Pohjois-Suomi

Ruukissa syntyi sunnuntai-iltana kaksipäinen sonnivasikka – Tilan isäntä: "1800 poi'itus­ta ta­ka­na, mut­ta tällaista en ole ennen nähnyt"

Sonnivasikan molemmat päät olivat kehittyneet normaalisti. KUVA: Tiina Niinimaa
Pohjois-Suomi 26.8.2019 12:39
Tii­na Nii­ni­maa

Yr­jä­nän ti­lal­la Ruu­kis­sa syn­tyi myö­hään sun­nun­tai-il­ta­na har­vi­nai­nen kak­si­päi­nen va­sik­ka.

– 1800 poi'itus­ta ta­ka­na, mut­ta tällaista en ole ennen nähnyt, ti­lan isän­tä Ju­ha­ni Yr­jä­nä puis­te­lee pää­tään.

Tar­ja Yr­jä­nä ker­too son­ni­va­si­kan ol­leen emän­sä en­sim­mäi­nen, mut­ta täy­sin nor­maa­li­ko­koi­nen ja -ai­kai­nen.

– Hie­hon oli mää­rä poi­kia noin vii­kon pääs­tä, mut­ta tämä on ihan nor­maa­lia heit­toa, Tarja Yrjänä poh­tii.

Poi­ki­mi­sen vai­keu­den luul­tiin joh­tu­van va­si­kan huo­nos­ta asen­nos­ta. Kak­si­päi­syys huo­mat­tiin vas­ta liki vii­si­tun­ti­sen syn­ny­tyk­sen jäl­keen.

Eläi­mel­lä oli nor­maa­lin va­si­kan ta­paan nel­jä jal­kaa ja yk­si kau­la, joka ja­kau­tui nis­kan koh­dal­la kah­dek­si pääk­si. Mo­lem­mat päät oli­vat oi­kein­muo­dos­tu­nei­ta, niis­sä oli suut, sil­mät ja kor­vat pai­kal­laan. Hie­ho lo­pe­tet­tiin en­nen hä­tä­sek­ti­o­ta, mut­ta va­sik­ka syn­tyi elä­vä­nä. Se kui­ten­kin kuo­li en­nen kuin eläin­lää­kä­ri eh­ti sen lo­pet­ta­maan.

– Mo­lem­mat kie­let kä­vi­vät pari mi­nuut­tia, Tar­ja Yrjänä ku­vai­lee.

Kak­si­päis­ten va­si­koi­den syn­ty­mi­nen ei ole täy­sin poik­keuk­sel­lis­ta, mut­ta erit­täin har­vi­nais­ta. Suo­men tun­ne­tuin kak­si­päi­nen va­sik­ka on syn­ty­nyt 1950-lu­vul­la Ete­lä-Suo­mes­sa, ja se on täy­tet­ty­nä Hel­sin­gin luon­non­tie­teel­li­sen mu­se­on ve­to­nau­la.

