Oulu

Toinen tuomio Oulun sek­su­aa­li­ri­kos­vyyh­des­tä – törkeästä hy­väk­si­käy­tös­tä langetettiin kahden vuoden vankeustuomio

Oulu 14.5.2019 13:22 | Päivitetty 14.5.2019 14:24
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus on antanut toisen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikoskokonaisuudesta.

Se on tuominnut Shiraqa Yosefin kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden mukaan vuonna 1998 syntynyt Yosefi oli kertaalleen sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa. Lisäksi hän teki tälle seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen terveyttä. Mies muun muassa suuteli tyttöä ja kosketteli tätä sukuelimen alueelta.

Seksuaalirikos tapahtui syyskuun ja lokakuun välisenä aikana viime syksynä miehen asunnossa.

Tarjosi rahaa uudesta tapaamisesta

Osapuolet olivat tavanneet ja tutustuneet toisiinsa sosiaalisen median välityksellä. Mies otti sen avulla tyttöön yhteyttä ja hänen aloitteestaan he tapasivat miehen asunnossa.

Tuomion mukaan mies ehdotti lokakuun lopussa useita kertoja tytölle uutta tapaamista. Hän pyysi tätä tulemaan luokseen ja tarjosi tälle rahaa. Käräjäoikeuden mukaan tapaamisehdotuksille ei ollut asiallista syytä vaan miehen tarkoituksena oli kohdistaa lapseen jälleen rikos.

Se piti tämän toteuttamaa hyväksikäyttöä törkeänä muun muassa rahan tarjoamisen ja osapuolten suuren ikäeron vuoksi.

– Rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä myös sen vuoksi, että vastaajan on tullut havaita ainakin joitakin puutteita asianomistajan kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan sekä päätöksentekokyvyssä, jotka osaltaan ovat olleet merkkinä asianomistajan haavoittuvuudesta hänen nuoren ikänsä ohella, oikeus perustelee päätöstään.

WhatsApp- ja Instagram-viestejä

 

Syytetty kiisti syyllisyytensä rikokseen. Käräjäoikeus pohjasi päätöksensä uhrin kertomukseen ja muuhun kirjalliseen näyttöön sekä henkilötodisteluun, jotka tukivat uhrin kertomusta. Oikeus katsoi tytöstä tehdyt haastattelunauhoitteet pääkäsittelyssään. Kirjallisten todisteiden joukossa oli muun muassa miehen ja tytön välisiä WhatsApp- ja Instagram-viestejä.

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle vahingonkorvauksena 8700 euroa kivusta, särystä, kärsimyksestä sekä psyykkisen tilan heikkenemisestä. Lisäksi hänen pitää maksaa tämän oikeuskuluja noin 4500 euroa. Miehen omat, noin 11200 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista tuomitun taloudellisen tilanteen vuoksi.

Oikeus määräsi uhrin henkilöllisyyden sekä hänen huoltajiensa henkilöllisyyden salassapidettäväksi kuten myös tuomion. Se kertoo yksimielisestä ratkaisustaan julkisella selosteella. Oikeus ratkaisi asian kahden käräjätuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.
Käräjäoikeus antoi ensimmäisen tuomionsa vyyhdestä viime viikolla. Se langetti tuolloin neljän vuoden ehdottoman vankeustuomion vuonna 1998 syntyneelle miehelle, jonka oikeus katsoi syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Hän on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Vyyhden oikeuskäsittely päättyy heinäkuun alkupäivinä.

