Pohjois-Suomi

"No onpa näköinen!" Sulo Karjalaisen mukaan perjantaina paljastettu patsas on kohtaus elävästä elämästä

Sulo Karjalainen patsaan paljastamisjuhlassa. KUVA: Ulla Ingalsuo
Pohjois-Suomi 7.9.2018 19:52
Ulla Ingalsuo

Sulo Karjalaisen ja Juuso-karhun patsas paljastettiin Kuusamotalon edustalla. Kaupunki tarjosi 150-vuotisjuhlansa kunniaksi keiton, kahvit ja konsertin.

– No onpa näköinen, todettiin useammasta suusta, patsas perjantaina paljastettiin.

Tapahtuma houkutteli Kuusamotalon piha-alueelle noin 1 400 vierasta.

Kulttuuritalon edustalle sijoitettu, taiteilija Juhani Honkasen veistämä 3,5 -metrinen patinoitu pronssipatsas kuvaa miehen ja karhun ystävyyttä. 

– Kyllä minä Juuson patsaasta tunnistan. Ihan elävästä elämästä tämä kohtaus on. Tuossa vaiheessa sanon aina Juusolle, että nyt pitää rauhoittua, ettei tule vahinkoa, kommentoi Sulo Karjalainen teosta.

Yleisöä oli saapunut paikalle runsaasti. KUVA: Ulla Ingalsuo

Hän joutui patsaan paljastamisen jälkeen yleisöryntäyksen keskelle, mutta malttoi hymyillä jokaiselle kuvaajalle.

– Patsas on hieno ja olen ylpeä Juusosta, mutta tämä huomio tuntuu jo vähän liialliselta, Kuusamon Suurpetokeskuksen yrittäjä ja 18-vuotiaan Juuso-karhun kaveri totesi vaatimattomana. 

Patsaan paljastuspuheen pitänyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hännisen mukaan karhuaiheinen patsas sopii Kuusamoon erittäin hyvin.

– Erämaa-Kuusamoon keskeisesti liittyvät karhut ovat osa kaupunkimme mainetta. Karhunkaatajia me tiedämme olevan useissa suvuissamme, omassani isoukkini äidin puolelta, Mänty Ella eli Eljas Leinonen, kaatoi aikanaan 28 karhua.

Kuusamon karhut ovat olleet esillä myös muun muassa radiotoimittaja Paavo Noposen selostuksissa ja viime vuosina suurpetojen kuvauspaikkojen tähtinä.

1980-luvun lopulla perustetussa Suurpetokeskuksessa asustaa tällä hetkellä Juuson lisäksi viisi muuta aikuista ja kaksi viime keväänä syntynyttä karhunpoikasta.

Kulttuuritalon edustalle sijoitettu, taiteilija Juhani Honkasen (oik.) veistämä 3,5 -metrinen patinoitu pronssipatsas kuvaa miehen ja karhun ystävyyttä. KUVA: Ulla Ingalsuo

Karjalainen aloitti uransa karhujen parissa petotutkija Erik S. Nyholmin avustajana ja otti vastuun eläimistä Nyholmin eläköidyttyä.

– Meillä kuusamolaisilla on aina ollut välitön suhde luontoon. Paljastettava patsas kuvastaa paitsi ystävyyttä ja syvää luottamusta, myös tätä meidän luontosuhdettamme, Hänninen muistutti.   

Hännisen mukaan Karjalainen on yhdessä Juuso-karhun kanssa muodostanut parin, joka on tuonut valtavasti näkyvyyttä Kuusamolle.

– Tasavallan presidenttikin on saanut tästä luottamuksesta ja ystävyydestä arvokasta sisältöä uudenvuoden puheeseensa.

Ensimmäisen aloitteen karhupatsaan pystyttämisestä paikkakunnalle teki Kuusamon Nuorkauppakamari kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Maakuntaneuvos Pauli Saapunki esitti patsaan toteuttamisesta Sulo Karjalaisen kasvoilla ja reilu vuosi sitten kaupunginhallitus tilasi patsaan taiteilija Juhani Honkaselta. Taideteoksen hankintahinta oli noin 100.000 euroa. 

Kuusamolaiset ja Nature Photo -luontokuvatapahtuman osallistujat ottivat kaupungin juhlapäivän omakseen. Keittoa ja kahvia tarjottiin 1.400 vieraalle, jonka lisäksi kaupunki tarjosi päivän päätteeksi Anssi Tikanmäen Orkesterin konsertin asukkailleen. Konsertissa kuultiin ensiesityksen juhlaa varten sävelletty Juuso-karhun kierros -instrumentaalikappale.

Aiemmin illalla vietetyssä pääjuhlassa kuultiin kuusamolaistaustaisen säveltäjä Tapio Tuomelan tilausteos Elämän ovet. Se on sanoittanut niin ikään Kuusamosta maailmalle lähtenyt kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen.  