Sii­ka­jo­ki­var­ren edel­l­li­nen kak­si­päi­nen va­sik­ka syn­tyi Kes­ti­läs­sä vuon­na 2014. Tiet­tä­väs­ti Ruu­kis­sa vas­taa­vaan ei ole ai­em­min tör­mät­ty.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Eikö hiehon pelastamiseksi todellakaan ollut mitään tehtävissä? Vissiin tullut katsottua liikaa amerikkalaisia eläinlääkäriohjelmia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksipäinen vasikka syntyi Kestilässä 2014 ja mikkelissä 2002 kannataisi ainakin 2014 vasikan sukutaustat katsastaa tähän tapakseen🤔🤔🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi olla Pyhäjokiseutu-lehdessä vastaava joskus 60-luvulla. Olikohan Merijärvellä syntynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tämä vaikuttaa sellun keittoon ja bioenergiaan. Se oli tässä. Jätettä tuli ja se viedään Riihimäelle. Sus jäi ilman ruokaa. Kauheaa tuo maatalous. Jokainen päättää itse, kunhan et tule minun maille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieho ei synnytä vaan poikii,kuten lehmäkin. Ikävää ja surullista että Hiehokin jouduttiin lopettamaan,vasikalla nyt ei ollutkaan elämän edellytyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin Suomen opposition vika.
Tästä ei ole mitään epäilystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh enempi tullee sylttyä
Ei taida Puttiinin käynti vielä vaikuttaa vaikka siellä on säteillyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää taas olevan useampikin vajaatietoinen tällä palstalla liikkeellä. Ei tällaisten tapahtumien takana tarvitse edes olla mitään "myrkkyjä", tätä on tapahtunut aina mutta kuitenkin harvakseltaan. Ja te, jotka höyryätte "myrkyistä", alkakaapa seuraavaksi vastustaa leipäviljan pakkotuleennuttamista Roundupilla. Suomessa se ei ole mahdollista, mutta Keski-Euroopassa on. Ja sen jälkeen ottakaapa huviksenne selvää, mitä yhteyttä on aineilla imatsaliili, atsoksistrobiini ja tiabedatsoli on tuontihedelmiin. Ja olkaa sen jälkeen hetki hiljaa (kiitos!) - saatatte antaa itsestänne tietoniekan vaikutelman. Sen jälkeen voisitte alkaa miettiä, mitä sellaisille elimistölle monin tavoin haitallisille kemikaaleille kuten nikotiini ja etyylialkoholi (etanoli) pitäisi tehdä. Ainoa nikotiinia sisältänyt torjunta-aine poistettiin rekisteristä liian vaarallisena jo vuosia sitten. Muualla sitä kyllä saa edelleen käyttää aika vapaasti. Miksi ja kuinjka kauan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sinä varmaan kerrot syyn kahteen päähän vasikalla.
Se että niitä syntyy harvakseltaan ei riitä syyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutaatioita ja ylimääräisiä, kehitykseen kuulumattomia solunjakautumisia syntyy aina, kaikissa eliöissä. Tavallisimmin tällaiset muutokset kuolevat ja abortoituvat jo hyvin paljon aikaisemmassa vaiheessa ilman että niitä edes huomataan. Näin pitkälle edennyt epänormaalius on todella aika harvinaista. Useimmin voidaan vain todeta, että lehmä ei tiinehtynyt, tulee uudelleen kiimaan ja on siemennettävä uudestaan. Ehkä kannattaisi vastaisuudessa jättää tällaiset tapahtumat kokonaan uutisoimatta, sillä kaupunkilaisen nykyihmisen biologisilla tiedoilla asia ylittää aika monella ymmärryksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei kyllä uskalla enää kotimaista lihaa syödä,tiedä mitä myrkkyjä niissä on,tuohan on kuin kauhufilmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpollapa meni ruokahalu. Mistä tiedät mitä myrkkyjä niissä ulkomailla tuotetuissa lihoissa on? Eiköhän tuo ole ihan normaalia solujen jakaantumista, jossa jotain meni pieleen ja ehti vain kaksi päätä syntyä. Somalainen tuottaa puhdasta ruokaa siihen nähden mitä esim. Euroopassa, missä antibiootteja ja muita lääkkeitä saaneita eläimiä päätyy teuraaksi joka päivä. Suomessa lainsäädäntö on onneksi niin tiukka, että on melkein mahdotonta sellaisen eläimen lihan päätyä teurastuksen jälkeen ruokapöytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin, nykyään mieskin voin synnyttää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä heti kaikki salaliittoteoreetikot syyttämässä kaikkea mikä omassa tietämättömässä ajatusmaailmassa kuulostaa ikävälle. Tiesittekö että maaperäkin säteilee (kuin ydinvoimalan uraani) ja geenivirheitä voi aiheutua myös avaruudesta tulevan taustasäteilyn vaikutuksesta kun huonosti sattuu. Tai auringon uv-valosta (luonnontuote!).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

18:00
Kärppien ja Sportin kohtaaminen Raksilassa poiki rikosilmoituksia ja vei järjestyksenvalvojan sairaalaan – kysyimme, miten katsomoväkivalta voidaan estää Tilaajille
17:49
Buuaukset saattelivat Boris Johnsonin kotimatkalle – Britannian pääministeri jätti saapumatta tiedotustilaisuuteen Luxemburgissa
16:32
Sariini ja sinappikaasu käyttöön: Maavoimat ryhtyy käyttämään ensi kertaa aitoja taisteluaineita koulutuksessa
15:57
Nuori mies kiristi nuorta naista väkivallalla Sotkamossa
15:52
Henkilöauton kuljettaja selvisi ulosajosta säikähdyksellä Nelostiellä Iissä
15:42
Oulun kaupungin johdolta toivelista kansanedustajille: Kaksoisraide ja Poikkimaantie kärjessä
15:07
Kritiikki: Sara Wacklinin Oulu palaa korostetusti naisten kaupunkina – naisasiassa apuun myös punkrock-yhtye Pussy Riot Tilaajille
81
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
65
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
27
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
26
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
19
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
18
Oulun kaupungin johdolta toivelista kansanedustajille: Kaksoisraide ja Poikkimaantie kärjessä
14
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

148 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image