Mainos

Vaalan ap­teek­ka­ri Jyri Saas­ta­moi­nen pisti 3D-tu­los­ti­men rak­sut­ta­maan – tu­lok­se­na satoja suo­ja­vi­sii­re­jä am­mat­ti­lai­sil­le

Vaalan apteekin 3D-tulostin on raksuttanut maaliskuun puolivälistä saakka ja tuloksena on syntynyt pari sataa suojamaskia.

Tämä on minun korteni tähän kekoon, jotta voin olla avuksi, Jyri Saastamoinen sanoo.
Tämä on minun korteni tähän kekoon, jotta voin olla avuksi, Jyri Saastamoinen sanoo.
Kuva: Anna Tilvis

Apteekkari Jyri Saastamoinen innostui valmistamaan kasvosuojaimia ensin apteekin henkilöstölle, sitten lahjoituksena kotihoidon työntekijöille ja hammashoitolaan Vaalassa ja Paltamossa. Puolangan hammashoitola on saanut myös maskit.

Vaalan apteekissa asiakkaat eivät ihmettele työntekijöiden kasvosuojuksia. Ne ovat osa toimenpiteitä, joilla Saastamoinen suojaa työntekijöitään altistumiselta koronavirukselle.

”Harkitsin tiskin eteen tulevia pleksejä, mutta apteekissa liikutaan joka tapauksessa hyllyille etsimään tuotteita. Visiiri suojaa koko ajan.”

Maaliskuun 20. päivä Saastamoinen liittyi mukaan Tšekissä aloitettuun kampanjaan, jossa jaetaan maksutta ja avoimesti kasvosuojuksen tulostustiedosto. Yhteisöllisen projektin tavoitteena on, että kuka tahansa voi valmistaa itse suojaimia niitä tarvitseville ammattilaisryhmille.

Suojaimen valmistus 3D-tulostimilla on sen jälkeen levinnyt ympäri maapallon. Huhtikuun 14. päivä maskin ohjetta on ladattu yli 250 000 kertaa.

”Maski on viranomaisten vaatimusten mukainen ja saanut toukokuussa virallisen sertifioinnin”, Saastamoinen toteaa.

Malli on helppokäyttöinen ja kokonaan desinfioitavissa.”
Apteekkari Jyri Saastamoinen

Suojaimia kotihoidon työntekijöille

Panta tehdään 3D-tulostimella PET-muovinauhasta. Visiiri leikataan valmiista PET-levystä. Siihen tehdään toimistorei’ittimellä reiät, joihin pannan tapit painetaan kiinni. Panta kiinnitetään pään ympäri säädettävällä kuminauhalla. Limsapulloissakin käytettävä PET-muovi on sitkeää ja joustavaa.

”Malli on helppokäyttöinen ja kokonaan desinfioitavissa. Se estää suoran pisaratartunnan. Alle mahtuu tarvittaessa hengityssuojain.”

Kun Saastamoinen oli saanut apteekkari Virva Saastamoisen kanssa tehtyä kasvosuojaimet oman ja Paltamon apteekin henkilökunnalle, hän mietti, missä suojuksista olisi eniten hyötyä.

”Mieleen tuli kotihoito, jossa työntekijät ovat jatkuvasti tekemisissä riskiryhmäläisten kanssa. Kotihoito ei ole ensimmäinen joka saisi käyttöönsä suojavarusteita.”

Kasvosuojaimien lahjoitukset on otettu vastaan tyytyväisinä. Yksityiset hoivapalveluyritykset tulevat vielä saamaan lahjoituksia.

Valmistus on suhteellisen hidasta puuhaa. Yksi kirjoitin tulostaa kahdeksan maskin muoviosat 24 tunnissa. Ensimmäisessä versiossa visiirinä käytettiin piirtoheitinkalvoa.

”Yksittäiset ihmiset voivat tehdä suojan vaikka piirtoheitinkalvosta. Sitä on helposti saatavilla. ”

Kampanja on levinnyt tehokkaasti

Myös muut ovat innostuneet kampanjaan ja ympäri Suomen on lähtenyt käyntiin satakunta pienempää ja isompaa projektia. Saastamoinen on auttanut monia niistä alkuun.

”En pysty yksin tekemään näitä kaikille tarvitsijoille, mutta kun saadaan vauhtia ja tietoisuutta tästä asiasta, niin projekteja tulee niin paljon, että se onnistuu.”

