Pohjois-Suomi

Palomestari: Pitkä matka sam­mu­tus­pai­kal­le antoi Iso-Syötteen tulipalolle aikaa yltyä rajuksi – sam­mu­tus­ka­lus­toa ei saatu hotellin rinteen puolelle lainkaan

Hotelli Iso-Syötteen tulipalo oli voimakas. Se tuhosi hotellirakennuksesta yli puolet. Majoitustilat säästyivät varsinaiselta tulipalolta, mutta eivät savu- ja vesivahingoilta. KUVA: Matti Räty
Pohjois-Suomi 21.12.2018 10:26 | Päivitetty 21.12.2018 12:13
Janne-Pekka Manninen

Hotelli iso-Syötteen tulipalo pääsi yltymään voimakkaaksi, koska se sai palaa pitkään ennen palokunnan pääsemistä paikalle. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Hannu Timonen sanoo, että ensimmäiset yksiköt tulivat paikan päälle Pudasjärveltä.

– Sieltäkin ajettiin paikalle kuitenkin puolisen tuntia. Oulusta tulleet taas joutuivat ajamaan vaativassa talvikelissä raskailla ajoneuvoilla ja tiellä oli porojakin. Varovainen joutuu olemaan, vaikka on kiire, Timonen sanoo.

Timosen mukaan toinen sammutustöitä hankaloittava tekijä oli se, että hotellirakennuksen toisella puolella on jyrkkä rinne. Sinne ei saatu sammutusajoneuvoja ollenkaan.

KUVA: Lea Remes

– Jouduttiin vetämään letkut sinne jalkapelillä. Toki tulipalo saatiin sammutettua, mutta näin ison rakennuksen rajun palon sammuttaminen olisi ollut huomattavasti helpompaa, jos rakennuksen toisellekin puolelle olisi päästy sammutuskalustolla.

– Hotelli on hienolla paikalla ja siksihän se on sinne rakennettukin, mutta sammutuksen kannalta tilanne oli haastava, Timonen sanoo.

Lisäksi paikalla oli toistakymmentä astetta pakkasta ja kova tuuli, mikä hankaloitti sammutustöitä.

Hälytys tuli hieman ennen aamuyhtä torstain ja perjantain välisenä yönä. Aamukymmeneltä tavoitettu Timonen sanoo, että miehistöä on vaihdettu raskaan urakan aikana.

– Osa miehistä on lähtenyt asemille takaisin ja uusia on tullut paikalle. Olemme myös järjestäneet ruokahuoltoa sammutustöissä oleville, mikä on tavallista näin pitkän ja raskaan sammutustyön yhteydessä, Timonen sanoo.

Tuli tuhosi rakennuksesta yli puolet

Osin kaksikerroksisessa rakennuksessa oli useita palopesäkkeitä. Tuli tuhosi hotellirakennuksesta yli puolet: vastaanotto, ravintola ja huoltotilat tuhoutuivat. Tulen leviäminen majoitussiipeen saatiin estettyä, mutta sekin kärsi savu- ja vesivahinkoja. Vahingot nousevat satoihin tuhansiin euroihin.

Huoneissa oli asukkaiden omaisuutta, jonka pelastuslaitos toimittaa päivän aikana asukkaille. Tulipalon alta evakuoitiin ensi vaiheessa 41 ihmistä. Kun sähköt katkaistiin alueelta sammutustöiden vuoksi, evakuoitavien määrä nousi sataan. Tulipalon ja kylmän sään vuoksi evakuoidut ihmiset siirrettiin Pikku-Syötteelle, missä heille oli tarjolla majoitusta ja ruokailua.

Poliisi ja pelastuslaitos ovat aloittaneet palonsyyn tutkinnan. Perjantaina aamupäivällä ei vielä tiedetty mistä ja miten tulipalo sai alkunsa.

Päivän valjettua hotellin kärsimät vahingot paljastuivat:

Hotelli Iso-Syöte Pudasjärvellä on kärsinyt erittäin mittavista vahingoista perjantain vastaisena yönä roihunneessa suuressa tulipalossa.

