Talous

Suomen terveysbisnes keskittyy: Mehiläinen on ostamassa Pihlajalinnan – "Yhdistyminen mahdollistaa panostukset kan­sain­vä­li­seen kasvuun"

Talous 5.11.2019 8:37 | Päivitetty 5.11.2019 9:37
Anna Leinonen, Minna Akimo

Kaksi suomalaista terveysalan suuryritystä Mehiläinen Yhtiöt Oy ja Pihlajalinna Oyj ovat allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen tiistaina. Mehiläinen on tehnyt ostotarjouksen sosiaali- terveyspalveluja tarjoavasta Pihlajalinnasta.

Pihlajalinnan hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä. Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sanoo, että yhdistymisen tavoitteena on tarjota jatkossa entistä parempia ja laadukkaampia sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Yhdistyminen mahdollistaa myös kasvavat panostukset digitaalisiin palveluihin sekä Mehiläisen aloittamaan kansainväliseen kasvuun, Järvenpää kommentoi tiedotteessa.

Pihlajalinna julkaisi osavuosikatsauksensa tiistaiaamuna. Sen mukaan yhtiön oikaistu liikevoitto oli heinä–syyskuussa 9,3 miljoonaa euroa ja liikevaihto 122,7 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavan ajanjakson oikaistu liikevoitto oli 6,0 miljoonaa euroa ja liikevaihto 116,3 miljoonaa euroa.

Pihlajalinnan on perustettu vuonna 2001. Hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén sanoo, että yhtiön kasvu on ylittänyt sille alussa asetetut tavoitteet ja Pihlajalinna on nyt selättänyt viimeisen parin vuoden aikana ilmenneet haasteet.

Yhdistymisen taustalla on myös se, että terveysjätit haluavat valmistautua sote-uudistuksen tuloon.

– Yhdistymisen toteutuessa Suomeen syntyy yhtiö, jolla on riittävän leveät hartiat sekä palvelemaan kuntien, sairaanhoitopiirien ja tulevien maakuntien vaativia tilaajaorganisaatioita että viemään suomalaisen sote-osaamisen kansainvälisille markkinoille, Wirén sanoo.

Yhdistymisen sanotaan myös vahvistavan digitaalisten terveys- ja hyvinvointisovellusten hyödyntämistä.

THL:n tutkijan Pekka Rissasen mukaan terveyspalvelujen monopolisoituminen ei tee hyvää kilpailulle.

Isot omistajat hyväksyneet kaupan ehdollisesti

Mehiläisen käteisostotarjous kattaa kaikki Pihlajalinnan liikkeeseen lasketut ja ulkona olevat osakkeet. Ostotarjouksessa Pihlajalinnan osakkeenomistajille tarjotaan 16 euron käteisvastike jokaista osaketta kohden.

Monet Pihlajalinnan suuret osakkeenomistajat ovat näyttäneet vihreää valoa ostotarjouksen hyväksymiselle. Ostotarjouksen toteutuminen on kuitenkin ehdollinen muun muassa siltä osin, että kauppa saa tarvittavat viranomaishyväksynnät. Pihlajalinnan isojen omistajien joukossa ovat muun muassa LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, MWW Yhtiö Oy ja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia.

Jos ostotarjous toteutuu, Mehiläinen integroi Pihlajalinnan liiketoimintoihinsa. Se aiheuttaisi todennäköisesti muutoksia myös Pihlajalinnan hallituksessa. Sen myötä yhtiölle tulisi laaja työterveysverkosto, johon kuuluisi yli 200 toimipistettä.

Pihlajalinna avasi uuden lääkäriaseman Oulun keskustaan vuoden 2018 alussa.

Ostotarjouksen mukaisen tarjousajan odotetaan alkavan arviolta 9. tammikuuta ensi vuonna ja päättyvän reilun kahden kuukauden päästä 19. maaliskuuta.

Mehiläinen arvioi, että ostotarjous vaatii hyväksynnän Euroopan komissiolta. Lisäksi yhtiö olettaa, että yrityskauppavalvonta-asian käsittely siirretään Suomen kansallisen kilpailuviranomaisen eli Kilpailu- ja kuluttajaviraston ratkaistavaksi.

