Vai­kein­ta Yini Wan­gil­le on yk­si­näi­syys, sillä ujoista ou­lu­lai­sis­ta on hankala saada ystäviä

Oulun yliopistossa on tällä hetkellä lähes tuhat kansainvälistä opiskelijaa.

Kiinalainen Yini Wang valitsi Suomen, koska maassamme on edullista opiskella ja maailman paras koulutusjärjestelmä.
Kiinalainen Yini Wang valitsi Suomen, koska maassamme on edullista opiskella ja maailman paras koulutusjärjestelmä.
Kuva: Ester van Dam

Oulun yliopistossa on tällä hetkellä lähes tuhat kansainvälistä opiskelijaa. Kale! kysyi Yini Wangilta, miltä elämä tuntuu kylmässä ja pimeässä Pohjolassa.

Yini Wang muutti Kiinasta vuonna 2009 opiskelemaan Ouluun, koska hän oli googlannut, että Nokian vuoksi tällä alueella voisi olla hyviä työpaikkoja. Nyt hän työskentelee kehittäjänä ja tiiminvetäjänä Koodiviidakolla ja aikoo asua täällä ainakin vielä pari vuotta.

– En pidä kylmästä talvesta, mutta olen tottunut siihen. Suomessa asumisessa pidän siitä, että olen oppinut olemaan itsenäinen ja käyttämään moottorisahaa, Wang nauraa.

Hän kertoo myös oppineensa tekemään makaronilaatikkoa.

Kiinassa hänen elämänsä täyttyisi pelkästään työllä, sillä kulttuuri on siellä niin erilainen. Suomessa työ ei vie kaikkea aikaa, vaan Wangille on jäänyt myös vapaa-aikaa.

– Täällä on erilainen sosiaalinen hierarkia. Suomessa on rentoa ja helppoa työskennellä. Täällä ei aseteta paineita kuten Kiinassa, Wang kiittelee.

Yang on kotoisin Jinanista, jossa on seitsemän miljoonaa asukasta, eli enemmän kuin koko Suomessa. Oulussa oudointa onkin ollut pimeyden lisäksi hiljaisuus.

– Iltakahdeksalta ei näe juuri ketään ja jotkut kaupat ovat jo kiinni.

Haastavaa Suomessa on ollut yksinäisyys, sillä Wangin mielestä suomalaisten kanssa on vaikea ystävystyä.

– Suomalaiset ovat aika ujoja, varsinkin ilman alkoholia. Vie kauan, ennen kuin suomalaisesta saa tosiystävän. Kaikki ovat ystävällisiä, mutta kaipaan syvällisiä keskusteluja, Wang huokaa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.