 

Juttua täydennetty 14.5. klo 14:23. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Maailmalla Suomi mielellään esittäytyy suurenakin naisten ja lasten oikeuksien puolustajana, mutta Suomessa lasten raiskauksista saa aivan naurettavia tuomioita. Mitä järkyttävää kaksinaismoralismia ja syykin on tiedossa. Vihervasemmisto, joka haluaa halata kaikkia, ja siinä ideologisen kiihkon vallassa ei rikosten uhrien oikeudet paljoa paina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuomittujen tulee omalla työllään vangittunaoloaikana, tienata ylöspitokulut ja rikoksesta yhteiskunnalle koituvat kustannukset. Tällainen malli ei Suomea nosta suosta ylös.
Lakiin tulee saada pykälä, jossa kaikkien, niin kantaväestön kuin rajantakaa tulevien rikoksen tekijöiden kustannusvastuu. Vapaudut sitten kun olet yhteiskunnalle korvannut koituneet kustannukset, kummasti vaikuttaisi rikoksentekijöiden intoon siirtyä valtionhotelliin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asteikko törkeästä on 1 - 10 vuotta vankeutta, joten näemmä edelleen silläkevyimmällä päällä mennään. Usein on yritetty herätellä keskustelua että kun sitä asteikkoa kerran lakikirjassa on, niin miksi sitä ei oikeuslaitoksessa käytetä?

En minä väitä että näistä kaikista pitäisi automaattisesti kymppejä paukautella, mutta herättää silti ajatuksia että onko tämäkään linja oikein?

Ja samalla mietityttää että mitä pitää sen kympin eteen tehdä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomattomia ja naurettavia tuomioita vakavasta rikoksesta! Paras rangaistus mielestäni olisi maasta karkotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommoisia heppuja pakkotöhin ja maksattaa korvaukset ja uhrin kärsimykset työnteolla ja pitää niin kauan että tulee maksettua kaikki maksut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alin mahdollinen tuomio???
Tekoaikaan ollut alle 21v niin istuu 1/3 osan eli 8kk. Siitä tutkintavankeusaika pois. Jos on lokakuussa vangittu, niin vapaaksi ensi kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain kaksi vuotta.
Enemmän olisi pitänyt tulla, kun on täytynyt huomata tytössä
puutteita itsenäisesti puolustaa otseään.

Kaksin verroin törkeää hyväksikäyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämäkin tuomio on kansalaisten oikeustajua vastaan.
Tästäkin tuomiosta istutaan puolet, eli vuosi.
Nyt kun ihan jo lakikin sanoo että sais pitempiä tuomioita just näissä törkeimmistä rikoksista antaa, vaan taitaa raha mennä edelle kun vankeinhoito on niin kallista. Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekoaikaan ollut alle 21v niin istuu 1/3 osan eli 8kk. Siitä tutkintavankeusaika pois. Jos on lokakuussa vangittu, niin vapaaksi ensi kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä teoista annetaan Suomessa aivan liian olemattomat tuomiot. Lisäksi kaikki kustannukset menevät lopulta meidän veronmaksajien kustannettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä lasten seksuaalirikosten tekijät tulisi kirjata niinkuin täällä USA:ssa eli aina kun muuttavat naapurusto saa tiedon että seksuaalirikoksen tekijä ympäristössä. Ovat tietoisia ja pitävät silmällä tällaisia ihmisiä ja eteenkin jos näissä tapauksissa ei palauteta lähtömaahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinkö on vähiin ,on menneet oikeuslaitoksella vankilavuodet? Ei enää minun järki riitä .Tämäkö toimii pelotteena?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain noin lyhyt tuomio? Kyllä tuosta olisi 6 vuotta pitänyt vähintään tulla ja päivästä päivään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

11200 euroa oikeudenkäyntikuluja taas veronmaksajan piikkiin. Tämmöisessä jutussa tuossa ei voi olla oikeastaan muuta kuin lakimiehen palkkio ja matkakuluja. 40h työtä a 250e/h tekee kymppitonnin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee lukemaan samat litaniat jokaisen syytetyn kohdalla. "oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista tuomitun taloudellisen tilanteen vuoksi." Mut joku viisas poliitikkohan sanoi et, hei me tienataan tällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me maksetaan myös nuo vahingonkorvauksetkin, vai luuleeko joku muuta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

12:03
Kultarannassa pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Halla-aho väittelivät maahanmuutosta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"
11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
19
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image