Pohjois-Suomi

Ivalossa olevien kii­na­lais­tu­ris­tien näytteissä ei ole ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – THL: Yksittäiset tar­tun­ta­ta­pauk­set Suomessakin mahdollisia

Ivalon terveyskeskuksen ovessa luki perjantaina, että vierailuja terveyskeskukseen tulisi välttää koronavirusepäilyjen vuoksi.
Pohjois-Suomi 24.1.2020 19:32 | Päivitetty 24.1.2020 20:32
Olli Miettunen, Joonas Kuikka

Wuhanin alueelta Kiinasta tulleen isän ja pojan näytteet tutkittiin Helsingissä. Potilaat pidettiin eristyksissä tutkimusten ajan.

Kahdella Kiinan Wuhanista Suomen Lappiin tulleella matkailijalla ei ole koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Näytteet tutkittiin perjantaina THL:n laboratoriossa Helsingissä.

THL:n mukaan uusintatestejä ei tarvita. Nyt saatu negatiivinen tulos varmisti, ettei Kiinasta tulleilla isällä ja pojalla ole koronavirusta.

Kun laboratoriotutkimusten tulos tuli perjantai-iltana Inarin johtavan lääkärin Outi Liisanantin kommentti tilanteeseen oli: Nyt me lähdemme kaikki kotiin.

Kaikki kiinalaisperheen jäsenet olivat perjantaipäivän eristyksessä, mutta pääsivät heti THL:sta tulleen tiedon jälkeen matkanjärjestäjän järjestämään majoitukseen.

– Heidän kuntonsa oli sellainen, etteivät he olleet sairaalahoidon tarpeessa, kertoo Liisanantti.

Lääkäri ennakoi jo päivällä

Liisanantti kertoi aiemmin perjantaina tiedotustilaisuudessa Ivalossa, että koronavirusepäilyssä olleet potilaat olivat eristyksissä Ivalon terveyskeskuksen vuodeosastolla näytteiden tutkimisen ajan.

Myös perheen äiti oli karanteenissa.

Päätös testeistä tehtiin THL:n ohjeiden mukaan, koska potilailla oli hengitystieoireita ja he olivat lähtöisin Wuhanin alueelta.

– Heillä on hengitystieinfektio-oireita. He ovat hyväkuntoisia. Mahdollisuus virukselle on yksi miljoonasta. Näkisin että ihmiset ja turistit ovat turvassa, Liisanantti ennakoi perjantaina päivällä.

Potilaat tulivat Suomeen Norjasta, mutta heidän reittiään ei ole kerrottu julkisuuteen. Reitti on kuitenkin terveysviranomaisten tiedossa.

Kunnanjohtaja: Yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine kertoi, että kunta pystyi reagoimaan yllättävään tapahtumaan nopeasti.

– Kunta toimii yhteistyössä Lapin sairaanhoitopiirin kanssa tässä asiassa.

Laineen käsityksen mukaan hoitoon hakeutuneet henkilöt eivät ole olleet Inarin puolella majoittumassa, mutta he ovat hakeutuneet kuntaan hoitoon.

Kunnassa varauduttiin kaikkiin vaihtoehtoihin, ja tilanne pyrittiin tutkimaan mahdollisimman nopeasti.

Ivalon terveyskeskuksen oveen kiinnitettiin päivällä lappu, jossa kehotettiin välttämään vierailuja koronavirusepäilyjen vuoksi.

Koronavirus aiheuttaa vakavaa hengitystieinfektiota, johon voi liittyä keuhkokuume.

Kuumeseulontojen tehokkuudesta ei näyttöä

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset Wuhan-koronavirustapaukset ovat Suomessakin mahdollisia.

– Tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä, sanoo Puumalainen THL:n tiedotteessa.

Maahan tulevien matkailijoiden kuumeseulonnan tehokkuudesta ei ole olemassa näyttöä eikä Maailman terveysjärjestö WHO sitä suosittele.

– Lentokentällä tehtävien seulontojen sijaan on parempi panostaa siihen, että tarvittaessa matkailijat ohjataan tutkimuksiin ja hoitoon, toteaa Puumalainen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ja kuinkas sitten kävikään? Eilen suurin osa kommentoijista oli varma, että "nyt uhkaa koko maata tappava tauti." Syyllistettiin hallitus, eduskunta, matkailuyrittäjät, ja tietenkin kaikki Kiinalaiset, sekä siinä sivussa Norjalaiset, kun olivat "päästäneet viruksen kantajat Suomeen." Ja mitä tästä opittiin? No vaikka nyt se, että kannattaa ottaa rauhallisesti ja odottaa kun asiat tutkitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menipä huutelijat hiljaiseksi. Tälläista se maailmassa tulee olemaan tulevinakin aikoina. Kulkutaudit lisääntyy,moninpaikoin tulee nälänhätää ja luonnonmullisyuksia,lapset kääntyy vanhempiaan vastaan,oikea tulee vääräksi ja väärä oikeaksi, jne,jne sanotaan jo Raamatussakin,ei mitään yllättävää nämä tapahtumat,näin se näyttää menevän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaailmamme tiedoitusvälieissä taudin leviämisen riskeissä huomioidaan myös inkubaatioaika. Coronavirusten kohdalla olettama on 14 vrk.
Tämä tarkoittaa että virus on aina 14 vrk etumatka siihen mitä tiedämme nyt sen levinneisyydestä.
35 miljoonaa eristettyä kiinalaista voi tuntua meistä ylimitoitetulta varotoimelta, mutta sovitaanko että lähdemme siitä heillä on parempi kokonaiskuva minkä kanassa he tänään taistelevat estääkseen epidemian laajenemisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri uutisoitiin että on hyvin pieni mahdollisuus että virus tulisi Suomeen, ja jo nyt perutaan sanoja ja tunnustetaan että yksittäistapauksia saattaa tulla. Mitäs ensi viikolla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdellä pelastuksella ei voiteta koko ottelua. Uusia hyökkäyksiä tulee varmasti ja puolustuksen tulee olla tarkkana. Muuten corona tulee ja tekee maaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään maailma on pieni, 10 miljoonan kiinalaiskaupunki on vain 10 tunnin etäisyydellä muutaman sadan asukkaaan Ivalosta.
Onneksi ei nyt tullut uutta espanjantautia Inariin. Edellinen paha pandemia H1N1 teki 100 vuotta sitten aikamoista tuhoa paikkakunnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... sama " in english" ja monella muulla kielellä. Vaan olipa päivä - aamusta lähtien monen huulilla "saas nähdä" .
Taisi olla tuuria tällä kertaa mutta onko ensi kerralla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla meidän omien jätevesi näytteiden kanssa ihan riittävästi pähkäiltävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma ! Kyllä lääkärit näköjään on oikeassa 👌 Tällaisen paksukallon on kuitenkin sitä aina epäiltävä 😤

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image