Ulkomaat

Ko­ro­nae­pi­de­mian lähde löytyy kii­na­lais­to­rien "tau­ti­hau­to­mos­ta" – ym­pä­ris­tö­jär­jes­töt ovat varoittaneet vil­lie­läin­kau­pan riskeistä pitkään

Kiinan kalatoreilla myydään paljon muutakin kuin kalaa ja katkarapuja. Esimerkiksi kokonaisena ostettu krokotiili maksaa alle kymmenen euroa kilolta. Matelijoiden ja sammakkoeläinten lisäksi toreilla myydään lintuja ja nisäkkäitä, joista monet on salametsästetty. KUVA: ALEKSANDAR PLAVEVSKI
Ulkomaat 24.1.2020 14:55 | Päivitetty 24.1.2020 14:57
Reuters

Toreilla myydään käärmeitä, jäniksiä ja jopa muurahaiskäpyjä. Laiton ja epämääräinen eläinkauppa kukoistaa myös verkossa.

Kiinassa puhjenneella koronavirusepidemialla on yhteys laittomaan villieläinkauppaan.

Maan toreilla myydään lukematon määrä enemmän ja vähemmän eksoottisia eläimiä ja niiden osia, joita käytetään erityisesti perinteisessä lääketieteessä ja ruuanlaitossa. Usein eläimet on salametsästetty ja -kuljetettu myyntiä varten.

Erilajisia eläimiä ja niissä eläviä mikrobeja pidetään lähellä toisiaan ja suuria ihmisjoukkoja.

Toreja onkin kutsuttu tautihautomoiksi, joissa erilaiset virukset pääsevät kehittymään uusiksi muodoiksi ja siirtymään myös ihmiseen.

Lue myös: Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia

Uusimman, kansainvälisessä mediassa Wuhan-virukseksi kutsutun viruksen löytöpaikassa Wuhanissa on samanlaisia eläintoreja kuin muuallakin Kiinassa.

– Uuden koronaviruksen alkuperä on laittomasti myydyt villieläimet Wuhanin kalatorilla, vahvisti Kiinan tautientorjunnan keskuksen johtaja Gao Fu torstaina.

Alkuvaiheessa viruksen uuden muodon epäiltiin siirtyneen ihmiseen käärmeistä. Kiinan hallituksen lääketieteellisen neuvonantajan Zhong Nanshanin mukaan muita mahdollisia eläimiä ovat mäyrät ja rotat.

Täydellinen tautihautomo

Laittoman villieläinkaupan merkitys elonkirjolle sekä eläinten huono kohtelu ovat olleet tiedossa pitkään. Ympäristöjärjestöt ja terveysasiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet kauan myös toimintaan liittyvistä tautiriskeistä.

– Kaikkien näiden lajien lastaaminen yhdessä pienelle alueelle, jossa eritteet sekoittuvat, on paremmin piilossa kuin eläinten hyvinvointi, huomauttaa yhdysvaltalaistaustaisen Wildlife Conservation Society -eläinsuojelujärjestön pääjohtaja Christian Waltzer uutistoimisto Reutersille.

Uusin Wuhan-virus kuuluu koronaviruksiin, joiden perimä on koodattu rna- eikä dna-molekyyleihin. Tämä auttaa sitä muuntumaan hyvin nopeasti ja siirtymään myös eri lajien völillä.

Waltzer korostaa, että häkeissään stressaantuneiden eläinten immuunipuolustus on heikompi kuin luonnonoloissa. Hän kutsuu "järjestelmää" täydelliseksi taudinaiheuttajien kehittymiselle.

– Sitä ei pystyisi tekemään paremmaksi, vaikka yrittäisi.

Wuhanin torilla oli myynnissä ainakin 50 eri lajia

Wuhanin kalatori suljettiin vuoden lopulla.

Ennen sulkemista otetuissa valokuvissa näkyy häkeittäin erilajisia käärmeitä, piikkisikoja ja kettuja. Mediatietojen mukaan torilla myytiin kalojen ohella ainakin 50 eri selkärankaista eläinlajia.

Myynnissä olisi ollut uhanalaisia muurahaiskäpyjäkin.

Suljettu Huanan kalatori Wuhanissa. Tori suljettiin sen jälkeen, kun virusepidemian katsottiin saaneen alkunsa sieltä.

China Business Journal -lehden lähteen mukaan torilla myytiin myös esimerkiksi ankkoja ja villejä jäniseläimiä.

Kiina on sulkenut viime viikkoina toreja ja eläintarhoja muuallakin kuin Wuhanissa. Lisäksi elävän siipikarjan myyntiä on rajoitettu sekä villieläinten kuljetuksia rajoitettu.

Ainakin joillakin alueilla rajoituksia kutsutaan lähinnä symbolisiksi.

Sarsin jälkeen tiukennuksia on yritetty

Kiinan eläintoreja on aiemmin syytetty esimerkiksi sars-virusepidemiasta vuonna 2003. Infektio tappoi lähes 800 ihmistä eri puolilla maailmaa.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että sars sai alkunsa viruksen siirtymisestä jostakin eläinlajista ihmiseen eteläisessä Kiinassa.

