Pohjois-Suomi

Työntekijän havainto liekeistä ei auttanut pelastamaan kaukana sijaitsevaa hotellia tuholta – tämä tiedetään Iso-Syötteen tulipalosta

Hotellin henkilökunta aloitti palon havaittuaan hotellimajoittujien evakuoinnin. Hotellista evakuoitiin yli 40 majoittujaa, ja heidät sijoitettiin korvaaviin tiloihin. KUVA: Matti Räty
Pohjois-Suomi 21.12.2018 21:17
Jaana Mattila

Oulun hätäkeskus sai torstain ja perjantain välisenä yönä kello 00.55 ilmoituksen, että Hotelli Iso-Syötteen kattorakenteet ovat tulessa.

Poliisin mukaan hotellin työntekijä oli haistanut savua ja havainnut pohjoispään kattorakenteissa liekkejä. Automaattinen sammutusjärjestelmä oli kytkeytynyt siinä vaiheessa päälle.

Hotellin henkilökunta aloitti palon havaittuaan hotellimajoittujien evakuoinnin. Hotellista evakuoitiin yli 40 majoittujaa, ja heidät sijoitettiin korvaaviin tiloihin.

Pelastuslaitos joutui katkaisemaan sammutustöiden vuoksi alueelta sähköt. Pakkasen takia sekä hotellin asiakkaita että paikallisia evakuoitiin lähialueelle Pikku-Syötteelle, jossa heille järjestettiin majoitusta ja ruokailua.

Hotelli Iso-Syöte Pudasjärvellä on kärsinyt erittäin mittavista vahingoista perjantain vastaisena yönä roihunneessa suuressa tulipalossa.

Yhteensä Iso-Syötteen alueelta evakuoitiin noin sata ihmistä.

Alustavien tietojen mukaan henkilövahingoilta on vältytty.

Pitkä matka sammutuspaikalle koitui hotellin kohtaloksi

Tulipalopaikalle saapui 15 pelastus- ja säiliöyksikköä. Ensimmäisen yksikön saapuminen kesti 43 minuuttia, joten hotellipalo ehti yltyä voimakkaaksi.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Hannu Timonen kertoi Kalevalle, että ensimmäiset yksiköt tulivat paikalle noin puolen tunnin ajomatkan päästä Pudasjärveltä. Noin 140 kilometrin etäisyydeltä Oulusta tulleet yksiköt joutuivat puolestaan ajamaan vaativassa talvikelissä raskailla ajoneuvoilla ja tiellä oli porojakin.

Toinen sammutustöitä hankaloittava tekijä oli Timosen mukaan se, että hotellirakennuksen toisella puolella on jyrkkä rinne. Sinne ei saatu sammutusajoneuvoja lainkaan.

Miljoonien eurojen vahingot

Tulipalosta on aiheutunut mittavat taloudelliset vahingot.

Tuli tuhosi noin puolet hotellirakennuksesta. Sen kokonaispinta-ala oli noin 3 000 neliötä.
Kalevan mukaan hotellin ravintola ja vastaanotto sekä huoltotiloja tuhoutui palossa. Palo ei levinnyt majoitustiloihin, mutta ne kärsivät savu- ja vesivahinkoja.

Hotelli Iso-Syötteen johtaja Juha Kuukasjärvi arvioi Ilta-Sanomille, että vahingot nousevat 5–10 miljoonaan euroon. Hotellin kaikki joulun ajan ja todennäköisesti myös uudenvuoden matkat on peruttu.

Poliisi ei epäile rikosta

Onnettomuustutkintakeskusta (Otkes) ei aio tutkia hotellipaloa.

Huoneistohotellin ravintola- ja huoltotiloja tuhonnut tulipalo ei ylitä Otkesin tutkintakynnystä, sillä se ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Tulipalo ei ollut myöskään rakennuksessa, jossa hotellivieraat yöpyvät.

Oulun poliisilaitos ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitos selvittävät palon syttymissyytä. Tutkinta on vielä alkuvaiheessa. Esitietojen perusteella poliisi ei tällä hetkellä epäile, että paloon liittyy rikosta.

Poliisi tiedottaa tutkinnan etenemisestä joulun jälkeen torstaina 27. joulukuuta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Luotetaanko taas liikaa tekniikkaan, automaattinen sammutusjärjestelmä ei korvaa palamattomia tai palolta suojattuja rakenteita vaikka hyvä lisäsuojaus onkin. Tässä se taas nähdään. Kukas tuonkin vahingon maksaa, ehkä vakuutus mutta ketkä lopulta maksavat jatkuvasti nousevia vakuutusmaksuja ja vahingon kärsiä on myös muut kuin itse rakennuksen omistaja.

