Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vai­kut­ta­mis­ta ja edun­val­von­taa tar­vi­taan, jotta omais­hoi­ta­jat saavat tar­vit­se­man­sa tuen työl­leen

Tammikuussa käytiin historialliset hyvinvointialuevaalit. Yhdistyksenä teimme vaikuttamistyötä vaalien alla järjestämällä muun muassa vaalipaneelin aluevaaliehdokkaille yhteistyössä hyvän yhteistyökumppanimme Oulun Kehitysvammaisten Tuki Ry:n kanssa. Vaikuttamistoimintamme jatkuu aktiivisena koko tämän vuoden, jolloin valmistellaan hyvinvointialuekokonaisuutta, jonka yksi tärkeä osa on omaishoitajien tukeminen.

Miten omaishoitajien tukeminen toteutetaan parhaalla mahdollisella tavalla jatkossa? Millaiset uudet, koko hyvinvointialuetta koskevat omaishoidontuen kriteerit tulevat olemaan? Millainen on omaishoitokeskus, jota suunnitellaan? Miten parhaalla mahdollisella tuetaan omaishoitajia, jotka voivat ovat ikäihmisiä, erityislasten vanhempia, etäomaishoitajia, työssä käyviä henkilöitä?

"Ilman omaishoitajien panosta sosiaali- ja terveydenhuolto kuormittuisi kestämättömästi."

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue ei pärjää ilman omaishoitoa, joka on ihmisläheinen ja erittäin kustannustehokas hoivan muoto. Omaishoidon tuen palkkioiden ja palveluiden on oltava suhteessa omaisen antaman hoivan vaativuuteen ja sitovuuteen. Tuki ei saa olla jatkossa määrärahasidonnainen, vaan kaikille kriteerit täyttäville henkilöille tulee myöntää omaishoidontuki palveluineen. Oulun kaupungissa tämä on kiitettävästi toteutunut jo noin viidentoista vuoden ajan, toivottavasti myös jatkossa uudella hyvinvointialueella.

Vaikka omaishoitajat eivät ole työsuhteessa hyvinvointialueeseen, he toimivat toimeksiantosopimuksella ja tekevät mittaamattoman arvokasta työtä. Ilman omaishoitajien panosta sosiaali- ja terveydenhuolto kuormittuisi kestämättömästi.

Kun koko uudistuksen tärkein tavoite on säästää rahaa siirtämällä palvelujen painotusta peruspalveluihin, niin mikä olisikaan järkevämpi tapa toteuttaa tätä uudistusta kuin tukea riittävällä tavalla omaishoitajia. He ovat keskeinen osa ikäihmisten, vammaisten ja sairaiden hoivan järjestämistä, mutta joskus tuntuu, että päättäjät eivät ymmärrä täysin millaisen säästön omaishoitajat työpanoksellaan saavat aikaan.

Toivon ja uskon, että virkamiehillä, jotka valmistelevat asioita, sekä aluevaltuutetuilla on sydän mukana, kun he tekevät päätöksiä omaishoitajien tukemisesta 1.1.2023

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.