Mehiläinen konsernin liikevaihto vuoden 2018 tilikaudella oli 915,9 miljoonaa euroa ja Pihlajalinnan konsernin liikevaihto oli 487,8 miljoonaa euroa.

Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on siis reilut 1,4 miljardia euroa, joka vastaa reilut seitsemän prosentin osuutta sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaistuotannosta ja lähes neljänneksen yksityisesti tuotetuista sosiaali- ja terveyspalveluista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Onneksi sentään valtio ei menetä kuin 5 miljoonaa vuodessa verotuloja, kun Mehiläinen ostaa lähes 500 miljoonan liikevaihtoa tekevän firman ja siirtää sen tilit veroparatiisiin. Toki kilpailun loppuminen johtaa suurempiin menetyksiin, kun firmat pääsevät läänittämään markkinat ja sopimaan keskenään hinnoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Suomalaiset vanhukset voi ehkä tuleivaisuudessa lähettää hoitoon suomalaisfirman hoitokotiin Romaniaan tai Kamputseaan, jolloin yrityksen kulut ovat minimaaliset, toiminnan valvonta on yrityksen näkökulmasta optimaalista eikä 'koira perään hauku'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin tässä läpi tuttavani; kenelle voisi tuottaa huolta yksityisklinikoiden yhdistyminen?
Kenellä tuttavistani olisi edes varaa ohitella TK - jonoja ja laatua, menemällä yksityiselle?
Vastaus: Yksi persoona!
...ja hänkin on lääkäri!
Kuka tietää:
Kuinka moni meistä 5,2 miljoonasta käy yksityisellä?
Kenen venettä tämä juttu keikuttaa yleensä ...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka niin? Ei yksityinen ole niin kallis, kuin ihmisten mielikuvissa. Itse olen ihan keskituloinen ja kyllä mielummin menen yksityiselle, kuin julkiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herätys! Onko sinulla mitään kuvaa siitä, kun vaikka pitäisi tehdä sydänleikkaus, että paljonko se maksaa yksityisellä puolella. Ei nyt kannata puhua 20 minuutin lääkärissäkäynnistä. Kyllä sekin maksaa ihan riittävästi. Ei ole kysymys mielikuvista, vaan ihan oikeasta kustannustasosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Okei, enpäs tiennyt että tässä purkauksessa oli kyse juuri sydänleikkauksista. Siksipä kommentoin vain yleisellä tasolla.

Totta kai vaativat leikkaushoidot maksavat maltaita yksityisellä, mutta onneksi ne ovat vain yksi osa-alue terveysalalta.

