Ulkomaat

Suomenkin harkitsema F-35-hävittäjä koki ensimmäisen ison takaiskun Euroopassa – Saksa valitsee 90 Eurofighteria tai Super Hornetia

Amerikkalainen Lockheed Martinin F-35-hävittäjä ei kelvannut Saksalle, joka suosii eurooppalaista ratkaisua tai amerikkalaista Boeingin Super Hornetia.
Ulkomaat 1.2.2019 11:52
Joonas Kuikka, Reuters

Lockheed Martinin voittoputki Euroopan tarjouskilpailuissa päättyi, kun F-35-häivehävittäjä ei kelvannut Saksalle. Saksa ostaa joko lisää Eurofighteria, uusia Super Horneteja tai näiden yhdistelmän. Kaikki kyseiset hävittäjät ovat ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

Saksan hallitus päätyi yllättävään valintaan, kun se ensimmäisenä eurooppalaisena maana jätti hankkimatta F-35 häivehävittäjän. Edellisen kerran F-35 voitti tarjouskilpailun syksyllä Belgiassa, eikä se ollut hävinnyt yhtään kertaa Euroopassa.

Asian vahvistivat Saksan puolustusministeriön lähteet Reutersille torstaina. Takaisku on F-35:lle todella merkittävä, sillä Saksa on tekemässä uuden 90 lentokoneen tilauksen. Konetta valmistava Lockheed Martin odotti, että se pääsisi toimittamaan näistä ainakin puolet Saksalle.

Ydinaseet yksi syy

Yhtenä valintaperusteena on kerrottu, ettei F-35 pysty kantamaan ydinaseita, kuten korvattava Tornado-hävittäjä.

Ydinaseiden kantokykyä vaatii Nato-puolustusliitto. Saksa pyytääkin Yhdysvaltojen Super Hornetin valmistajalta Boeingilta suunnitelmaa, kuinka ydinaseiden lisääminen asevalikoimaan onnistuisi. Yhdysvaltain hallituksen pitäisi myös valtuuttaa Super Hornet ydinasekelpoiseksi, mikä voi viedä aikaa.

Eurofighteria on tällä vuosikymmenellä muunnettu monitoimihävittäjäksi, mutta se ei ainakaan vielä sovellu ydinaseiden laukaisuun.

Ratkaisun taustalla myös politiikka

Saksassa Airbus kokoaa Eurofighteria, joten se on ensisijainen valinta kansallista etua miettivälle valtiolle.

Saksan linjaa ennakoi se, että ilmavoimien esikuntapäällikkö erotettiin viime vuonna, kun hän suosi F-35:n valintaa. Saksan puolustushallinto ja johto puoltavat "eurooppalaista ratkaisua".

Lisäksi Saksa osallistuu ranskalaissaksalaisen häivehävittäjän kehitystyöhön Eurofighterin jatkoksi. Ranskalaiset ovat varoittaneet ostamasta häivehävittäjä F-35:ttä, jotta kehitystyö ei häiriytyisi.

Rafale-hävittäjää valmistavan Dassaultin ja Airbusin häivehävittäjäkehitystyön hedelmiä odotetaan kuitenkin vasta vuoteen 2040 mennessä.

Suomi vapaa valitsemaan

Saksan päätös on sikäli mielenkiintoinen, että kaikki edellä mainitut hävittäjät kilpailevat myös Suomessa. Suomessa ei kuitenkaan ole poliittista painolastia, sillä Suomi ei itse valmista hävittäjiä eikä osallistu taloudellisesti kehitysohjelmiin.

Suomen 64 hävittäjän tilaus on yksi suurimmista Euroopassa. Hävittäjien määrän päättää kuitenkin lopullisesti tuleva hallitus vuonna 2021. Esityön tekevät puolustushallinto ja Puolustusvoimat, jotka esittävät suorituskykyisintä esiehdot täyttävää hävittäjää.

