Oulu

Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista

3D-virtuaalimaailman visuaalinen vertailu, kun dataa on vähennetty 0 prosenttia (alkuperäinen), 75 prosenttia, 87 prosenttia ja 94 prosenttia.
Oulu 26.2.2020 8:43
Kaleva

Kukapa ei olisi joskus sadatellut, kun tehoja vaativat sovellukset syövät kännykästä nopeasti virrat ja siltikin käyttökokemus on pätkivä tai epätarkka. Väitöstutkimuksessaan Oulun yliopistossa Jarkko Vatjus-Anttila on tutkinut ja kehittänyt menetelmiä, joilla 3D-grafiikkaa voidaan yksinkertaistaa hallitusti ja automaattisesti.

Diplomi-insinööri Vatjus-Anttila on työskennellyt pelialalla virtuaalimaailmaprojekteissa ja idea väitöstutkimukseen on syntynyt käytännön havaintojen kautta.

– Olennaista optimoinnissa on, että mobiililaitteen käyttökokemus pysyy hyvänä riippumatta 3D-virtuaalitilasta, sovelluksen suorituskyky paranee, pidennetään sovellusten käyttöaikaa sekä säästetään energiaa, Vatjus-Anttila toteaa.

Graafinen taso ei saa silminnähtävästi laskea tehojen ja energiankulutuksen pienentyessä.

Markkinoilla on tarjolla suorituskyvyltään hyvin eri tasoisia laitteita. Laaja laitekanta on palveluntarjoajille ongelma. Mobiililaitteiden monipuolistuessa ja käyttäjien siirtyessä yhä enemmän niiden käyttäjiksi syntyy tilanne, jossa alun perin tehokkaalle tietokoneelle suunniteltua sovellusta käytetään heikompitehoisella mobiililaitteella.

Kuluttaja odottaa kuitenkin sovelluksen toimivan mobiililaitteella yhtä ripeästi kuin mihin on aiemmin tottunut. Tällaisia sovelluksia ovat esimerkiksi kolmiulotteiset virtuaalitilat tai -pelit.

Grafiikan sisältöä voi muokata välityspalvelimissa automaattisesti ennen kuin se toimitetaan optimoituna mobiililaitteeseen. Koska automaattisessa muokkauksessa on mahdollista, että alkuperäisen grafiikan laatu heikkenee, lopputulos voi olla huono eikä pelaaja enää tykkää sisällöstä.

– 3D-grafiikka on geometrian, kuvien ja matematiikan yhdistelyä. Kun sovelletaan erilaisia muokkausmenetelmiä grafiikan esittämiseen, tarvittavaa kokonaisenergiaa voidaan pienentää jopa puoleen, kun väitöksessä esitellyt menetelmät ovat käytössä.

– Menetelmiä ovat geometrian automaattinen vähentäminen, kuvatiedostojen formaattimuunnokset, tietotyyppien pienentäminen ja kuvatiedostojen skaalaus. 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tehokkain tapa säästää tietoliikenteessä on mainosroskan kieltäminen. Mainosdatan ja pakkosyötettyjen mainosvideoiden osuus maailman dataliikenteestä on hurja.

Esim vuonna 2016 48% dataliikenteestä oli tätä roskaa... kuinka paljon se syökään energiaa ja laitekapasiteettiä. Ilmastoasiosta puhutaan mutta miksi kukaan ei uskalla tarttua tähän ? Kuinka monta ydinvoimalaa käykään pelkän mainosroskan takia ?
Tähänkin tarvitaan lainsäädäntö ja viranomaisvalvonta muutoin toimii vaan ahneuden logiikka joka ei koskaan tuota mitään hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asenna mainosestot selaimeen niin johan kummasti vähenee turhan datan liikuttelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on vakava ongelma maailmalaajuisesti. Toivottavasti ratkaisemiseen panostetaan kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No itseasiassa kyseessähän on satojen miljoonien arvoinen temppu jos tuon implementointi onnistuu kuten on suunniteltu. Samalla optimoinnilla saadaan mittavia tuloksia muissakin asioissa aikaiseksi. Mutta parempi varmuuden vuoksi kritisoida asioita joista ei itse tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin sanottu, paras 3D-laskenta on laskentaa jota ei tarvitse suorittaa. Tästä hyvä esimerkki on vaikkapa Umbra 3D.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image