Mainos

Uutta luo­mal­la Eu­roo­pan va­lo­kei­laan – Oulu2026 kuuluu kaiken ikäi­sil­le koko alueel­la, yh­dis­tää tai­det­ta ja tek­no­lo­giaa ja iloit­see omasta ruo­ka­kult­tuu­ris­ta

Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmassa näkyy pohjoisen Suomen omaperäinen luovuus. Uutta luomalla kehitämme yhdessä tulevaisuuden kaupunkikulttuuria, näytämme kuinka kiinnostavia Oulu ja pohjoinen Suomi ovat täällä asuville ja tänne matkaaville huomenna ja ylihuomenna.

Taiteiden yö Rotuaarilla Kuva: Kati Leinonen
Taiteiden yö Rotuaarilla Kuva: Kati Leinonen

Kun Oulu hakee vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi, se nostaa ohjelmassaan vahvasti esille kaupunkimme erityispiirteet: pohjoisen sijainnin, omaleimaisen historian ja teknologiaosaamisen. Pohjoisuus ja sen merkitys täällä asuville näkyy ohjelmassa mm. ruokakulttuurina, historiana sekä luonnon ja taiteen yhdistämisenä. Lapsille tehdään oma kulttuurikeskus pääkirjastoon.

Kaupunkikulttuuri ja luova asenne voivat muuttaa Oulua pysyvästi. Voimme itse vaikuttaa siihen, kuinka kiinnostavia Oulu ja pohjoinen Suomi ovat täällä asuville ja tänne matkaaville huomenna ja ylihuomenna. Ohjelmajohtaja Samu Forsblom uskoo, että kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 Oulussa on runsaasti luovien alojen työpaikkoja, kulttuurisesti kiinnostavia uusia käyntikohteita ja kaupunginosissa kukoistavaa kulttuuria.

– Oulu on ylpeä juuristaan ja tuo mielenkiintoisen historiansa näkyville. Oulu nousee jälleen Euroopan valokeilaan, Forsblom summaa.

Lapset loistivat tekijöinä Lumo-valofestivaalin LED-valotyöpajassa. Kuva: Inkeri Jäntti
Lapset loistivat tekijöinä Lumo-valofestivaalin LED-valotyöpajassa. Kuva: Inkeri Jäntti

Yhteinen kädenjälki

Kulttuuriohjelman valmistelussa, aina pääteemoista lähtien, on ollut tärkeää yhteisöllisyys ja kaikkien osallistaminen. Pohjan kulttuuriohjelmalle ovat luoneet noin 450 sisältöideaa, jotka saatiin avoimessa kulttuuriohjelmahaussa vuonna 2019. Hakuun sai lähettää ideansa ja ehdotuksensa kuka tahansa kulttuurista ja kulttuuripääkaupunkihankkeesta innostunut ja kiinnostunut. Lopputuloksessa näkyykin laajan pohjoispohjalaisen toimijaverkoston kädenjälki. Vastaava tuottaja Henri Turunen muistuttaa, että Oulu2026-hakukirjassa on vain osa lopullisesta ohjelmatarjonnasta. Jos Oulu valitaan kulttuuripääkaupungiksi, on jälleen aika uusille ideoille ja projekteille.

– Silloin kutsumme kulttuuripääkaupunkiohjelmaan mukaan kaikki pienemmillä ja suuremmilla ideoillaan. Olipa kyseessä työpaikkojen kahvihuoneporukat, kaupunginosa-aktiivit, metsästysseurueet, lumikenkäilijät tai torvisoittokunnat, Turunen kiteyttää.

Useita satoja projekteja ja kulttuurialan toimijoita

Vuonna 2026 erilaisia projekteja tulisi olemaan noin 500. Jo tässä vaiheessa, kun hakuprosessi on vielä kesken, ohjelmasuunnittelussa on mukana monta sataa kulttuurialan toimijaa. Osa projekteista aloittaisi toimintansa jo ensi vuonna ja jatkaisi toimintaansa useamman vuoden. Turunen painottaa, että vaikka Oulua ei valittaisi kulttuuripääkaupungiksi, ohjelmat voivat silti toteutua.

