Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Va­ka­vas­ti sai­ras­tu­nut Tiina Kärki halusi palata töihin – ilman isoa muu­tos­ta arjessa hän ei olisi jak­sa­nut

Suomessa on jopa kymmeniätuhansia osatyökykyisiä, jotka haluaisivat tehdä töitä, jos sopiva mahdollisuus löytyisi. Tämän yhtälön ratkaisemiseksi nyt haetaan uutta työllistämisen mallia. Tiina Kärki palasi työelämään vakavasta sairaudesta huolimatta. Ilman työnantajan joustavuutta se ei olisi ollut mahdollista.

Nyt pystyn elämään muutakin elämää kuin vain työtä, sanoo syöpään sairastunut ja nelituntista työpäivää tekevä Tiina Kärki.
Nyt pystyn elämään muutakin elämää kuin vain työtä, sanoo syöpään sairastunut ja nelituntista työpäivää tekevä Tiina Kärki.
Kuva: Juha Neuvonen

Nelikymppinen Tiina Kärki sai pysäyttävän tiedon viisi vuotta sitten. Hän oli sairastunut "loppuelämän sairauteen" eli krooniseen myelooiseen leukemiaan.

Samaan hengenvetoon lääkäri kertoi, että et sinä tähän kuole.

Asiakaspalvelussa toimistossa työskentelevälle Kärjelle annettiin diagnoosin jälkeen vahvaa lääkitystä ja hän oli kuukauden sairauslomalla.

Sitten hän halusi jo takaisin työelämään.

– Aloitin osapäivärahalla Kelan tuella, siinä meni viisi kuukautta. Sitten siirryin kokopäivätöihin. Olihan se raskasta ja vaikeaa. Väsymys on sairaudessani suurin arjen hankaluus.

– Kesäloman jälkeen tunsin, ettei tästä tule mitään. Jaksoin juuri olla töissä, mutta en pystynyt väsymykseltäni antamaan täyttä työpanostani, enkä jaksanut työn jälkeen enää tehdä mitään muuta. Poikaani harmitti, kun äiti makasi aina sohvalla.

– Tunnollinen ihminen haluaa ennen kaikkea tehdä työnsä, eikä edes ajatella muuta, Kärki pohtii nyt.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.