Oulu

Tulehduksia, iho-oireita ja hen­gi­tys­vai­keuk­sia – si­säil­maon­gel­mat vaivaavat humanistista tiedekuntaa

Oulun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa on oirehdittu jo pitkään. KUVA: Essi Puuri
Oulu 30.8.2016 6:04
Sari Arffman

Oulun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa kärsitään sisäilmaongelmista. Käynnissä on tutkimuksia, jotta oirehdinnan syyt saataisiin selville.

Yliopiston henkilöstöä sisäilmatyöryhmässä edustava logopedian akatemiatutkija, dosentti Taina Välimaa kertoo, että oireita on erityisesti ensimmäisessä kerroksessa logopedian ja fonetiikan sekä suomen kielen ja informaatiotutkimuksen henkilökunnalla.

– Jonkin verran oireita on ollut myös toisen kerroksen ja kolmannen kerroksen henkilökunnalla, lähinnä pohjoismaisen ja germaanisen filologian sekä historian ja Giellagas-instituutin henkilökunnalla.

Tiedekunnassa on ollut Välimaan mukaan jonkinlaista oirehdintaa jo pitkään.

Oirekirjoon on lukeutunut esimerkiksi pitkittyneitä poskiontelotulehdus- ja keuhkoputkentulehduskierteitä, iho-oireita, silmien kirvelyä, päänsärkyä ja kuumeilua.
Lisäksi on ilmennyt hengitysvaikeuksia ja astmaoireita henkilöillä, joilla ei ole astmadiagnoosia.

Tällä hetkellä väistötiloja etsitään logopedian ja fonetiikan henkilöstölle. Myös jotkut opiskelijat ovat kärsineet oireista pienryhmätiloissa ja henkilöstön tiloissa.

– Toiveena on löytää väistötilat mahdollisimman pian, Välimaa kertoo.

Lue lisää 30.08.2016 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Julkisen rakentamisen ongelmat ovat lähinnä kirjanpidollisia, valtionosuuksista ja poistoista muodostuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäilmaongelmien vuoksi työsuoritukseni on heikentynyt. Yritä siinä saada tuloksia aikaiseksi, kun sairastelukierre on koko ajan päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en ole huomannut mitään oireita enkä ongelmia. On tämä kumma homma että sisäilmaongelmat ovat lähestulkoon ainoastaan Suomalaisen rakentamisen ongelma. Muualla maailmassahan tälläistä ei juurikaan tunneta. Väitän että kyseessä on supisuomalainen joukkohysteria, joka koskee lähinnä naisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harkitusti rakennettu, tietäen, että korjausta ja purkamista riittää ja työt ei lopu rakennusalalla !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Purkakakaa koko yliopisto ja rakentakaa uudet tilat Oulun keskustaan rautatien päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat ongelmat meillä Oys:ssa. Työsuojelu ei tee mitään. Käskee mennä työterveyshuoltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, ookko käynyt.
Mitä sanovat?
Tiesinhän minä, pelkkää
trollausta .
Miten sairaalassa voisi sairastua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö.
Homeallergisena en saa oireita oysissa .
Koska olen joutunut käymään useilla osastolla olen varmaan käynyt juuri niillä joka toisella osastolla jotka eivät ole siis homeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oys:n teho2-osasto on pahasti sisäilmaongelmainen. Keuhkoni menivät 30 min työtehtävällä siellä aivan tukkoon ja olin tukehtua yskimiseen. Piiputin lääkkeet sisääni ja kun hieman helpotti menin hoitajan luokse. Sanoin, ettei minulla ole flunssa, sillä olinhan teho-osastolla. Hoitaja sanoi, että "täällä on sisäilmaongelma ja lähes jokaisella soitajalla on astma".