– Projektit on valmisteltu siten, että niille voi hakea myös muita kansallisia ja kansainvälisiä rahoituksia. Toki kulttuuripääkaupunkitittelin myötä projektit nousevat täyteen loistoonsa. Mutta jo nyt tehty suunnittelutyö tulee tuottamaan hedelmää.

Isoa osaa projekteista on mahdollista seurata myös eri puolilta Eurooppaa virtuaalisesti.

– Hybridiosallistuminen on uusi normaali, joten kehitämme parhaita ratkaisuja hybriditapahtumien tuotantoon. Viemme vähintään 70 prosenttia Oulu2026-sisällöistä digitaalisiin kanaviin kaikkien eurooppalaisten saataville.

Oulu2026-kulttuuriohjelman Frozen Nights -kokonaisuus kutsuu Ouluun nuoria elokuvantekijöitä eri maista, kulttuureista ja taustoista. Kuva Koulujen elokuvaviikolta. Kuva: Juuso Haarala
Oulu2026-kulttuuriohjelman Frozen Nights -kokonaisuus kutsuu Ouluun nuoria elokuvantekijöitä eri maista, kulttuureista ja taustoista. Kuva Koulujen elokuvaviikolta. Kuva: Juuso Haarala

Eurooppalaisen yhteistyön edellytys

Oulu2026-kokonaisuutta voi kutsua alustaksi kulttuuriohjelmille, joita tuottavat sadat eri kumppanit Suomesta ja eri puolilta maailmaa. Ohjelman teemat ovat yhteisiä koko Euroopalle; niiden ansiosta ohjelma houkuttelee tänne myös kansainvälistä yleisöä.

– Jokaisella teemalla ja ohjelmalinjalla on useita eurooppalaisia kumppaneita. Oulu on jo suunnitellut yhteistyötä entuudestaan tuttujen kaupunkien kanssa. Näiden lisäksi olemme rakentamassa yhteistyötä useiden muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa, Samu Forsblom toteaa.

EUROOPAN KULTTUURIPÄÄKAUPUNKI
  • 2.6.2021 selviää, voittaako vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin aseman Oulu, Tampere vai Savonlinna.
  • Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on valittu vuodesta 1985 asti.
  • Asema on tuonut monille kaupungeille pysyviä vaikutuksia kulttuuriin, matkailuun, toimijoiden yhteistyöhön ja kaupunkikuvaan.
  • Valinnan tekee kansainvälinen asiantuntijaraati.
  • Oulun kulttuuripääkaupunkihakemus on luettavissa www.oulu2026.eu/hakukirja


SOMEKANAVAT:

Facebook - www.facebook.com/Oulu2026Official

Instagram - www.instagram.com/oulu2026official

Twitter - @Oulu2026offici

Osallistu Oulu voittoon! -kannustuskisaan

Kisaan voi osallistua esimerkiksi valokuvalla perheen pienimmän kannustushenkisestä piirustuksesta tai lempipaikasta Oulu2026-alueella tai vaikkapa videolla kannustuslaulusta, -tempusta tai -runosta.

  1. Ideoi mieletön kannustus Oululle yksin tai hyvän porukan kanssa.
  2. Lähetä kannustus viimeistään 31.5. jollakin seuraavista tavoista:

Laita Whatsapp- ja sähköpostiviestiin mukaan nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Jos osallistutte kisaan porukalla, valitkaa yksi yhteyshenkilö, joka edustaa koko joukkuetta ja laittaa kannustuskuvan tai -videon eteenpäin.

Tarkemmat kisatiedot löytyvät verkkosivulta www.ouluvoittoon.fi. Parhaat kannustukset palkitaan!

-