Mainos

Vähän on pai­kal­li­sel­le yrit­tä­jäl­le paljon – yksikin voi­tet­tu kunnan pien­han­kin­ta voi kan­nus­taa yri­tys­tä sel­viä­mään

Vuosi on takana ilman yksinäisyyttä: Meitä yksinyrittäjiä on Suomessa yli 182 000 eli yli puolet Suomen kaikista yrityksistä.

Juha Väyrynen www.linkedin.com/in/juhavayrynen Kirjoittaja toimii PPY:n hankintaneuvojana, johdon konsulttina ja oululaisen ohjelmistoalan yrityksen toimitusjohtajana.

Vuosi on takana ilman yksinäisyyttä: Meitä yksinyrittäjiä on Suomessa yli 182 000 eli yli puolet Suomen kaikista yrityksistä. Määrä on kasvanut vuosituhannen alusta 50 prosentilla, joten toivottavasti edes yksi Suomen Yrittäjien alkuvuodesta tekemästä 12:sta yksinyrittäjien asemaa parantavasta toimenpide-ehdotuksesta on toteutumassa.

Tätä kirjoittaessa Elinkeinoelämän keskusliitto povaa aamun uutisissa ensi vuodesta kaikille PK-yrityksille kuluvaakin vuotta vaikeampaa, joten nyt on aika tehdä pienempiä ja suurempia konkreettisia tekoja tästä tilanteesta selviämiseen.

Nyt jos koskaan näissä teoissa korostuu yhteinen vastuu, jota meille edustaa monelta osin julkinen sektori. Varsinkin kun yhteisiä varojamme käytetään julkisiin hankintoihin arviolta noin 35 miljardia euroa vuodessa. Viesti julkisia hankintoja tekeville onkin, että tehkää niitä nyt heti niin, että myös paikalliset pk-yritykset ja yksinyrittäjät pystyvät niihin reagoimaan.

Käydään avointa vuoropuhelua ennen hankintaa, hankitaan tuotteet ja palvelut riittävän pienissä erissä ja muistetaan läheltä tehtyjen hankintojen merkitys aluetalouden ja ekologisuuden näkökulmasta. Keskustellaan siitä mitä ja miten kannattaa hankkia ja mikä hankinnan kohteen todellinen markkinahinta ylipäätään tänä päivänä on? Ettei edelleen yritettäisi, kuten eräs paikallinen kukkakauppias kertoi, ostaa 30 euron kukkakimppua 20 eurolla, joka määriteltiin hankintarajaksi ensimmäisen kerran jo euroon siirryttäessä.

Tekemällä oikean kokoisia markkinahintaisia hankintoja viranomainen voi tehdä paikallisille yrittäjille valtavan suuren palveluksen suosimatta kuitenkaan kohtuuttomasti paikallista. Se mikä on vähän viranomaiselle, on paljon yrittäjälle: alle 60 000 euron kertahankinnat ovat julkiselle toimijalle vapaammin hankittavissa olevia pienhankintoja, vaikka suurimmalla osalle yksinyrittäjiä ja pk-yrityksiä sama summa onkin merkittävän suuri. Siksi se on myös useimmille yrittäjille sopivamman kokoinen tarjouksen kohde kuin valtavan kokoiset yhteishankinnat ja puitejärjestelyt, joita julkinen sektori paljolti käyttää.

Pienhankinnat ovat aktiivinen ja tehokas tapa tukea kaikkia pk-yrityksiä. Yhdistämällä niihin vanhaa hyvää kauppatapaa muistuttava avoin vuoropuhelu, julkinen sektori voi osoittaa ymmärtävänsä yrittäjien ja yrityksien sekä niiden työllisyysvaikutuksen merkityksen alueen elinvoiman ja vetovoiman kannalta. Siitä kiittää varmasti jokainen veronmaksaja, yritys ja yksityinen henkilö.

Yrittäjälle vähän on siis aina paljon. Se on parempi tulona kuin menona, koska näinä aikoina jokainen pieni kulunlisäyskin tuntuu meistä kaikista isolta. Siksi yksikin voitettu kunnan pienhankinta voi kannustaa yritystä selviämään tulevaisuudesta. Lopulliseen selviämiseen ei varmasti riitä yksi kukkakimppu, mutta tulevan kevään kunnan istutukset kylläkin.

Juha Väyrynen www.linkedin.com/in/juhavayrynen

Kirjoittaja toimii PPY:n hankintaneuvojana, johdon konsulttina ja oululaisen ohjelmistoalan yrityksen toimitusjohtajana.