Että revi siitä senkin "sarkasti".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työsuojelu pitäisi erottaa henkilöstöhallinnosta. Vuosikymmeniä jatkuneet ongelmat eivät parane nykyisellä johdolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmatiloja omalla kohdalla tuolla ollut parin vuoden sisällä Hum. 1. Kerroksen sali ja 2. Kerroksen luokat. Vanhalla puolella L10 ja L2, pari vanhaa sähkön/prosessin luokkaa ja pahin kaikista konekäytävän atk-luokka jossa haistaa märän homeen. It- ja ts-puolen luokat taasen pulloja joissa haisee välillä imelä liima. Oamkilla useissa tiloissa myös samat ongelmat mutta oireilen yliopistolla vähemmän kuin oamkissa ollessa poislukien konekäytävän atk-luokka. Siirtynen julkiselta puolelta takaisin yksityiselle heti kun löytyy uusi duuni, en kestä enää sairastelua mikä alkoi heti julkiselle siirryttyäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilökunta ja opiskelijat oireilevat, osa pahastikin. Toivottavasti yliopiston päättäjillä on riittävästi viisautta etsiä kiireesti tilat, jossa opiskelu- ja työteho saadaan takaisin. Nyt riskeerataan monen ihmisen terveys ja tulevaisuus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostetaan Norjasta raitista ja terveellistä ilmaa julkisiin rakennuksiin, näin Suomi ja suomalaiset tulisivat terveiksi joka suhteessa, paitsi hiihdossa! Putkiston rakentaminen aika helppo ja nopea toimenpide!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei koskaan. Tässäkin on homerakennus, jonka mitä luultavimmin remppaa homerakentamisen osaaja. Joten homehtuu varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston humanistisessa tiedekunnassa on ollut sisäilmaongelmia jo ainakin 2000-luvun alusta saakka. Aloitin silloin opiskelun siellä ja oireita alkoi tulla seuraavana keväänä. Silmät ärsyyntyivät, oli toistuvia poskiontelotulehduksia ja kuumetta pisimmillään yhtäjaksoisesti yli neljä kuukautta. Kuitenkin kesällä oireet loppuivat nopeasti ja palasivat taas takaisin seuraavana syksynä.

Opiskelin humanistisessa tiedekunnassa usean vuoden ajan, ja sinä aikana minulla oli välillä enemmän, välillä vähemmän oireita. Koko aikana meille opiskelijoille ei tiedotettu rakennuksen sisäilmaongelmista ja kestikin vuosia ennen kuin osasin yhdistää oireeni varmuudella rakennuksen huonoon sisäilmaan. Kun sitten viimein aloin etsiä tietoa asiasta, löysin netistä joitakin yliopiston sisäilmatyöryhmän pöytäkirjoja, joissa kerrottiin tiedekunnassa tehdyistä sisäilmatutkimuksista. Kun lisäksi kysyin asiasta suoraan joiltakin henkilökunnan jäseniltä, he myönsivät epävirallisesti, että myös joillakin heistä on ollut sisäilmaoireita.

Nykyään en pysty enää työskentelemään tai opiskelemaan yhdessäkään sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa. Aikaisempi altistuminen siis rajoittaa melko paljon sitä, missä voin olla töissä tai mitä voin halutessani vielä opiskella. Onneksi sentään pystyn käymään lyhyempiä aikoja ongelmallisissa rakennuksissa, eikä elämäni ole mennyt niin hankalaksi kuin joillakin sisäilmasta sairastuineilla on.

Yliopisto ei ole Oulussa edes ainoa sisäilmaongelmainen korkeakoulurakennus, sillä Oulun ammattikorkeakoululla ja Diakonia-ammattikorkeakoululla on rakennuksissaan sisäilmaongelmia. Esimerkiksi OAMK:in Kontinkankaan yksikössä kaikissa kolmessa rakennuksessa on jonkinlainen kosteusvaurio tai sisäilmaongelma. Siellä ongelma kuitenkin myönnetään avoimesti ja opiskelijoillekin tiedotetaan, jos älyää osallistua rakennuksen turvallisuutta käsittelevään tilaisuuteen.

Ihmettelen silti, miksi OAMK haluaa säilyttää sosiaali- ja terveysalan koulutuksen edelleen Kontinkankaalla kaikkein huonoimmissa tiloissaan ja siirtää Kaukovainion koulutukset parhaimmista tiloistaan Linnanmaalle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotkantien sisäilmaongelmat ovat itse asiassa pahemmat kuin sotella ainakin omasta mielestäni. Molemmilla kampuksilla olen ollut töissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusten ilmanvaihto yliopistolla on suunniteltu varmasti rakennusaikansa viranomaismääräysten (D2) mukaisesti. Lieneekö määräyksissä sitten vikaa, kun jokapaikassa on ongelmia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

12:51
Oulun uimarannoilta ei löytynyt vesinäytteissä sinilevää – Varjakan uimarannalla oli turhan korkea enterekokkipitoisuus
12:36
Kultasirkku havaittu Hailuodossa – lintu nähtiin Suomessa edellisen kerran vuonna 2007
12:22
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saatavusharkinnan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa
12:00
Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat
11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
55
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
24
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image