Jokainen palava rakennustuote on aina riski !
Automaattisia sammutusjärjestelmiä ei ole suunniteltu niin että sammuttasivat rakennuksen rakenteet ja rakennustuotteet, ainoastaan alkavat palot rakennuksen sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnetteko sanonnan, "taistelun jälkeen jokainen osaa jo olla kenraali". Tässä tapauksessa tulipalo on se taistelu ja "janon sammuttaja" on se kenraali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menikös siinä kotkanpesä myös, toivottavasti uusi rakennus olisi erikosempi kuin entinen, kansa kaipaa uutuuksia ja kotkanpesiä.Ehkä tähän uuteen voisi lisätä muutama kerros lisää,saisi majoittujia enemmän,Ravintolan ikkunat rinteellepäin kuin ennenkin olisi parasta näkymää.Katolle voisi tehdä panoraama ikkuna huoneita ylöspäin, saisi katseltavaa, suomalainen rakennus nähtävyys maailmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon on töitä ennen kuin uusi hotelli töröttää vaaran laella. Mutta ammattimiehille, ei sinne voi ottaa edes purku- ja puhdistustöihin aktiivimallin tarjokkaita. ei ei. Aika rohkeasti poliisilta sanottu ettei epäillä rikosta kun ei hiillos ole kunnolla jäähtynyt. Kai tuollaisessa nopeasti levinneessä ja yllättäen yöllä syttyneessä isossa palossa sekin mahdollisuus pitää ottaa huomioon. Eikö jälkien raivaus ja siivous pitäisi tehdä sillä tavalla ettei ainakaan sotketa mahdollisia tuhontyön todisteita. Vai onko tämäkin työ jo ulkoistettu poliisilta vakuutusyhtiön etsiville / vahinkotarkastajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhantuo sentään hyvä, että ovat ressukat saaneet ruokaakin jo heti kun ovat evakkoon lähteneet aamuyöllä, niin eivät ole nälkään kuolleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas meni työttömiltä timpureilta ja joutilailta apujoukoilta Joulu pilalle kun on odotettavissa töihin lähtö kesken "talviunien".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä raju katastrofi. Onneksi ei tullut henkilövahinkoja. Toivotaan, että saadaan uutta tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tulipalo ei ollut myöskään rakennuksessa, jossa hotellivieraat yöpyvät."
Eikö siinä sivusiivessä ole muka enää majoitustiloja? Se on kyllä ihan yhtenäistä rakennusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Päivän leffapoiminnat: Pala kurkussa maantiellä – kirpeässä reissukomediassa hautajaiset tuovat lapsuudenystävät yhteen
7:00
Onnistuuko omavarainen elämä vailla mukavuuksia? – Omavaraiset on dokumenttien kirkkainta ydintä: se avaa havainnollisesti valtavirrasta poikkeavaa elämäntapaa
7:00
Koronaepidemia voi auttaa vähentämään myös flunssia ja turhien antibioottien käyttöä – Kädet pitäisi pestä vähintään kymmenen kertaa päivässä Tilaajille
7:00
Korona ja pneumokokki aiheuttavat hengitystieinfektioita ja tappavat, mutta toinen on virus ja toinen bakteeri – Kysyimme asiantuntijoilta, miten ne eroavat toisistaan Tilaajille
7:00
Lue tästä tärppejä: loppukesällä ja syksyllä matkalle saattaa päästä edullisesti, vaikka hintaromahduksesta ei ole merkkejä
7:00
Miten minun tulisi tuntea poikkeusoloissa? Kuolemanpelkoa ei tarvitse koronakriisissä säikähtää, sanoo asiantuntija Tilaajille
6:17
Britannian pääministeri Boris Johnson sairaalahoitoon koronavirustartuntansa takia – jatkaa edelleen tehtävässään
6
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
4
Elisabeth Rehn päätti, että naisilla on oikeus käydä armeija – "Tarvitsemme yhä enemmän henkilöitä, jotka osaavat toimia uudenlaisissa kriisitilanteissa"
3
Puolustusministeriö on hyväksynyt kaikki ulkomaalaisten Suomessa tekemät kiinteistökaupat – Eniten lupahakemuksia ovat jättäneet venäläiset
3
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
3
Suomessa on nyt 1 927 varmennettua koronatartuntaa – OYSin erva-alueella koronapotilaiden määrä kasvanut, Pohjois-Pohjanmaan luvut ennallaan
2
Työvoimatarpeen tyydyttämisen osaratkaisu on, että miehet löytävät paremmin hoiva-alan ja naiset kokevat ICT-alan työtehtävät houkutteleviksi Lukijalta
2
Venäjälle ennustetaan pahaa lamaa – korona ja öljyn hinnan lasku tekevät tuhojaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

311 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Olisiko parempi vaihtoehto ollut olla antamatta mitään ? Ihmeellistä miten parempiosaisia lyödään kuin vierasta sikaa,ko... Lue lisää...
Sanoppa ihan suomeks...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image