Oulu

Toinen tuomio Oulun sek­su­aa­li­ri­kos­vyyh­des­tä – törkeästä hy­väk­si­käy­tös­tä langetettiin kahden vuoden vankeustuomio

Oulu 14.5.2019 13:22 | Päivitetty 14.5.2019 14:24
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus on antanut toisen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikoskokonaisuudesta.

Se on tuominnut Shiraqa Yosefin kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden mukaan vuonna 1998 syntynyt Yosefi oli kertaalleen sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa. Lisäksi hän teki tälle seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen terveyttä. Mies muun muassa suuteli tyttöä ja kosketteli tätä sukuelimen alueelta.

Seksuaalirikos tapahtui syyskuun ja lokakuun välisenä aikana viime syksynä miehen asunnossa.

Tarjosi rahaa uudesta tapaamisesta

Osapuolet olivat tavanneet ja tutustuneet toisiinsa sosiaalisen median välityksellä. Mies otti sen avulla tyttöön yhteyttä ja hänen aloitteestaan he tapasivat miehen asunnossa.

Tuomion mukaan mies ehdotti lokakuun lopussa useita kertoja tytölle uutta tapaamista. Hän pyysi tätä tulemaan luokseen ja tarjosi tälle rahaa. Käräjäoikeuden mukaan tapaamisehdotuksille ei ollut asiallista syytä vaan miehen tarkoituksena oli kohdistaa lapseen jälleen rikos.

Se piti tämän toteuttamaa hyväksikäyttöä törkeänä muun muassa rahan tarjoamisen ja osapuolten suuren ikäeron vuoksi.

– Rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä myös sen vuoksi, että vastaajan on tullut havaita ainakin joitakin puutteita asianomistajan kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan sekä päätöksentekokyvyssä, jotka osaltaan ovat olleet merkkinä asianomistajan haavoittuvuudesta hänen nuoren ikänsä ohella, oikeus perustelee päätöstään.

WhatsApp- ja Instagram-viestejä

 

Syytetty kiisti syyllisyytensä rikokseen. Käräjäoikeus pohjasi päätöksensä uhrin kertomukseen ja muuhun kirjalliseen näyttöön sekä henkilötodisteluun, jotka tukivat uhrin kertomusta. Oikeus katsoi tytöstä tehdyt haastattelunauhoitteet pääkäsittelyssään. Kirjallisten todisteiden joukossa oli muun muassa miehen ja tytön välisiä WhatsApp- ja Instagram-viestejä.

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle vahingonkorvauksena 8700 euroa kivusta, särystä, kärsimyksestä sekä psyykkisen tilan heikkenemisestä. Lisäksi hänen pitää maksaa tämän oikeuskuluja noin 4500 euroa. Miehen omat, noin 11200 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista tuomitun taloudellisen tilanteen vuoksi.

Oikeus määräsi uhrin henkilöllisyyden sekä hänen huoltajiensa henkilöllisyyden salassapidettäväksi kuten myös tuomion. Se kertoo yksimielisestä ratkaisustaan julkisella selosteella. Oikeus ratkaisi asian kahden käräjätuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.
Käräjäoikeus antoi ensimmäisen tuomionsa vyyhdestä viime viikolla. Se langetti tuolloin neljän vuoden ehdottoman vankeustuomion vuonna 1998 syntyneelle miehelle, jonka oikeus katsoi syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Hän on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Vyyhden oikeuskäsittely päättyy heinäkuun alkupäivinä.

 

Juttua täydennetty 14.5. klo 14:23. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Maailmalla Suomi mielellään esittäytyy suurenakin naisten ja lasten oikeuksien puolustajana, mutta Suomessa lasten raiskauksista saa aivan naurettavia tuomioita. Mitä järkyttävää kaksinaismoralismia ja syykin on tiedossa. Vihervasemmisto, joka haluaa halata kaikkia, ja siinä ideologisen kiihkon vallassa ei rikosten uhrien oikeudet paljoa paina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuomittujen tulee omalla työllään vangittunaoloaikana, tienata ylöspitokulut ja rikoksesta yhteiskunnalle koituvat kustannukset. Tällainen malli ei Suomea nosta suosta ylös.
Lakiin tulee saada pykälä, jossa kaikkien, niin kantaväestön kuin rajantakaa tulevien rikoksen tekijöiden kustannusvastuu. Vapaudut sitten kun olet yhteiskunnalle korvannut koituneet kustannukset, kummasti vaikuttaisi rikoksentekijöiden intoon siirtyä valtionhotelliin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asteikko törkeästä on 1 - 10 vuotta vankeutta, joten näemmä edelleen silläkevyimmällä päällä mennään. Usein on yritetty herätellä keskustelua että kun sitä asteikkoa kerran lakikirjassa on, niin miksi sitä ei oikeuslaitoksessa käytetä?

