Oulu

Torinrantaan rakennettavan hotellin tilanne yhä epäselvä, rakennuttaja ei ole ollut yhteydessä kaupunkiin

Monttu odottaa työn alkamista Kauppahallin vieressä. Kauppahallin ja uuden hotellin väliin on kaavailtu tilaa, joka yhdistäisi rakennukset. Kauppahallin remontti kuitenkin alkaa ensi vuoden alussa riippumatta siitä, millä mallilla hotellihanke silloin on. KUVA: Joel Karppanen
Oulu 3.9.2018 6:03
Tapani Iivanainen

Kauppahallin viereen tulevaa hotellia on suunniteltu yli 10 vuotta. Rakennuksia on purettu, mutta hotelli ei vielä ole alkanut nousta.

Maankäyttösopimus velvoittaa, että hotellin täytyy valmistua vuonna 2019.

Oulun Kauppahallin viereen rakennettavan torihotellin valmistumisaikataulut ovat edelleen hämärän peitossa. Purkutöitä on tehty, ja alueen rajaavat aidat ovat pystyssä, mutta uudesta rakennuksesta ei vielä ole merkkejä.

Hankkeessa hotelli ja Kauppahalli oli tarkoitus yhdistää toisiinsa talvitoriksi kutsutulla, tuulelta suojatulla tilalla. Liikelaitos Oulun Tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen kertoo, että Kauppahallin remontti alkaa vuodenvaihteessa riippumatta torihotellin tilanteesta.

– Ajattelimme, että olisi ollut helpompaa, jos molemmat rakennukset olisivat olleet samaan aikaan työn alla, Leskinen sanoo.

Aiemmin Kauppahallin oli määrä mennä kiinni lokakuussa. Remonttia kuitenkin lykättiin vuodenvaihteeseen Kauppahallin tiloja vuokraavan Narikka Oy:n toivomuksesta. Väistötilojen järjestämiseen haluttiin lisää aikaa.

Hotellihankkeen tilanne ei muuta Kauppahallin uudistamista koskevia suunnitelmia.

– Hotellin rakennuttajilla on tiettyjä velvoitteita, mutta he tekevät osansa sitten kun tekevät. Emme anna sen häiritä Kauppahallin remonttia millään tavalla.

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki kertoo, että hotellin rakennuttaja MGP-Services Oy ei ole ollut kaupunkiin yhteydessä.

– Hankkeesta vastaava valitsee tiedottamistapansa. Yleensä tiedottaminen on avointa ja aktiivista, mutta tässä tapauksessa pidättyväisempää, Matinheikki sanoo.

Maankäyttösopimus velvoittaa, että hotellin täytyy olla valmis vuoden 2019 loppuun mennessä. Kaupungin ei siis vielä ole tarpeen puuttua asiaan.

Kaupungin rakennusvalvonta ei myöskään kommentoi asiaa tarkemmin.

– Valvontaviranomaisena emme voi sanoa muuta kuin että heillä on lainvoimainen rakennuslupa, joka on voimassa viisi vuotta, kertoo rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä.

Mikäli rakennus ei valmistu määräajassa, rakennusluvalle voi hakea lisää aikaa. Sitä myönnetään Seppälän mukaan tavallisesti kaksi kolmen vuoden jaksoa.

Rakennuttajalla on lupa nelikerroksiseen hotellirakennukseen. Asemakaavan mukaan kerroksia saa olla kolme, mutta kerrosluku on nostettu poikkeamislupapäätöksellä neljään.

MGP-Services Oy yritti viime vuoden lopulla nostaa kerroslukua viiteen toisella poikkeamislupahakemuksella. Silloinen virkaa tekevä asemakaavapäällikkö Paula Paajanen hylkäsi hakemuksen.

Torinrannan hotellihanke on ollut vireillä yli 10 vuotta. Tontille on myönnetty rakennuslupa hotellin rakentamista varten vuoden 2015 keväällä.

Hotellin tieltä on jo purettu muun muassa punatiilirakennus, jossa toimi aiemmin kaupungin ympäristövirasto ja sosiaaliviraston huolto-osasto.