Ikävää toki, jos hinnat lähtevät vielä enemmän karkaamaan. Mutta tavalliset käynnit ja pienet toimenpiteet ovat kyllä keskivertopalkansaajalla tavoitettavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 2017 Suomen terveydenhuollon menot olivat 20,6 miljardia euroa, eli ei se julkinenkaan ihan ilmaista ole. Väitän, että jopa jokseenkin tehotontakin vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdistäminen mahdollistaa hintavedätyksen. Tuohon kun laitetaan päälle vielä jättien hintakartelli (jota ei tietenkään ole, eihän sellaista Suomessa ...), niin suomipoika maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityinen monopoli vähentää kilpailua ja laatua sekä nostaa hintoja. Kunnalliset yksiköt on ajettu alas, kun keskustapuoluekin lähti markkinatoimijoiden kelkkaan. Mihin tämä kaikki johtaa? Veronmaksajat häviäjät ja palvelut heikkenevät. Eilinen MOT-ohjelma paljasti taas lisää Mehiläisen mokia mielenterveyskuntoutujien palveluiden laadussa. Vanhusten hoidon ongelmista on puhuttu jo vuosia. Tätä kaikkeako on haluttu? Kuka kantaa vastuun???? Kokoomus. Hah hah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kauaa siitä, kun oli Pihlajalinnan info ja silloin kysyin toimitusjohtajalta kahden kesken, että onko vielä kauan, kun myytte firman, kun se oli mielestäni juuri nyt sopivassa myyntikunnossa. Tj sanoi tosissaan, jotakin sinne päin, että "ei missään nimessä, omistajat halua myydä ja jne.". No, miten kävi? Kyllä se niin on, että kun on tänä päivänä toisella rahat ja hinta kohdallaan, on myynnissä kaikki mahdollinen. Näin se bisnes toimii. Se on tässä huonoa, että mitä isompi firma, sitä kasvottomampi se on. Onko maailmanlaajuiselle firmalle ihmisen terveys/hoito tärkeä, vai se, mikä jää kustannusten jälkeen voitoksi? Vastaus on aika helppo. Toivoa vain sopii, että Suomen sotea ei koskaan rakenneta voittoa tuottavien yritysten varaan, vaan julkisen toimijan varaan. Siinä ainakin on vastuu jollakin edes jonkinlainen. Miksi meidän pitäisi luovuttaa veroeuroista osa yrityksille voitoksi, kun voimme rakentaa itse niin hyvän soten näillä rahoilla, kun haluamme. Miten niin? No, meillä on yhteiskunnalla korkeakoulut, meillä on tilat ja työkalut sekä toimijat, joten on vain kiinni täysin siitä, että miten homma päätetään hoitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norsunluutornin valtiaat ovat lähdössä maailmaa valloittamaan. Seikkailun lopussa "panostukset kan­sain­vä­li­seen kasvuun" kaatunevat suomalisten maksettavaksi kun oppirahoille etsitään omistajaa. Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä siinä yhdistymisessä näy olevan mitään negatiivista, kaikki muuttuu paremmaksi "leveiden hartioiden" johdosta. Vielä kun se myydään ulkomaiselle pörssiyhtiölle, niin päästään kansainvälisille markkinoille paremman verosuunnittelun muodossa. Kummastuttaa näiden suomalaisten omistajayritysten intoa myydä osakkeensa, useinhan omistajina ovat vakuutus- ja eläkeyhtiöt. Tämä sairaudella rahastaminen on kuitenkin kannattavampia sijoituksia nykyaikana, ja tulevaisuuden näkymät ovat rajattomat. Ihmiset elää pitempään ja tarvitsee yhä enemmän palveluja, joita yhteiskunta ei voi tarjota. Sitä ei uhkaa kuin eutanasian hyväksyminen eduskunnassa.

Mitä digitaalisuuteen tulee, eikö näitä asiakasmaksamista voisi myös digitaalisoida, nyt ne näyttää olevan analogisia, koska lasin takana istuu naisia jotka vievät kuitin tulostuksesta kolmasosan lääkäripalkkiosta (perustuuko kannattavuus tähän?).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen ei näemmä mahdu kuin kaksi isoa kauppaketjua (K ja S) ja kaksi isoa terveydenhuollon tarjoajaa, pörriäinen ja terveyslato. Valinnanvara kaventuu, erityisesti työterveyshuollossa ja käytännössä hinnat nousevat. Tämä on oglipolien luvattu maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei tuo mitään hyvää Pihlajalinnan työntekijöille eikä asiakkaille. Työolot huononevat rajusti, luottamusmiehet poistuvat kokonaan. On vain jokin alueellinen asiamies jolla ei käytännössä ole virkaa ollenkaan. Liittoon ei työntekijät voi olla yhteydessä. Mehiläinen tarkistaa joka viikko mistä yksiköstä on otettu yhteyttä. Liitossa ei olla sen vertaa työntekijän puolta että jätettäisiin kertomatta. Voin vakuuttaa ettei asiakkaat eikä työntekijät tästä hyödy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan digitalisaatio! Ja kansainvälinen kasvu... Työterveyshuolto kasvaa? En ymmärrä yhtälöä, kun talouselämä sakkaa jo nyt. Mistä ne asiakkaat tulee, kun yrityksissäkin kasvatetaan digitalisaatiota ja työntekijöitä niin enää tarvita. Kait ne niitä laitteita hoitaa? 😉

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko Kilpailuviraston automaatti-hyväksyntä kaupalle on saatu? Mitään ongelmaahan ei ole siinä, että terveydenhuollossa on kohta vain kaksi firmaa jakamassa markkinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleva terveydenhoito on asia jota ei halua nähdä ja kokea, joten tupakanpolton aloittaminen on suositeltavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image