Tulospalvelu: Katso alue­vaa­li­tu­lok­sen yk­si­tyis­koh­dat

Kuvagalleria: Näin vaa­li­tu­los­ta juh­lit­tiin Oulussa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vä­hem­män lihaa lau­ta­sel­le – esi­mer­kik­si ko­ti­ta­lou­den ope­tuk­ses­sa pitäisi puhua enemmän ruuan­tuo­tan­nos­ta syn­ty­vis­tä pääs­töis­tä

Vielä 1960-luvulla liha oli juhlaruuan raaka-aine eikä sitä todellakaan syöty joka päivä. Lihankulutus on moninkertaistunut 1960-luvulta nykypäivään tultaessa, ja monille on syntynyt käsitys, että lihaa kuuluu oletusarvoisesti jokaiseen ateriaan. Tämä näkyy esimerkiksi koulujen kotitalouden opetuksessa, jossa melkeinpä jokaisen aterian yksi raaka-aineista on liha.

Kotitalouden opetuksessa pitäisi puhua enemmän ruuantuotannosta syntyvistä päästöistä ja siitä millaisia vaikutuksia ne aiheuttavat ympäristössä. Tärkeää olisi myös luoda pohjaa kestävälle ja ympäristöystävälliselle ruokavaliolle sekä tutustua erilaisiin kasvisvaihtoehtoihin. Tämä madaltaisi kynnystä lisätä kasvisten ja kasviproteiinivalmisteiden käyttöä arjessa.