Hanke sai alkunsa, kun kauppatorille haettiin julkisesti kehittäjää toukokuussa 2007.

Ideakilpailuun tuli vain yksi vastaus, Oulun Talosijoitus Oy, jonka takana oli Microcell-kaupoilla rikastunut Jyrki Hallikainen. Alun perin suunnitelmissa oli peruskorjata ympäristöviraston rakennus gasthaus-tyyppiseksi, pienimuotoiseksi hotelliksi.

Oulun Talosijoitus Oy vaihtui myöhemmin Hallikaisen MGP-Services Oy:hyn.

Kaleva ei tavoittanut MGP-Services Oy:n hallituksen puheenjohtajaa Tarja Hallikaista kommentoimaan hankkeen tilannetta.

Hotellin urakoitsijana toimivan SRV:n Pohjois-Suomen aluepäällikkö Juha Huhtanen kertoo, että rakennuttaja kommentoi hanketta sitten kun kokee sen aiheelliseksi.

Torinrannan hotellihanke

  • Sai alkunsa vuonna 2007.
  • Rakennuslupa myönnettiin vuonna 2015.
  • Tarvittavat putkien siirrot ja aitaukset on tehty.
  • Rakentamisen alkamisesta ei ole tietoa.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Hotellisuunnitelman arkkitehtuuri on ala-arvoinen ja paikkaan sopimaton. Rakennuksen kerrosmäärä tai koko ei sinänsä ole ongelma vaan ala-arvoinen sommittelu ja kirkonkylämäinen arkkitehtuuri. Toivottavasti hanke on keskeytynyt. Tämä paikka on tärkeä ja arvokas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentaminen pitäisi keskeyttää ja suunnitella alue kokonaan uusiksi niin että torista tulisi hieno ja viihtyisä paikka.

Hotelli tulee vain pilaamaan koko torin ilmeen kun torille tulee neljä kerroksinen muuri. Ihmeellistä että miksi tämmöinen muuri on hyväksytty koska torit ovat avaria paikkoja joista on yleensä laaja näkymä joka suuntaan. Nyt muuri tekee torista laatikon jossa katsellaan maisemia laatikon sisältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onpa yllätys että Oulussa käy näin. Olisi tämä rakennuttaja ottanut mallia Matkakeskuksen rakentajasta ja tehnyt valmista kerralla... eikun...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusvalvonta ei kommentoi, urakoitsijan aluepäällikkö kommentoi, jos katsoo joskus aiheelliseksi kommentoida, yhdyskuntajohtaja kommentoi, että rakennuttaja ei ole ollut yhteydessä... Mitä ihmettä? Tällaistako sallitaan nykypäivänä Oulussa keskeiselle paikalle suunnitellun rakennuksen suhteen?

Aika vellihousuja kaikki, sanon minä. Ennen sentään uskallettiin olla jotakin mieltä, tai ainakin ottaa asiasta perusteellisesti selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koko homma onkin vedätystä? Kokeillaan, mihin kaupungin edustajat, viskaalit ja eri virastot taipuvat heidän suunnitelmiinsa. K(i)erroksia lisää....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattas Oululaisten päättäjien olla nöyränä ja antaa rakennuttajan itse päättää montako kerrosta tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi? Mitä hyötyä siitä on oululaiselle ihmiselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Asemakaavan mukaan kerroksia saa olla kolme, mutta kerrosluku on nostettu poikkeamislupapäätöksellä neljään."

Mitä virkaa on asemakaavalla kun sen yli voidaan kävellä noin vain, tämä on justiinsa tätä julkisen talouden korruptio pashaa jota Suomessa ei tarvittaisi. Muutenkin Oulun pasha kaupunni teki todellisen emämokan kun lupasi hotellin keskelle Oululaisten kesäolohuonetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo koko älyvapaa hanke on peruttava.
Torialue on varattava yksinomaa, vain ja ainostaan, toritoimintojen käyttöön - pääasiassa kuntalaisillemme suunnattuina paikallisten pien- ja mikroyrittäjien toteuttamina pitämään tiedot, taidot, työt, tulot ja varsinkin elämänilot paikallisina paikallisille.

