Kotimaa

Kaksipäinen vasikka syntyi Kestilässä

Kestilän kuolleena syntyneellä vasikalla oli kaksi päätä ja neljä jalkaa. KUVA: Lukijan kuva
Kotimaa 14.5.2014 12:52 | Päivitetty 14.5.2014 18:48
Kaleva

Kestilässä sijaitsevalla maatilalla syntyi tiistaina kaksipäinen vasikka. Eläimen poikkeavuus huomattiin vasta, kun se oli syntymässä.

Paikalle hälytetty eläinlääkäri ei meinannut ensin uskoa, että kyseessä oli kaksipäinen vasikka.

Poikiminen oli sen verran vaikea, että lehmä jouduttiin lopettamaan. Myös vasikka syntyi kuolleena. Kaksipäisellä vasikalla oli normaalin vasikan tapaan neljä jalkaa.

Lehmä oli aikaisemmin synnyttänyt yhden terveen vasikan. Myös nyt lehmän kantoaika oli normaali.

Isännän mukaan kaksipäiset vasikat ovat harvinaisia, eikä paikalle tullut eläinlääkärikään ollut aikaisemmin nähnyt vastaavaa.

Juttua muokattu 14.5. kello 18.48. Jutusta poistettu nimi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Valitettavasti aina sukusoluissa tapahtuvat mutaatiot eivät ole eläimelle edullisia tai tarkoituksenmukaisia. Todennäköisyys että jokin jokaisen jälkeläisen genomiin syntyvistä useista kymmenistä geenimutaatioista aiheuttaa kaksipäisyyttä on aika pieni ja siksi nämä ovat harvinaisia. Syynä ei tarvitse olla myrkyt tai sellaiset vaan näitä voi syntyä myös luonnossakin. Tosin eräät myrkyt, lääkeaineet ja liiallinen säteily aiheuttavat enemmän mutaatioita ja siten lisäävät näiden mahdollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasiassa tuossa ei ole kyseessä mutaatio vaan alkio on vain jäänyt täysin jaakaantumatta jolloin olisi syntynyt identtiset kaksoset eli sama alkio olisi alkanut kasvaa täysin samanlaiseksi kaksosiksi. Eri munasoluista tulevat kaksoset olisivat kuten kaksi eri sisarusta. Kyseessä on vain niinsanottu siiamilainen kaksonen siten että tullut vain päät erilleen muun ruumiin ollessa yhteinen, jos ei sisäelimiä satu olemaan erillisiä molemmille. Eli geenimutaatiolla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat nyt sotkea ihmisen ja lehmä eläimen aika pahasti! Lehmät ja muut eläimet ovat aivan toistensa näkösiä, vaikka ne kuskattaisin toiseltapuolen maapalloa. Ihmisissä ero on selvä, mutta samasta munasolusta kehittyneet voivat olla lähes saman näköisiä jopa käytöksisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia yrittäjille. Emolehmän ja vasikan menetys on raskasta, lehmä on varttunut omalla tilalla. Sen kanssa on kuljettu yhdessä monet vuodet. Yrittäjälle tuotantoeläimen menetys on myös taloudellinen asia. Tällaisia tapahtuu, onneksi harvoin. Jokaisessa ammatissa on omat erityisyytensä, maatilayrittäjyydessä ollaan koko ajan lähellä eläimiä, niiden elämää iloineen ja suruineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisillä huomattavasti yleisempää. Raskausaikana käytetyt huumeet, alkoholi ja tupakka riittävät aikaansaamaan tällaista jälkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisillä kyllä mikään muu ei aiheuta tällaista, kuin munasolun jakauminen "liian myöhään". Siinä on kyse vain sattumasta. Vai onko kaksosten (identtisten) saaminen sinusta alkoholin ym tuotosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kuin vajaa pari vuotta, kun samanlainen vasikka syntyi naapurin navetassa. On niitä syntynyt aina silloin tällöin kautta aikain. Ei siihen ole mitkään rehut, tai myrkyt vaikuttaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Sattuu kyllä ihmisillekin. Mutta onko silloinkin kyse jostakin lääkkeen sivuvaikutuksista, ilmansaasteista, ym. vastaavasta?
Kyllähän eläimillekin on jo pitkään annettu monenlaisia lisäaineita, lääkkeitä ym.outoa...geenimuunneltu rehu nyt sitten uusimpana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tämmöisiä syntyy ja onko tarkoituksensa tälläkin. Kait tämmöisille ilmiöille löytyy selvyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

On syntynyt iät ajat. Kai se johtuu samasta kuin ns. yksimunaisten kaksosten kehitysvaiheissa tapahtuneesta virheestä jonka tuloksena sikiöt eivät kokonaan jakaudu vaan syntyy siamilaiset kaksoset (jotka joskus voidaan erottaa toisistaan, joskus ei) .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko EVIRA kiinnostunut tutkimaan vasikkaa.
Olen muistaakseni joskus aiemmin kuullut vastaavanlaisen tapauksen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpaakos syytetäis, Talvivaaraa vai Pyhäjoelle tulevaa ydinvoimaa? Ei sillä ole väliä, että voimalaa ei ole vielä rakennettu, säteilee se kuitenkin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

22:31
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
22:31
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
21:25
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
21:21
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20:48
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
20:40
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
20:36
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Bemari ja Mersu ruostuu?🤧

Siksi ne ruostuu kun minä ostan ne uutena ja ajan 3-vuotta tekemättä niihin yhtään mitään muuta huoltoa kuin öljynvaihdo... Lue lisää...
byyyyyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image