Oulu

Vuoden Professori tulee Oulun yliopistosta – maan­tie­tei­li­jä Anssi Paasin tutkimusala käy yhä tärkeämmäksi, kun hu­ma­ni­taa­ri­nen muuttoliike kasvaa ja nationalismi nousee

Anssi Paasi on toiminut Oulun yliopiston maantieteen professorina vuodesta 1989. Hänen tutkimusalansa on poliittinen maantiede ja rajatutkimus. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 17.1.2020 12:30
Kaleva

Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi maantieteen professori Anssi Paasin Oulun yliopistosta. Valinta julkistettiin perjantaina Communicatio Academica -tapahtumassa Vaasassa.

Professoriliiton puheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto totesi valintaa perustellessaan, että Paasia pidetään kansainvälisesti tunnetuimpana, arvostetuimpana ja siteeratuimpana suomalaisena ihmismaantieteilijänä.

– Paasin tutkimustyötä kuvaa monitieteisyys ja ennakkoluulottomuus. Tutkimusaiheet ovat juuri nyt hyvin ajankohtaisia: rajat, humanitaarinen maahanmuutto, nationalismin nousu. Professori Paasi on puhunut ja puhuu vahvasti perustutkimuksen merkityksen puolesta.

Paasin tutkimusala on poliittinen maantiede ja rajatutkimus. Paasin 1980-luvulla väitöskirjatutkimuksessaan kehittämä alueteoria on ihmismaantieteen alalla kansainvälisesti tunnettu.

Paasin tutkimusalan merkittävyys on viime aikoina korostunut humanitaarisen muuttoliikkeen kasvun ja nationalismin nousun myötä.

Paasi, 64, on toiminut maantieteen professorina Oulun yliopistossa vuodesta 1989. Akatemiaprofessorina hän oli vuosina 2008–2012, ja vuodet 2014–2019 hän johti Suomen Akatemian RELATE-huippuyksikköä.

Paasi on ollut tutkimuksellisesti tuottelias: tieteellinen julkaisuluettelo sisältää yli 270 nimikettä. Monet tutkimukset on julkaistu kansainvälisissä huippusarjoissa. Paasin tieteellisiä artikkeleita on palkittu kansainvälisillä palkinnoilla.

Paasi on toiminut myös merkittävissä tutkimuksen arviointitehtävissä.

Opetustyössään Paasi on pyrkinyt yhdistämään huippututkimuksen ja luentokurssit kiinteästi yhteen. Väitöskirjoja hän on ohjannut toistakymmentä.

Vuoden Professori -valinnan palkintosumma on 20 000 euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onnittelut miehelle, jolla akteemiset arvot kohillaan: tehdään korkeatasoist tutkimusta ja annetaan siihen perustuvaa opetusta.
Ei tarvi tuossa työssä katsella ammattikorkean suuntaan.
Tämän kaltaisia tiedemiehiä Oulun yliopisto tarvitsee enemmänkin pärjätäkseen kisassa osaajista, yhteistyökumppaneista, opiskelijoista, rahasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Anssille ansaitusta tunnustuksesta! Tärkeää ja kansainvälisesti korkeatasoista työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välillä hyviäkin uutisia Yliopistolta. Olikin ikävä seurata Suomen historiaa häpäisevän Professorin meuhkaamista, joka ei ole hyvää opiskelijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haitallinen muuttoliike kasvaa vain, jos sen annetaan kasvaa. Hyöydyllinen muuttoliike kasvaa vain, jos sille luodaan edellytykset. Kaksi hyvin erilaista, mutta tärkeää asiaa. Hyvinvointiyhteiskuntamme säilymisen kannalta tärkeä valinta on päättäjiemme käsissä. Epäonnistuneen valinnan jälkeen kurssin oikaisu ennen jäävuorta on mahdotonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin sanottu, vertaus on kuin Titanicin tuhosta. Ruotsi on tämän väärän valinnan jo tehnyt, saa nahdä miten suomen päättäjät menettelee, luultavasta mitään ei ole naapurista opittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikata ei saa, mutta rahat pitää kohdentaa asiallisiin aiheisiin eikä turhaan punavihreään höttöön, jolla ei ole mitään positiivista kytkentää valtakunnan hyvinvoinnin edistämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman valtakunnan rajoja ja tietynlaista nationalismia tuokin palkinto tuskin olisi edes olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No juu, kritisoi sitä mikä on mahdollistanut tämänkin herran työskentelyn....palkan maksavat tuottavaa työtä tekevät veronmaksajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä perusteella väität, että Paasi kritisoi rajoja tai nationalismia? Kannattaisi perehtyä asioihin tarkemmin, ennen kuin huutelee typeryyksiä mutu-pohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nationalismi on ainoa asia, joka edes hieman voisi pelastaa tätä muuten täysin menetettyä maata. Ei siihen tarvita mitään puolueellisia höpötutkimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan, Joensuun yliopistossa, ehdotin graduni aiheeksi rajatutkimukseen liittyvää teemaa eli silloisen avoimen länsirajan ja suljetun itärajan yhteiskunnallisten erojen ja vaikutuksien selvittämistä. Silloisella maantieteen laitoksella työskenteli nyt palkitun proffan lisäksi mm. Juhani, Pauli ja Merja. Rajatutkimusta ei silloinen gradun ohjaaja hyväksynyt tutkimusaiheeksi, joten jouduin tekemään graduni toisesta aiheesta. Anssilta en asiaa erikseen kysynytt. Hienoa kuitenkin, että se aihe on nyt sallittua, koska tarvettakin on! Onnea Anssi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anssi Paasi on pätevä ja aikaansaava professori - myös ihmisenä erittäin miellyttävä. Onnittelut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image