Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Tuhopoltot: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lot uh­ka­si­vat taas ra­ken­nuk­sia, joiden puo­les­ta ou­lu­lai­set tais­te­li­vat vuo­si­kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vah­vis­tu­neen ja ove­las­ti ope­roi­van Uk­rai­nan vas­ta­hyök­käys lä­he­nee, mutta Venäjän jouk­ko­jen pois­ta­mi­nen maasta on ää­rim­mäi­sen raas­ta­va tehtävä

Ukrainan odotettu "keväthyökkäys" näyttää siirtyvän kesään. Hyökkäyksen toteutustapa on onnistuttu pitämään piilossa. Maa on saanut runsaasti läntistä aseistusta, ja lisää on luvassa. Venäjän nopea karkotus on tuskin kuitenkaan realismia.

Ukrainan vastahyökkäys venäläismiehittäjiä vastaan on päivä päivältä lähempänä, mutta milloin ja miten se tapahtuu, on arvailujen varassa. Keväthyökkäyksen sijaan edessä on nyt ehkä kesäoffensiivi.

Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö totesi tiistaina Japanin yleisradioyhtiölle, että hyökkäys alkaa "pian". Kuvaus on väljä, tarkoituksella. Se lisää epävarmuutta venäläisjoukoissa, pakottaa ne pitämään koko ajan valmiuden korkeana.

Yksi tulkinta on, että hyökkäys on jo alkanut ikään kuin epäsuoralla tulella. Siihen viittaavat Venäjän puolelle rajaa Belgorodin kaupunkiin ja sen tuntumaan tehdyt iskut.

Iskujen tekijöiksi on ilmoittautunut kaksi Ukrainasta käsin toimivaan venäläistä taistelijaryhmää, jotka haluavat kaataa Putinin hallinnon. Ilmeistä kuitenkin on, että ryhmät ovat saaneet tukea Ukrainan armeijalta ja tiedustelulta ja ehkä jopa noudattavat näiden nuotitusta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.