Kampanjassa on tärkeää, että suojaimia ei myydä voitontavoittelu mielessä. Saastamoinen ei ole lähtenyt myymään maskeja, vaikka niitä on haluttu ostaa.

”Pointtina on, että valmistuskustannukset voi periä. Jotkut 3D-tulostusyrittäjät ovat tämän avulla pysyneet kiinni leivänsyrjässä.”

Saastamoinen on harrastanut 3D-tulostusta jo aikaisemmin. Hän on valmistanut apteekin varastorobottia varten neliskulmaisia laatikoita, jotka helpottavat lääkkeiden automatisoitua varastoimista. Laatikoita käytetään myös kylmäsäilytyksessä.

3D-tulostus
  • Kolmiulotteisella eli 3D-tulostuksella voidaan tehdä kolmiulotteisia kappaleita. Raaka-aineita ovat muovi, metalli tai keraamiset aineet. Laite kuumentaa muovinauhaa ja pursottaa sitä hiljalleen haluttuun muotoon.   
  • 3D-tulostuksena voidaan tehdä käyttöesineitä tai pikamalleja. Sitä käytetään ammattikäytössä, teollisuudessa ja koulutuksessa. 
  • 3D-tulostus on tietokoneavusteista. Tulostamista varten tarvitaan mallitiedosto, joita saa valmiina tai mallinnuksen voi tehdä itse. 
  • Harrastuskäytössä 3D-tulostin tulisi sijoittaa hyvin ilmastoituun, erilleen työpisteeseen. 
  • Työterveyslaitoksen mukaan 3D-tulostimista vapautuu nanohiukkasia ja kaasuja, jotka ovat terveydelle haitallisia. Päästöjen voimakkuuteen vaikuttavat tulostusmateriaali ja -lämpötila.
  • Lisätietoa: https://www.ttl.fi/uudet-ohjeet-nain-tyoskentelet-turvallisesti-3d-tulostinten/
Kriisi toi ruuhkan apteekkiin
Rajoitustoimien alkaessa maaliskuun puolivälissä ihmiset ryntäsivät apteekkiin hakemaan lääkkeitänsä. Pelättiin, että lääkkeet loppuvat.
Anna Tilvis

”Osittain niin tapahtuikin, koska kysyntäpiikki aiheutti tilapäisen loppumisen. Tilanne rauhoittui seuraavalla viikolla. Pääsiäisviikolla oli hiljaisempaa kuin tavallisesti pääsiäisen alla, koska mökkiasukkaat puuttuivat”, Vaalan apteekin apteekkari Jyri Saastamoinen muistelee.

Vaalan apteekki aloitti nopeasti rajoittamaan käsidesin myyntiä. Onneksi rajoituksista on voitu luopua, desinfiointiaineita on nyt hyvin saatavilla.

Yksittäisissä lääkkeissä on myyntirajoituksia. Erästä keuhkoja avaavaa lääkettä saadaan myydä vain kuukauden tarpeen verran. Toista lääkettä saa myydä vain reumaa sairastaville, ettei sitä yritettäisi käyttää koronan ehkäisyssä.

Kela rajoitti lääkkeiden myyntiä siten, että asiakkaalle voidaan myydä vain kolme kuukauden annos kerrallaan.

”Koronakriisin alussa hengityssuojia ei saanut millään rahalla. Nyt saatavuus on hyvä, mutta hinnat ovat selvästi korkeammat kuin ennen kriisiä.”

Uutta apteekissa on lääkkeiden kotiinkuljetus. Se on järjestetty kunnan kanssa tehdyllä tarkalla sopimuksella, johon liittyy myös kuljetusten seuranta.

”Mitä apteekki tekee, sen se tekee huolella. Kunta on hoitanut kuljetukset erittäin hyvin. Tiettyjä lääkkeitä saa kuitenkin kuljettaa vain apteekin henkilökunta.”

Saastamoinen haluaa turvata apteekin toiminnan ja henkilökunnan terveyden niin pitkälle kuin mahdollista. Ilmastointi pidetään suurimmalla teholla. Henkilökunta on saanut keuhkokuumerokotteen, jotta voitaisiin välttää mahdollisen koronasairauden jälkitauti. Syömässä käydään yksinään.

”Jos joku henkilökunnasta sairastuu koronaan, voidaan jatkaa toimintaa ilman, että me kaikki joudutaan karanteeniin.”

Saastamoisen mukaan on tärkeää, ettei henkilökunta pelkää nykyistä tilannetta ja ettei työssä olo tunnu stressaavalta.