Aluksi epäilykset kohdistuivat herkkuna pidettyyn naamaripalmunäätään, mikä johti tuhansien villien palmunäätien tappamiseen. Sittemmin lepakot katsottiin todennäköisemmäksi tartuntalähteeksi.

Sars-epidemian jälkeen Kiina pyrki tiukentamaan eläinkaupan valvontaa ja puuttumaan villieläinten salametsästykseen.

Ympäristöjärjestöt ovat pitkään vaatineet Kiinalta tiukempia lakeja ja perinnelääketieteen eläinperäisten ainesosien korvaamista synteettisillä aineilla.

Vahvat perinteet jarruttavat kuitenkin viranomaisten yrityksiä.

"Asiakkaat tekevät krokotiilista pataruokaa"

Torien lisäksi laiton ja epämääräinen eläinkauppa kukoistavat verkossa.

Esimerkiksi kiinalaisen verkkokauppajätti Alibaban ylläpitämällä Taobao-sivustolla on myynnissä esimerkiksi käärmeitä, riikinkukkoja ja jopa krokotiileja.

Reuters tavoitti käärmeen-, kamelin-, krokotiilin- ja peuranlihaa myyvän sisämongolialaisen Gong Jianin. Hän kertoi kysynnän kasvaneen niin, että edessä on verkkomyynnin laajentaminen.

– Asiakkaat todella pitävät krokotiilista. He tekevät siitä pataruokaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Jotenkin ne kiinalaisetkin haluavat syödä lihaa.
Eivät ole oppineet ituhipeiksi.
Saivat ilmeisesti riisistä tarpeekseen setä Maon aikaan.

Eipä taida suomessakaan löytää enää sirkka tuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan vuosikymmeniä sitten täällä suomessa tautiepidemia honkongilainen , oliko tämä vastaavaa koronavirusta,eiköhän ollut samanlaiset oireet,johon kuoli heikompikuntoiset ihmiset ,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas! Vai on Lappi myyty jo? Kerrohan: 1) kuka möi? 2) kenelle? 3) miksi? 4) mihin hintaan Lappi myytiin? Vielä bonuskysymys: Missä Kiina on täällä Suomessa? En löytänyt googlemapsista enkä uusimmistakaan karttakirjoista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan kiinalaiset ovat rakentaneet Suomeen jos minkälaista pytinkiä ja kurkkaapa omien vaatteittesi ja muidenkin tuotteiden valmistusmaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Suomessa vihervasemmistohallituksen tärkein tehtävä on yhdenvertaisuus (=muunsukupuolisten ja maahantulijoiden oikeudet kantasuomalaisten kustannuksella), vihapuheen kitkeminen ja polttoaineveron nostaminen. Unohtamatta kehitysavun korotuksia, lisäavustajien palkkaamista ja poliittisia virkanimityksiä. Kauaksi on aate karannut alkuperäisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät mahda olla just niitä tärkeimpiä tehtäviä. Mille noista kuudesta tehtävästä muuten asetat sen tärkeimmän painoarvon? Ja vaikka kuvittelemasi pitäisikin paikkansa, niin miten se liittyy itse uutiseen? Eipä mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata arvostella ja moralisoida Kiinalaisten tapaa hankkia elantoaan.
Korruptio tappaa kaiken altaan.Ja siihen ei pikku virus kuolemat vaikuta millään tavalla.
He yrittävät olla elossa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella pahalta tuntuu, mitään ei tehdä vaikka voitaisiin. Eläintä syytetään, syyllinen on IHMISET. Eläintä ei kunnioiteta .. ei Kiinassa eikä Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei löydy Suomesta vastaavaa. Suomessa kuitenkin on säädökset siitä, miten eläimiä pidetään. Niitä myös noudatetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ummikkona ei tarvitse kulkea ..harva noudattaa .
Suomessa löytyy paljon korjattavaa ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kunnossa kun laki määrittelee tarhaketulle verkkopohjaisen häkin pinta-alan minimiksi 0,8m²? Sama kettu jos on eläintarhassa, sen hyvinvoinnin turvaamiseksi pitää olla 600m² aitaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten te ruokkisitte 7.5 miljardia ihmistä.

Mitä siellä - teille ilmeisen vieraassa - luonnossa tapahtuu? Joka päivä, 24/7?

Jos silakalla olisi söpö karvapeite ja nätti katsanto?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmassa olisi kyllä ruokaa yllin kyllin ilman eläintuotantoa.

Se että luonnossa eläimiä kuolee ei tarkoita että ihmisellä on moraalinen oikeutus tappaa itse eläimiä, aivan järjetön ajatus. Eihän ihminen voi ottaa mallia eläimestä siinä miten toisia saa kohdella. Se on loputon suo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnossa on luonnonlaki, siellä ei tunneta armoa, petoeläimet ei voi hallita ihmisenelämää. Ihmiselle on annettu järki. Ihminen on sekaravinnon syöjä,ei elä pelkillä kasviksilla,ainakaan terveenä,jos ei purkista syö korvaavia ravintonappeja .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietin et pöpöt tuhoon vie ihmiskunnan.
Biologisia aseita tehdään laboratoriossa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image