Talous

THL:n tutkija Mehiläisen ja Pihlajalinnan kaupasta: "Eihän mo­no­po­li­soi­tu­mi­nen ja kilpailun kaventuminen tee kilpailulle hyvää"

Mehiläinen on tehnyt ostotarjouksen Pihlajalinnasta. KUVA: LAURA TALVITIE
Talous 5.11.2019 9:37
Minna Akimo

THL:n tutkijan mukaan kahden sote-palveluita tuottavan yrityksen yhdistyminen voi johtaa valinnanvapauden kaventumiseen. Kauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän.

Terveysmarkkinat keskittyvät Suomessa, kun Mehiläinen ostaa sosiaali- ja terveysalan palveluita tuottavan Pihlajalinnan.

Yhtiöt ovat allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen tiistaina. Mehiläisen ja Pihlajalinnan kauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän. Yrityskaupan pitäisi toteutua konkreettisesti vuoden 2020 aikana.

– Yhdessä meillä on mahdollisuus tarjota entistä parempaa palvelua ja laadukkaampia sosiaali- ja terveyspalveluita niin yksityis- ja yritysasiakkaillemme kuin julkisen sektorin kumppaneillemme kaikkialla Suomessa, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sanoo yhtiön tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviointijohtaja Pekka Rissanen näkee, että kahden ison terveysalan yrityksen yhdistyminen vähentää alan kilpailua ja sitä kautta myös paljon mainostettua asiakkaiden valinnanvapautta.

– Eihän monopolisoituminen ja kilpailun väheneminen tee hyvää. Jos nyt ajatellaan, että yritämme rakentaa valinnanvapautta ja sitä kautta kohentaa yritysten välistä kilpailua asiakkaiden tekemien valintoja avulla, niin ketkä lopulta kilpailevat keskenään, hän kysyy ja lisää

– Kyllähän tällainen voi valinnanvapautta kaventaa, Rissanen kommentoi asiaa Lännen Medialle.

"Leveämmät hartiat"

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtajan Mikko Wirénin mukaan Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistymisen jälkeen Suomeen syntyy yhtiö, jolla riittävän leveät hartiat palvelemaan kuntien, sairaanhoitopiirien ja tulevien maakuntien tilaajaorganisaatioita.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpään mukaan Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistyminen antaa pohjan tehdä terveyspalveluista yhä enemmän digitaalisia ja mahdollisuuden luoda uusia palveluinnovaatioita.

– Tavoittelemme merkittävää kansainvälistä kasvua, ja kerroimme jo lokakuun lopulla ensimmäisestä tekemästämme lisenssisopimuksesta Digiklinikka-alustamme osalta. Nyt ponnistamme palveluvientiin entistä vahvemmalta pohjalta, kun kaupan myötä syntyy riittävän suuri toimija viemään suomalaista terveyspalveluosaamista kansainvälisille markkinoille, Järvenpää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Valtion ja kuntien pitää tehdä täydellinen pesäero näihin yksityisiin terveydenhoitoyrityksiin. Ei euroakaan verorahoja ja alihankintaa näille firmoille.

Perustetaan omat julkiset lääkärityksiköt erityistarpeineen.

Yksityiset touhutkoon omilla rahoilla maksavien kanssa keskenään niin paljon kuin huvittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanterveydellä ja sen toteuttavalla kansallisella terveydenhuollolla EI OLE mitään tekemistä minkään markkinoiden kanssa.
Kyse on kansalaisoikeuksiin kuuluvasta peruspalvelusta samanlaisena kaikille suomalaisille - veroilla kustannettuna.