 

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Puolisen tuntia ei ole sama asia kuin 45 min, eikä 40 hotellivierasta 100. Miksi juuri tanssilattian katto paloi räjähdysmäisesti, mitä jos siellä olisi ollut satoja ihmisiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikun vaan uutta entistä komeampaa hotellia suunnittelemaan ja rakentamaan Iso-Syötteelle. Tuhkasta on noustu ennenkin. Ja näin varmaan tehdäänkin. Kun itkut on itketty on uuden aika.
Paikka on upea ja ainutlaatuinen. Niinkuin Juha sanoi, on ollut pahempiakin paikkoja ja hyvää on se, ettei ihmishenkiä menetetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...tiellä oli porojakin." Niinpä. On se nyt kumma, että nuo jonkun omistamat elukat saavat ihan vapaasti pomppia vilkasliikenteisillä teillä aiheuttamassa onnettomuuksia ja tosiaan hidastamassa mm. hälytysajoneuvojen kulkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyräähän palokunta tarvittaessa henkilöautotkin pois tieltä, miksi ei jyrätty poroja tieojaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin, rakentaa saa ainoastaan luonnonveden ääreen, tekojärvi mukaanlukien, silloin alkusammutus on helppo aloittaa. Ilmaisia ämpäreitä vain hamstraamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syötteen vpk lakkautetiin jotta saatin säästöjä joku kymppitonni vuodessa jokin aika sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä mihinkää oo lakkautettu vaan ei maha syötteelläkään toimintaan haluavia ja pystyviä olla tarpeeksi paljon että auto lähtis hyvällä vahvuudella aina liikkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut olemassa suunnitelma -90 luvulla jossa voi saada vettä lumetuslinjasta tulipalon sattuessa. silloin on käyty läpi näitäkin asioita. Onko se enää voimassa ja onko nykyisen yrittäjän kanssa olemassa vedeotto oikeutta ja suunnitelmaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä?Sammutuskalustoa ei saatu rinteen puolelle hotellia lainkaan?Eikö se ole laitonta pitää tuollaista hotellia jos ei ole kaikinpuolin mahdolliseen tulipaloon liittyvät sammutusasiat kunnossa?Mielenkiintoista mitä mahdollisiin vakuutuskorvauksiin tulee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko hotellissa palohälytyslaitteet asianmukaisen vaatimuksen mukaiset ja ynnä muissa hotelliyrityksissä,kaikenlisäksi rakennetaan paikkoihin johon ei pääse kuin lentämällä,rakennusluvat vaikka kuinka vaikeisiin kulkupaikkoihin,joihin ei pääse edes palokunta ,veestä puhumattakaan millä tulipaloja saisi sammutettua ,olis aihetta miettiä turvallisuutta paremmin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lapissa on monessa paikkaa sama juttu,voi rakennus palaa ennen kuin on palokunta tms paikalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö siellä hotellilla soineet mitkään palohälyttimet kun toisessa jutussa sanotaan:

Lainaus tämän päivän Kaleva-lehdestä klo 10.19: "että hiihtokeskuksen rinteitä yöllä puolenyön jälkeen lumettamassa olleet kaksi työntekijää huomasivat, ettei hotellilla ole kaikki kunnossa." ja "He murtautuivat sisään hotelliin, herättivät yövalvojan ja aloittivat hotellin evakuoinnin ennen kuin palokunta oli ehtinyt paikalle" ????
"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta on totta vain alku. Hotellilla olk henkilökunnan jäsen, joka havaitsi palon ja soitti hätänumeroon. Samoihin aikoihin lähti myös automaattihälytys hätäkeskukseen ja omistajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko? tai tuleeko olemaan muissa laskettelukeskuksissa paloasemilla miehitys jouluna/ uutenavuonna.
Saanen arvata ettei varmasti tule olemaan "tyhjät" paloasemat kun "SÄÄSTETÄÄN" !!! joka paikassa. Sitten kun savu nousee !! on turha vedota kustannuksiin ja välimatkoihin saapua palopaikalle sammuttamaan.
Kirkkojen polttajiakaan ei ole saatu kiinni muualta kuin Ylivieskan kirkonpolttaja.
Onko odotettavissa joulun aikana muita SUURIA tulipaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti vastustat kiivaasti myös verojen nostoa, etkä näe mitään yhteyttä näiden asioiden välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iliman muuta palokunta Syötteelle mutta ei kunnan rahoilla, laittaa hotellin omistajat palokunnasta aiheutuvat kustannukset asiakkaiden vuokriin niin mikä ettei. Ja onhan näitä huvituskeskuksia eri puolilla Suomea ja Lapissa aika syrjäisissä koloissa, Suomu, Pyhä, Salla, Levi ja kumppanit, jos kunnolla roihahtaa samma på svenska.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image