Oulu

Tytti Tuppurainen: Nuoria tyttöjä varoitettava saalistavista miehistä – "Sek­su­aa­li­ri­kok­sen tuomioita on kiristettävä"

Oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd) vaatii valtiolta apua, jotta Oulua järkyttäneet seksuaalirikokset saadaan selvitettyä ja Ouluun voidaan luoda uutta turvallisuuskulttuuria.
Oulu 12.1.2019 16:40
Minna Akimo

Oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) vaatii seksuaalilainsäädännön kiristämistä ja kovempia tuomioita. Hänen mielestään Oulun tapahtumien takia ei tarvita hallituksen hätäkokousta vaan kaupungin turvallisuuskulttuurin sisäistä pohtimista.

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) näkee, että Oulu on pohjoisen pääkaupunki, jonne kertyy väkeä eri puolelta maata, myös turvapaikanhakijoita.

Tämä voi hänen mukaansa olla yksi syy sille, miksi nyt epäillyt seksuaalirikokset ovat kaikki tapahtuneet Oulussa.

Hänen mukaansa nuoria tyttöjä ja naisia on varoitettava saalistavista miehistä.

– Nuoren naisen äitinä ajattelen, että tyttöjä on varoitettava saalistavista miehistä, joita on niin sosiaalisessa mediassa kuin kaupungin kaduilla ja kahviloissa. Tästä asiasta on puhuttava niin äitien kuin isien, hän sanoo.

Oulun poliisi on kertonut aiemmin, että osassa tapauksista uhreja oli lähestytty sosiaalisessa mediassa.

Sinisten Sampo Terho vaati jo hallituksen hätäistuntoa koolle, jotta tilanteesta saataisiin riittävän kattavat tiedot.

Tuppuraisen mukaan hätäistuntoa ei välttämättä tarvita, sillä kyse on ennen kaikkea Oulun kaupungin yhteisön asiasta.

– En tyrmää hätäistuntoa. Ensisijaisesti on toimittava Oulussa, jossa koko yhteisön on noustava sanomaan, että tämän on loputtava, Tuppurainen sanoo.

Hänen mielestään valtiolta on saatava myös kriisiapua, jotta Oulussa voidaan tehdä ne toimet, jotka ovat välttämättömiä uuden turvallisuuskulttuurin luomiseksi.

– Oulun kaupunginjohtaja on kertonut, että keinoja kaupungin turvallisuuskulttuurin muuttamiseksi aletaan pohtia heti maanantaina. Minusta tämä on oikea tapa reagoida. Lisäksi sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) valmistelee uusia esityksiä, millä näitä rikoksia voidaan ehkäistä, hän sanoo.

Rangaistuksia pitää koventaa

Tuppurainen sanoo, että seksuaalirikoksista annettavien tuomioiden alarajaa on kiristettävä ja seksuaalirikoksiin liittyvä lainsäädäntö on kirjoitettava uudestaan uhrin näkökulmasta.

Tuppuraisen mukaan tuomioiden kiristäminen antaa vahvan viestin siitä, miten vakavasti lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa Suomessa suhtaudutaan.

– Eduskunnan naisverkostossa vaadimme nykyistä kovempia rangaistuksia seksuaalirikoksista, koska niiden kiristäminen lähettää vahvan viestin, että yhteiskunnassamme ei suvaita missään muodossa seksuaalista välivaltaa, eduskunnan naisverkoston puheenjohtajana toimiva Tuppurainen sanoo.

Hän muistuttaa myös, että jo nyt ulkomaalaislaki mahdollistaa sen, että rikoksen tehneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa maasta.

– Tätä lakia on nyt sovellettava.

Rikoslaki uusiksi uhrin näkökulmasta

Tuomioiden korottaminen vaatisi Tuppuraisen mukaan myös sen, että rikoslain seksuaalirikoksia käsittelevä luku pitäisi kirjoittaa kokonaan uusiksi uhrin näkökulmasta.

Tähän liittyy keskustelu siitä, pitäisikö raiskauslaki muuttaa Suomessa suostumusperusteiseksi, jolloin uhrille ei jäisi näyttövelvollisuutta.

– Nykyisen lain mukaan uhrin on osoitettava näyttö väkivallasta. Nuorille tytöille on kova paikka osoittaa, että heitä on uhattu väkivallalla, hän sanoo.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten pitäisi olla aina raiskauksia

Tuppuraisen mukaan raiskauksen kriteereitä pitää koventaa siten, että lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia tutkittaisiin aina raiskauksina.

– Käytännössä näitä rikoksia tutkitaan seksuaalisina hyväksikäyttöinä, jolloin myös tuomiot ovat lievempiä. Tietyn ikärajan alittavat seksuaalirikokset pitäisi aina tutkia raiskauksina, hän sanoo.

Hän vaatii, että asiassa pitää toimia nopeasti ja uusia esityksiä lain kiristämisestä pitää saada jo tällä hallituskaudella.

– Raiskauslain muuttaminen suostumusperusteiseksi pitää sisällyttää ensi hallituskauden hallitusohjelmakysymykseksi, hän sanoo.

Oulussa poliisi tutkii alaikäisiin tyttöihin kohdistuneita seksuaalirikoksia raiskauksina, törkeinä lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä ja lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä.

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image