BAE Systemsin Eurofighter Typhoon on Euroopan runsaslukuisin etulinjan hävittäjä yli 500 lentokoneellaan. Boeingin Super Hornet on Yhdysvaltain laivaston kantava voima. Lockheed Martinin F-35 puolestaan muodostaa Yhdysvaltain ilmavoimien rungon tulevina vuosikymmeninä. Dassaultin Rafale on Ranskan ilmavoimien runko ja kantaa ydinaseita.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (94)

Mielestäni Suomen tulee ostaa ainakin 64- hävittäjää mieluummin enemmän. Hankittavat koneet tulee olla parhaita saatavissa olevia, vaikkakin maksavat paljon. Suomella ei ole varaa hankkia epäkuranttia huonon suorituskyvyn kakustoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, esityön tekee puolustushallinto ja puolustusvoimat, niin tottakait he ehdottavat kaikkein kalleinta ja viimeistä huutoa olevaa konetta.
Tämähän on selvää, mutta eduskunnan pitää priorisoida uhat ja niiden torjuntatarve. Kyllä nuo ns. tunnistelennot voidaan tehdä edullisemmallakin koneella ja muuhun noita ei juurikaan tarvita.
Ruotsalaisten kanssa voisi varmasti tehdä hyvän diilin, mikä työllistäisi ja hyödyttäisi suomalaisiakin, eikä vain rahoitettaisi amerikkalaista jättiyhtiötä lisäämään voittojaan.
Myydään tai vaihdetaan vaikka noita Nesteen, Fortumin ja Finnairin osakkeita ruotsalaisille ja vaihdetaan osakkeilla osa Saabin omistuksesta suomalaisille, niin meillekin saadaan lentokonesuunnittelua ja oma konetuotanto.
Eduskunnalla pitää olla selkärankaa tehdä itsenäisesti päätös, vaikka puolustusvaimat mitä suosittelisi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei meillä ole varaa 7-10 mrd hävittäjien ostoon...Hölyn pölyä möröllä pelottelu,kun maassamme ole kriisivalmiutta se näkee,kun GSP-härintä tuli maanhallitus ihan sekaisi ja toiseksi hoitolaitoksien ongelmista maa ihan sekaisin saane syttyessä sota joka kaihda mitää välineitä joukotuhoaseista rypälepommeihin ensimäisenä Pääministeri ja Ulkoministeri lentäisi Ameriikkan rukousaamiaiselle mitä tehdä naapuri juoksuhaudoissa tai Saksaan Junkerin selätaakse..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävittäjät ostetaan 30 vuodeksi.

Suomi laittaa kehitysapuun vuodessa miljardin. 30 vuodessa se tekee 30 miljardia, ja tarkoitus on nostaa avustusta nykyisestä 0,4%:sta 0,7%:iin. Silloin summa nousisi 50 miljardiin 30 vuoden aikana.

On hyvä ymmärtää asioiden tärkeysjärjestys. Ellei Suomea puolustettaisi, niin silloin ei kehitysapuakaan maksettaisi, vaan sekin raha menisi maan miehittäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä rahat 109.7 mrd velkaa ja 600000 euroa tunnissa velkaannumme lisää.Emme voi jättää velkataakkaa lapsille ja lapsen lapsille.Suomessa hoidette talouspolitiikkaa huonosti kasvatettu tuloeroja ja plusmerkkiset vuosibudijetit jaettu tulosiirroilla rikkaille ja kansallisvarallisuus myyty ulkomaille.Ei meillä oo varaa 7-10 mrd 64 lentäjän edestä kestävyysvajetta vuosikymmeniä eteenpäin 2065-luvulle asti.Pitää kuutioida mielessä Ei ydinaseet poistu rajomme läheidyydestä vaikka olisi 1000-super hornettia Puolusvoimilla ole käsitystä siitä mikä uhkaa maatamme voin kertoa se tulee maan sisältä ääriliikeiden kasvuna ja köyhyyden lisääntymisellä jonka"hätähuuto"näkyy leipäjonoina.Suomi on avoinyhteiskunta jo tartte paljonkaan uhrata voimavaroja maatamme saamalla jumiin kantaverkot,vesihuolto,satamat,lentokentät,raideliikenne ja viestiliikenne täsmä iskuilla jotka tulee horisontin takaa.Ei semmoista Puolustusta löydy tältä planetalta ja näin pakkasella palennumme kuin russakot Ei maassamme ole kriisivalmiutta.Hölyn pöly ja populista ajanvietettä möröllä pelottelua.:))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä rahat 7-10 mrd aseostoihin keltä leikataan???? vanhukset,asunnottomat,sairaat,opiskelijat,lapsiperhet,tiet,rautatie,vammaiset,työläiset.Pitää muistaa entisetkin Hornetit ostettiin velkarahalla vieläkin maksamat ja Mauni Koivisto maksatti pankkien velat Työväestölle.Ei meillä ole varaa järjettömyyteen Puolusvoimat luulee että Pohjoisessa ydinaseet ovat tarkoitettu meidän pelotteeksi.Pohjoisen Ydiaseet tarkoitettu Saksalaisia,Brittejä ja Ameriikkalaisia kohtaan suunnattu ja kohteet päivitetty.Täälä kuvitellaan ja pelotellaan että mörökölli tulee ja vie.Pitää tunnustaa Ei maatamme puolusta mikää kriisin tullessa hyökkäävällä osapuolella vakoilusateen liiti,ohjukset ja ydiaseet siinä 64 Super-hornettiä pidättele tulevaisuudessa yhteenotto tulee maansisältä luokkaerojen kasvaessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolustusvoimien budjetista, joka on suomessa samaa tasoa muihin maihin verrattuna, 1.6% valtion menoista. Pelkkä viime kertainen pakolaisaalto tupsahdus tuli maksamaan veronmaksajille yli miljardin. Ja jatkossa vielä enemmän näiden viime aikaisten tapahtumien vuoksi. Yhden vangin kestitseminen maksaa veronmaksajille 6500e/kk!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksassa ymmärretään Eurooppalaisen teollisuuden merkitys. Super Hornet lienee valittu mukaan siksi että siihen on helpompi saada jenkkien ydinasesertifikaatti kuin Eurofighteriin. Toinen syy voi olla Gowler, eli koneen elektronisen sodankäynnin versio