En minä väitä että näistä kaikista pitäisi automaattisesti kymppejä paukautella, mutta herättää silti ajatuksia että onko tämäkään linja oikein?

Ja samalla mietityttää että mitä pitää sen kympin eteen tehdä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomattomia ja naurettavia tuomioita vakavasta rikoksesta! Paras rangaistus mielestäni olisi maasta karkotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommoisia heppuja pakkotöhin ja maksattaa korvaukset ja uhrin kärsimykset työnteolla ja pitää niin kauan että tulee maksettua kaikki maksut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alin mahdollinen tuomio???
Tekoaikaan ollut alle 21v niin istuu 1/3 osan eli 8kk. Siitä tutkintavankeusaika pois. Jos on lokakuussa vangittu, niin vapaaksi ensi kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain kaksi vuotta.
Enemmän olisi pitänyt tulla, kun on täytynyt huomata tytössä
puutteita itsenäisesti puolustaa otseään.

Kaksin verroin törkeää hyväksikäyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämäkin tuomio on kansalaisten oikeustajua vastaan.
Tästäkin tuomiosta istutaan puolet, eli vuosi.
Nyt kun ihan jo lakikin sanoo että sais pitempiä tuomioita just näissä törkeimmistä rikoksista antaa, vaan taitaa raha mennä edelle kun vankeinhoito on niin kallista. Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekoaikaan ollut alle 21v niin istuu 1/3 osan eli 8kk. Siitä tutkintavankeusaika pois. Jos on lokakuussa vangittu, niin vapaaksi ensi kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä teoista annetaan Suomessa aivan liian olemattomat tuomiot. Lisäksi kaikki kustannukset menevät lopulta meidän veronmaksajien kustannettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä lasten seksuaalirikosten tekijät tulisi kirjata niinkuin täällä USA:ssa eli aina kun muuttavat naapurusto saa tiedon että seksuaalirikoksen tekijä ympäristössä. Ovat tietoisia ja pitävät silmällä tällaisia ihmisiä ja eteenkin jos näissä tapauksissa ei palauteta lähtömaahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinkö on vähiin ,on menneet oikeuslaitoksella vankilavuodet? Ei enää minun järki riitä .Tämäkö toimii pelotteena?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain noin lyhyt tuomio? Kyllä tuosta olisi 6 vuotta pitänyt vähintään tulla ja päivästä päivään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

11200 euroa oikeudenkäyntikuluja taas veronmaksajan piikkiin. Tämmöisessä jutussa tuossa ei voi olla oikeastaan muuta kuin lakimiehen palkkio ja matkakuluja. 40h työtä a 250e/h tekee kymppitonnin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee lukemaan samat litaniat jokaisen syytetyn kohdalla. "oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista tuomitun taloudellisen tilanteen vuoksi." Mut joku viisas poliitikkohan sanoi et, hei me tienataan tällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me maksetaan myös nuo vahingonkorvauksetkin, vai luuleeko joku muuta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

21:18
Katso kuvat Kärppien harjoitusottelusta Luulajaa vastaan
20:49
Italian pääministeri erosi – sai tarpeekseen hallituskumppanista, jonka "päätökset aiheuttavat suuria riskejä tälle maalle"
20:45
Aurora on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi – "Elokuva toimii kunnon vastalääkkeenä älylliselle näivettymiselle"
20:16
Kehitysvammaisten hoito Oulun Edenissä jatkuu – kokeilua jatketaan vuoden 2020 loppuun saakka
20:05
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
19:24
Ronkainen ja Suihkonen mukana lentopallon EM-kisoihin valmistautuvassa ryhmässä, Ettan ex-hakkuri Jokela ei mahtunut mukaan
19:03
Itsetyydytysfilmi oli Oululle liikaa: M. A. Numminen muistelee, kuinka hänen ryhmänsä sai elinikäisen porttikiellon kaupunkiin vuonna 1968 Tilaajille
100
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
92
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
79
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke voi siirtyä vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
59
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
42
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
31
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa
29
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image