Vain verenpunainen kommunisti voi kuvitella rahastavansa verovaroista. - Vain tunnoton 'rikollinen¨' rahastaa toisen sairaudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vielä kaupat ossuuspankin sairaalasta ja arvaustalosta, niin ei mene dr. sykerön kulkeminen rastisuunnistukseksi vaan voi suunnata Oysilta pörrinäiseen kulkematta pihlajalinnan kautta. Ehtii kotiin tiskaamaan ja julkisellekin jää kitumaan muutamia rivilääkäreitä nälkäpalkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhäjysähdys tämmä sitä Suomen Valtio populismiä metsä,meri,metalli,kaivos,kantaverkot,,,terveydenhuolto ja velkaannumme 600000 euro tunnissa velka paisuu 109.7 mrd toki syömävelkaa otetaan 2 mrd vuosi.Suomi kaltevalla pinnalla..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvelen ettei valtio tulee hyväksymään tätä kauppaa sillä Suomeen muodostuisi liian määräävä monopoliasema terveyspalveluja tuottavalle sektorille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehityshän on luonnollista, mutta toivottavsti myös kilpailuviranomaiset ottavat kaupan tiukkaan syyniin. Paljon mitättömissäkin yhdistymisissä on pitänyt jotain osia irroittaa kaupasta - toivottavasti tässäkin tapauksessa. Tässä mennään kuntamonopolista kohti markkinamonopolia ja amerikkalaista vakuutusyhteiskuntaa, josta pohjoismainen hyvinvointíyhteiskunta on kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palvelujen tilaajan omaa syytä. Tarjouspyyntöihin voi vastata vain jättiläisyritykset. Paperit laaditaan niin. Sama homma esim elyllä. Vain destia ja muut isot voivat tarjota hommia. Sitten ihmetellään kun tullee vain yksi tarjous...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehiläinen on vastuuton firma joka maksimoi voitot kuorimalla kermat päältä. Valtion ei pitäisi tukea tällaisia veroilla ja palveluilla keinottelevia firmoja mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä.Kuntien ei pitäisi sotkeutua ahneisiin palvelujen tarjoajiin.Veroeuromme katoavatulkomaille ja hoidon laatu ei tulos tai ulos firmoissa ole yhtään parempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähänkö se sote kaatuu lopullisesti? Siis sinakin valinnanvapauden osalta.
Sairauspiirien (sote-alue) vetämänä lienee nyt ainoa vaihtoehto (jos joku on vielä kuvitellut muuta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin saadaan taas yksi kotimainen terveydenhoitoalan yritys ulkomaalaisomistukseen. Mehiläisen pääomistajahan on monikansallinen sijoitusyhtiö, jonka tavoitteena varmasti on voiton maksimoiminen. Käykö tässä niin, että mahdollisesti maakuntien hallinnoima joskus aikaansaatu sote joutuu kilpailuttamaan yksityissektorilta palveluja vain yhdeltä - kahdelta jättiyritykseltä. Siinä tapauksessa hoidettavien ei ainakaan kannata kuvitella hoidon laadukkuuden paranemista puhumattakaan hintatason laskusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityinen terveysala menee entistä enemmän monopoliasemaan! Eli ennestäänkin kalliit hoitohinnat tulevat vain nousemaan. Ennen kannatin yksityistämistä. mutta nyt olen alkanut käyttämään jukisia hoitopalveluja. On hullua maksaa toistasataa euroa 15-20minuutin lääkärin vastaanotosta, kun julkisella puolella samalla rahalla saan koko vuoden hoidot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet ennakoivat tätä jo edellisen hallituksen aikana kokoomuksen taistellessa ihan hallituksessa olon kynnyskysymyksenä hoiva-alan saamiseksi yksityissektorin hoidettavaksi. Tiedämme jo mihin tämä johtaa. Suuret, veroja maksamattomat yksityiset, usein vielä monikansalliset yritykset sulauttavat pienemmät omaan toimintaansa ja heti, kun valta-asemia on saatu, pudotetaan hoidon tasoa vähentämällä henkilöstöä ja hoidon palvelutasoa ja ainoa mikä nousee on hoitopalvelujen hinnoittelu. Kansalaisten tulisi omalla äänestyskäyttäytymiselään vaaleissa huolehtia siitä, että äänestävät niitä tahoja, jotka haluavat säilyttää julkisen sektorin toteuttamat hoiva-alan palvelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ostettuaan moniko entinen työntekijä on tyytyväinen tilanteeseen. Työntekijän osalta tämä ostotarjous on katastrofi. Tämän voin kokemuksesta sanoa. Liitoista ja Avi/Valvira ei ole mitään apua. Mehiläinen on niin iso peluri jo markkinoilla. Se on saanut hiljennettyä kaikki tutkivat tahot kokonaan. Liitot raportoivat suoraan Mehiläiselle mistä yksiköstä otetaan milloinkin yhteyttä. Tämä on järkyttävää varsinkin Super-liiton puolelta. Minkäänlaista apua ei työntekijälle ole tarjota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palvelut huononee lisää ja kustannukset nousee, omistajat ja johtajat kerää täppiä, vaipat punnitaan rahanhoivataloissa, joka hiiskahdus laskutetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länkynlänkyn. Vaipat tulee kotihoidosta, kotikunta määrittää montako tarvitset. Sitä ei päätä Mehiläinen, Attendo tai mikään muukaan. THL on sitten huolissaan valinnanvapaudesta? Ihmeellistä, kun kommunisteja on kuunnellut, niin tämän maan kansalaiset ei halua valinnanvapautta, siitähän sotesopassa oli kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image