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkat kehittyvät nopeammin kuin häivetekniikka. Growleriin on helppo päivittää tehokkaammat elso-laitteet tulevia tutkia vastaan kuin keksiä uusi "näkymättömyysviitta" F35:een. Elson korjaaminenkin on todennäköisesti halvempaa ja helpompaa kuin häivemateriaalin paikkailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko olet tarjonnut ammattitaitoasi hävittäjävalintaa pohtivan organisaation käyttöön, vaiko vasta ensi viikolla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri itä-napuri 1990-luvulla oli myymässä Karjalaa 15 mrd rahapulan vuoksi ja Jäämeriyhteyden 1 mrd vanha Salla mukaan lukien.Suomen valtionvelkaa kolminkertainen tänäpäivänä ja velkaanumme 60000 tuhat euroa tunnissa.Ei Suomalaisten pidä maksaa kipiäksi puskurivaltion olemisesta taaka pitää jakaa Ruotsalaisten kanssa ostamalla Jas 39 Grippeb tai liisattuna.Eikä verrata Saksaan joka Euroopan suurin talous ja 13 mrd ylijäämäinen joka vuosi.Ei meillä ole varaa järjettömyyteen lapsemme ja lapsen lapset maksaa kovan hinnan Itsenäisyydestä ja sananvapaudesta.Suomalaisia pelotellaan möröllä joka tulee ja vie lähde kilpavarusteluun.Mitä puhutaan kurin puuttumista on ulkoinen muoto niskoitelusta joka näkyy ääriliikkeiden nousuna ja lakkoina.Muistan hyvin kun Fouga ja Raakenit lentelivät sinisellä taivaalla Eikä mörköä tullut mutta nykyää tulevaisuus viety lapsilta jotka syytömiä huonoo talouspolitiikaan jälkeen Ranskan Rauhan sopimuksen Suomesta muutto 60-luvulla Ruotsiin ja 2000-luvulla kansallisvarallisuuden myyntin ulkomaille"mitä Suomalaisilla on tuulen huuhtoma perse ja velkanen maa"kuilun partaalla ja leipäjonossa."Hävekkää Ilkka Kanerva Jeesusteippi vetää korvasta korvaan parasta ennalta ehkäisyä...Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Hrutsovi lahjoittanut Krimin Ukrainalle. Ja Jeltsin olis puoli-ilmaiseksi työntänyt Karjalan Suomelle. Kiitos Mara, Esko, Paavo ja yks edesmennyt kun olitte nuivia. Voitais elää tällä hetkellä muuten melko mielenkiintoisessa ilmapiirissä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi käyttää puolustusmenoihin 2% BKT:sta kun mukaan lasketaan piilomenot niin määrä nousee 3-4%:iin. Valtion budjetista puolustusministeriön osuus on noin 5%. Määrä on suhteellisen suuri joten sillä on varmasti vaikutuksia Suomen talouteen.

