tai rannalle on ajautunut syanobakteerikasaumia.

Oulun kaupunki kehottaakin välttämään uimista järvissä, sillä myös vähäinen syanobakteeriesiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille. Mikäli vesistöissä ui, kannattaa vähintään käydä suihkussa uimisen jälkeen.

Kaupunki kehottaa myös pitämään etenkin lapset pois järvien rannoilta runsaiden sinileväesiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Ulosteperäistä saastumista ilmaisevien E-coli -bakteerien ja enterokokkien osalta järvet kuitenkin täyttävät laatuvaatimukset.

Juttua päivitetty klo 18:43: lisätty tieto Lämsänjärven levätilanteesta. 

Syanobakteeri eli sinilevä

Syanobakteerien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti. 

Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. 

Yli puolet syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä. 

Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. 

Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.