Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Uu­tis­toi­mis­to STT joutui ki­ris­tys­hait­ta­oh­jel­mal­la tehdyn hyök­käyk­sen koh­teek­si – tekijä on il­moit­tau­tu­nut nyt myös Tor-ver­kos­sa

Suomen Tietotoimistoon STT:hen kohdistunut verkkohyökkäys oli kiristyshaittaohjelmalla tehty isku, jonka tekijäksi on ilmoittautunut LV-niminen kyberrikosryhmittymä. Ryhmä julkisti tiedon myös pimeässä Tor-verkossa torstaina.

Vastaavan ryhmittymän on kerrottu olleen tekijänä myös konepajayhtiö Wärtsilään heinäkuussa kohdistuneessa hyökkäyksessä. LV-ryhmittymä pääsi Ylen mukaan käsiksi Wärtsilän laskutus- ja ostotietoihin.

Hyökkääjä on esittänyt lunnasvaatimuksen STT:lle. Vastaavan päätoimittajan Minna Holopaisen mukaan vaateeseen ei ole vastattu. Lähdesuoja ei myöskään ole hänen mukaansa vaarantunut.

STT:hen kohdistui verkkohyökkäys viime viikolla perjantain vastaisena yönä, ja hyökkäyksen vuoksi STT ajoi alas osan järjestelmistään varotoimena. Hyökkäys huomattiin ja keskeytettiin vielä, kun se oli käynnissä.

LV-ryhmittymä väittää pimeässä verkossa julkaisemassaan blogikirjoituksessa, että ryhmittymä olisi saanut kaiken STT:n tiedon haltuunsa. STT:n toimitusjohtajan Kimmo Laaksosen mukaan väite ei pidä paikkansa.

– Pystyimme pysäyttämään hyökkäyksen yöllä, ja olemme koko ajan kyenneet jatkamaan uutistoimintaamme, Laaksonen sanoo.

Helsingin poliisi tutkii asiaa tietomurtona ja tietojärjestelmän häirintänä. Esitutkinta käynnistettiin tällä viikolla.

Motiivina raha

Kiristyshaittaohjelmalla tehdyssä iskussa hyökkääjä murtautuu kohteen tietojärjestelmään ja yrittää kaapata mahdollisimman paljon kohteelle arvokasta tietoa. Tämän jälkeen hyökkääjä lukitsee tiedon ja vaatii lunnaita, jotta uhri saa tiedot takaisin käyttöönsä.

Ohjelmistoyhtiö Microsoftin toukokuussa julkaiseman tietosuojablogin mukaan verkkokiristystä tekevät kansainvälisesti useat eri toimijat, ja hyökkäyksiä voidaan tehdä myös alihankintana.

LV-ryhmittymä käyttää kyberturvayhtiö Secureworksin blogin mukaan omassa LV Ransomware -ohjelmistossaan pohjana vastaavaa koodia kuin mitä on käyttänyt REvil-nimellä kulkenut kiristysohjelmaryhmä. REvil on puolestaan BBC:n mukaan taustaltaan venäläinen ryhmä, joka on aiemmin joutunut viranomaisten operaatioiden kohteeksi.