Muissa EU maissa puolustusmenot ovat merkittävästi pienempiä (1,3-1,6% BKT:sta) joten Suomi Oy talous on kärsii ylimääräisistä kuluista jotka eivät tuota Suomen taloudelle yhtään mitään. Suomella ei ole juuri nimeksikään omaa sotateollisuutta ja kehitystä joka tukisi tuotekehitystä, taloutta ja työllisyyyttä. Onneksi on jotain poikkeuksia kuten Bittium ja laivatilaukset.

Moni jaksaa hokea vuodesta toiseen että Suomi menettää itsenäisyyden jos Suomessa vähennetään puolustusvoimien menoja. Tämä sodalla uhkailu näyttää toimivan politiikassa ja kansalaisten lobbaamisessa. Uhkailu on jopa niin voimakasta että moni ei uskalla suutaan avata. Lyhyeen loppui keskustelu hävittäjien määrän vähentämiseksi.

Oikeasti Suomi on korviaan myöten velassa ja velka painaa jo taloutta alaspäin. Pelkästään korkomenojen takia menetetään vuosittain miljardin euron investoinnit. Hävittäjien hankinta laskisi investointeja vuosittain 100-200 miljoonalla eurolla koska korkomenot kasvaisivat.

Talouden kannalta hävittäjien hankinta on suoraan sanottuna idiotismia jota ei voi millään tavalla puolustaa. Hupaisaa että poliitikot tietävät tekevänsä poliittisen munauksen jos alkavat vastustamaan tämän sotahullun maan mielipiteitä. Poliitikot mielummin säästävät vanhusten hyvinvoinnista kuin vähentävät sotamenoja. Suoraan sanottuna täysin idiootti hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova on huoli, kerronko minkä vuoksi... :)

Suomen uudet hävittäjät muuttavat perusteellisella tavalla tilannetta Pohjolassa. Vanhoilla neuvostoaikaisilla hävittäjillä ei silloin uskalleta uhmata kohtaloa Suomen ilmatilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella ole varaa järjettömään aseostoihin Suomella jo'109.7mrd valtion velkaa ja velkaannumme 600000 euro tunnissa ja kestävyys 2065-luvulle.Emme voi elää ikuisilla leikkauksilla.Palautetaan vähän mieleen Historiia Paavo Lipposen hallitus pois indeksin ehdon eläkeistä,Matti Vanhasen Hallitus jakoi 3 mrd ylijäämän rikkaille.Katajaisen ja Stupin hallitus möi Suomen Kantaverkon sijoitusyhtiölle(siirtomaksu 97%korotus kuluttajille)Juha Sipälän hallitus leikkasi köyhiltä ja kikyllä teki tulosiiron teollisuudelle 18 mrd edestä ja kolmanneksi sopeutumiseläkkeen politikoille ilman 36 kk
Budjettitalouden määrärahat hallinnonaloittain, mrd. euroa
2019 Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1 mrd
Oikeusministeriö 1,0 mrd
Sisäministeriö 1,5 mrd
Puolustusministeriö 3,1 mrd
Valtiovarainministeriö 17,5 mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4 mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6 mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9 mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö15,0 mrd
Ympäristöministeriö 0,2 mrd
Valtionvelan korot 1,2 mrd
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,5
Tämä maa nimeltään Suomi joka Suomettunut maan sisältä."MEILLÄ OLE VARAA ASE OSTOILLE VELKARAHALLA JOKA VÄHÄN YNNÄÄ"Seuraavat sukupolvet maksaa kovan hinnan Itsenäisyydestä Karjalan ja sotakorvaukset maksaneet mitä tulevaisuudessa maksamme Sanavapaudesta ja Itsenäisyydestä Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miksi näistä edes uutisoidaan ja miksi näitä mainostetaan. Ei kansalaiset päätä sitä mikä hävittäjä suomeen tulee seuraavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä vehkeitä. Saksalaiset perehtyvät aina huolella asioihin.
Hyvähän niitä on olla vehkeitä siltä varalta ,että joku kehenompi päivä tarvitaan kättäpidempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnollisesti Sauomi sössii tässäkin kaupassa. Muistellaanpa voimalaitoksia, kaasuputkia, euroonliittymistä.Tässä isoimmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (94)

Uutisvirta

15:57
OYSissa koronaviruksen vuoksi hoidettavien määrä väheni yhdellä – sairaalassa 10 koronapotilasta, joista seitsemän tehohoidossa
15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
97
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image