Parasta on kun nykyisen Kauppahallin rinnalle rakennetaan joko kaksi samantyylistä uutta kauppahallia tai vielä parempi kun siihen rakennetaan nykyaikainen ympäristöön sopiva kauppahallikeskus oheispalveluineen - ja nimenomaan paikallisten kuntalaisten jatkuvaan ympärivuotiseen käyttöön. Maailmalta löytyy malleiksi hyviä vastaavia toteutuksia.

Tiededokumentti: Ihmisen kaupunki; Jakso 3: Toronto
https://areena.yle.fi/1-4256665
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dokumentti tavallaan selittää miksi Oulussa asiat on niin huonosti. Oulun bisnes asenne ei hyväksy sitä että kaupunkia kehitettäisiin kaupunkilaisten ehdoilla niin että kaupungista tulisi viihtyisä.

Paljon saa syyttää Oulun kaupunginjohtajaa joka ei nähtävästi ymmärrä tai välitä siitä mikä luo viihtyisän kaupungin. Toivottavasti kaupunginjohtaja tulee vaihtumaan koska nykyisessä urbaanissa linjassa ei ole mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennuslupa uudestaan kilpailuun ja sitten selvät aikamäärät ja sanktiot, jos rakentamista ei aloiteta määräaikaan mennessä.
Missään nimessä korkeampaa hotellia ei saa rakentaa, kolmekin kerrosta on aivan tarpeeksi; merellinen Oulu silhuetti tulee säilyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaan vain arvailla, mitä siihen on loppujen lopuksi tulossa... Se mikä tiedetään jo, on kauppahallin ja torin toiminnan pitkä ja mahdollisesti lopullinen häiriötila.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hommaan meni jäihin kun naapuriin, paremmalle paikalle, hahmoteltiinTORNI ja uimala. Neuvostotyylinen matala laatikkohotelli tipahti c luokkaan ja menetti kiinnostavuutensa. Tällä hetkellä mietitään kuinka "hotelli" luvitetaan jatkossa 5 kerroksiseksi asuintaloksi joka on pullollaan yksiöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin suunniteltu on puoliksitehty. Toisaalla moititaan kun kiireellä rakennetaan ja tehdään virheitä. Nyt ollaan huolissaan kun ei pidetä kiirettä. Mikään ei kelpaa. Rakennuslupa antaa luvan rakentaa, ei pakota ja siinä luvassa lain mukaan annetaan aikaa 5v. Mikä tässä nyt on se ongelma?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mm se on ongelma, että tärkeällä paikalla on tällä hetkellä ruma ja toimimaton aidattu alue. Kaupunkilaiset ja vierailijat joutuvat tätä sitten vaan sietämään vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmana tuo kamala hiekkamonttu ikkunoidemme alla ja kauniit punaiset aitat siirrettynä evakkoon kiikelin venesatamaan.Tuokaa edes ne aitat takaisin jotta maisema vähän korjautuu!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Hyvin suunniteltu on puoliksitehty. '' - Kaikki vain täysin vääriä asioita ja toimintoja täysin väärään paikkaan väärälle kohderyhmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

10:01
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
9:49
Helsingin yliopistossa on kehitetty hoitoa keliakiaan – siedätyshoidosta vehnän gluteenille on saatu hyviä tuloksia
9:40
Potkut saanut panimotyöntekijä ampui kuoliaaksi viisi ex-kollegaansa Yhdysvalloissa
9:22
Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen
9:08
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023
9:00
"Syökää silakkaa", kehotti pääministeri, ja neuvo on yhä ajankohtainen – Kokeile silakoita fish and chips -annoksessa tai espanjalaisissa tapaksissa Tilaajille
8:46
Kaukovainion koulu juhli 50-vuotista taivaltaan
23
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
18
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
17
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
15
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
14
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta
12
Takuusäätiö: Opintotuen takaisinperintä olisi syytä sitoa indeksiin – Ministeri Kososen mielestä korotus on kohtuullinen
7
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image