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Hienoa! Monia vuosia edelleen Sulolle ja Juusolle! Kuusamollekin onnea panostuksesta oikeaan asiaan. Vasta äsken hyppäsi karhu puskasta kesken ajon tien yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sulo ja juuso ovat patsaansa ansainneet, mutta miksi se piti tuonne laittaa, ihan syrjään? eikö se liikenne ympyrä kun kuusamoon tullaan ja josta keron suuntaankin mennään, ois ollu parempi vaihtoehto niiden härvelien tilalle? vai haetaanko tässä kulttuuritalolle kävijöitä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukijalle tiedoksi, kyllä patsas on keskellä Kuusamon kaupungin ydinkeskustaa, viitostietä kun autolla ajelee Rukalle, niin mukavasti näkyy Kaarlo Hännisentien varrella oleva "Juusokarhu ja Sulo" , houkuttelee turistinkin pyörähtämään kulttuurikeskukseen ja vieläpä neljäntienhaaraan saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulo ja Juuso on tehnyt Kuusamon matkailulle merkittävästi plussaa. Monet ajavat Kuusamon kautta juuri Suurpetokeskuksen nähdäkseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Sulolle, Juusolle ja muille karhuille 😙 Olette patsaan ansainneet,sen verran vaativa elämäntyö tuo karhujenhoito on 🤗

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa lakittaa patsaat vap -
puaattona 30. 04. klo 18. 00
samoin kuin muutkin merkittä
vät patsaat ympäri Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvaa oivallisesti Suomen ja Venäjän suhdetta aikain saatossa mutta kenestä Karhun kaveri? Sulon jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikolukijalle tiedoksi: teos veistetään, siitä tehdään muotti, jossa lopullinen teos valetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamon kannattaisi satsata paljon enemmän asiaan,kuin nyt,sillä Villieläinten arvo noussee koko ajan toisin,jossa maksetaan Taporahaa,kun om tappanut Kotieläimen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä sulo olet patsaasi arvoinen jo ulkomaillakin sinut tunnetaan .olet itsekkin karhumainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että vielä tehdään kunnon näköispatsaita.
rumia räpellyksiä on jo ihan liikaa, josta ei tiedä mitä esittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

20:16
Henri Kontisen nelinpelipari Struff laittoi Djokovicin hikoilemaan
20:04
Valtuustoaloite tuotti tulosta: Oulun kaupunki kehittää uutta tehokkaampaa toimintamallia yritysmyönteisyyden parantamiseksi
19:48
Oulun Energian tavoitteena hiilineutraalius 2030-luvulla – toimitusjohtaja Juha Juntunen: "Kasvatamme uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman, osuutta"
19:45
Oululaisministeri Tytti Tuppurainen: Suomi saamassa EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta 160 miljoonaa euroa ilmastotyöhön Tilaajille
19:36
Suomalaiskolmikon pingisvideot nousivat miljoonien näyttökertojen Youtube-hiteiksi ympäri maailmaa: "Ei tällä ole vielä eläkerahoja tienattu" – katso hulvattomien temppujen parhaat palat Tilaajille
19:19
Kokkolan kettutarhan kaikki 2 500 eläintä oli tarkoitus viedä Kiinaan – sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta ei ilmoitusta lastauksen aloittamisesta
19:02
Suru tuntuu painona vatsassa ja rintakehässä – oululaista HAHAHA Dance Schoolia liikuttaa nyt suru Tilaajille
43
Tuore kysely: Ladattava hybridi tai täyssähköauto ladataan kotona tai työpaikalla – Julkiset latauspisteet saavat suomalaisilta kovaa kritiikkiä
28
Varusmiesliitto on puolustusministeri Kaikkosen kanssa samaa mieltä: Kutsunnat pitäisi kohdistaa koko ikäluokkaan
23
Korkein hallinto-oikeus kielsi hakkuut Oulujärven Natura-alueen saarissa
20
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää
19
Kiinan uudenlaisen virustaudin pelätään leviävän ympäri Aasiaa – Etelä-Koreassa vahvistettiin ensimmäinen sairastunut
17
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
14
Saksalaisen sota-aluksen epäillään loukanneen Suomen aluevesiä Raahen edustalla – lähes 150-metrinen fregatti suorittaa Pohjanlahdella jääkokeita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta iltayöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomi Euroopan rasistisin maa

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Olette pahansuopia

vaan muutenko oot herkkähipijäinen? Ahkeraampa näyt tiiranneen juttislaisten mielipitteitä. Pysy veikkosten pois luukult... Lue lisää...
OOKKO NÄÄ PÖLIJÄ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image