Oulu

Sykkeli on jämäkkä ajopeli: kaupunkipyörä on tehty kestämään kovaa käyttöä – katso video

Sykkeliä testannut aktiivipyöräilijä Salla Kangas kehuu kaupunkipyörän ajo-ominaisuuksia hyviksi. Hän pitää kaupunkipyöräjärjestelmää hyvän lisänä Oulun liikennevälinetarjontaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 18.4.2019 17:00
Markku Rättilä

GPS-paikannin ehkäisee varkauksia. Ilkivaltaa hillitään sillä, että mitään osia ei saa pyörästä tuosta vain irti.

Jos pyörä on "kadoksissa" 24 tuntia, se katsotaan varastetuksi. Vuokraajalta voidaan tällöin periä jopa tuhannen euron korvaus.

– Tuntuu hyvältä, penkkiä on helppo säätää, pyörä rullaa hyvin ja vaihteet toimivat. Hyvä sillä on ajella, toteaa Oulun kaupunkipyörää Sykkeliä kaupungin ja Kalevan pyynnöstä testannut aktiivipyöräilijä Salla Kangas.

Pinkki Sykkeli näyttää päälle päin melko säyseältä ajopeliltä. Tarkempi syynäys paljastaa kuitenkin yksityiskohtia, jotka erottavat sen tavallisesta polkupyörästä.

Sykkeli tuntuu painavalta ja muutenkin vankalta. Se on tarkoituskin. Pyörä on tehty joka osaltaan kestämään kovaa käyttöä, liikenneinsinööri Harri Vaarala Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoo.

Tekniikkaa on testattu Turussa ja monessa kaupungissa muualla Euroopassa. Pyörää on käyttökokemusten perusteella hiottu nykyiseen muottiinsa.

Varustelu on melko tavanomainen: kolme vaihdetta, käsi- ja jalkajarru, valot, pikasäädöllä toimiva istuin, kiinteä ohjaustanko, pieni tavarateline edessä. Kahvaan integroitu soittokello on kätevä.

Varsinaiset erikoisuudet ovat piilossa. Pyörässä on tekniikkaa, jota ei tavallisissa polkurattaissa ole. Yksi erikoisuus on GPS-paikannin. Sen avulla löytyvät mahdolliset kadonneet pyörät. Paikannin on omiaan hillitsemään myös pyörävarkauksia.

Sykkelin käyttöönottotekniikka sijaitsee tarakalla. RFID-lukija toimii samoin kuin lähimaksussa kaupan kassalla. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Pyörän käyttöönottotekniikka on sijoitettu tarakan paikalle. Käyttöönotto ja palautus onnistuvat nopeasti.

Mitäpä jos palautettaessa pyöräaseman teline on jo täynnä, pitääkö Sykkeli viedä toiselle asemalle?

– Ei tarvitse. Riittää, että pyörän jättää telineen viereen. GPS-paikannin noteeraa sen sieltä, Vaarala valistaa.

Jos pyörä on kuitenkin ollut "kateissa" 24 tuntia, se katsotaan varastetuksi. Silloin pyörän vuokranneelta voidaan periä jopa tuhannen euron korvaus.

– En usko, että yhtään pyörää katoaa, Vaarala veikkaa.

Jos pyörä menee rikki, operaattorilla on tarkoitusta varten asiakaspalvelu, joka auttaa. Yhteystiedot tulevat pyöriin ja asemille.

Ilkivaltaa hillitsee se, että mikään pyörän osa ei ole irrotettavissa.

Ensimmäiseltä käyttökaudelta ei vielä odoteta käytön suhteen suuria. Harri Vaaralan mukaan tavoitteena on ensi alkuun tehdä kaupunkipyörän toimintamalli tutuksi oululaisille.

Järjestelmää myös hiotaan kokemusten perusteella. Syksyllä käyttökauden päätyttyä analysoidaan käyttödatan perusteella, miten ja missä pyörää on käytetty. Silloin selviävät suosituimmat reitit ja käytetyimmät pyöräasemat. Sen mukaan asemien paikkoja voidaan vaihtaa ja tarvittaessa lisätä aseman pyöräpaikkojen määrää.

Pyörät toimittavan puolalaisen NextBiken suomalainen yhteistyökumppani Rolan Oy vastaa siitä, että pyöriä on tasaisesti tarjolla eri asemilla. Tarvittaessa pyöriä siirretään paikasta toiseen.

Operaattori vastaa myös Sykkeleiden kunnosta. Jokainen pyörä huolletaan vähintään kaksi kertaa käyttökauden aikana ja kerran sen ulkopuolella.

Sykkelit tulevat käyttöön kesäkuussa. Jatkossa kausi kestää toukokuun alusta lokakuun loppuun.

Kypärä ei sisälly Oulun kaupunkipyörän varustukseen. Harri Vaaralan mukaan tilanne on sama kaikkialla, missä kaupunkipyöriä on vastaavalla tavalla tarjolla. Kypärien ottaminen mukaan itsepalveluperiaatteella tapahtuvaan käyttöön on todettu hankalaksi.

Pyörävuokraamot sen sijaan tarjoavat pyörän vuokraajille kypärät myös Oulussa.

Polkupyörä on Salla Kankaan perheelle pääasiallinen kulkuväline. Perhe ei omista autoa. Löytyykö kaupunkipyörälle omakohtaista käyttötarvetta?

– Voin kuvitella, että kun esimerkiksi pitää mennä linja-autoasemalle, voisin käyttää Sykkeliä. Ei tarvitsisi jättää omaa pyörää sinne.

Kangas on lähdössä kohta työmatkalle Helsinkiin. Hän harkitsee sikäläisen kaupunkipyörän kokeilemista matkalla.

Järjestelmää Kangas pitää hyvänä lisänä Oulun liikennevälinetarjontaan. Hän odottaa mielenkiinnolla sitä, miten kaupunkipyörä otetaan täällä vastaan.

Katso video koeajosta:

Sykkelissä on helposti säädettävä penkki, vaihteet toimivat, pyörä rullaa hyvin ja silla on hyvä ajella.

Sykkeli

Peruspyörä, tarkoitettu kaupunkiajoon, ei pitkän matkan menopeli.

Kolme vaihdetta, istuimessa korkeuden pikasäätö, pirikello integroitu ohjaustangon kahvaan, edessä pieni tavarateline.

Pyörän rungon geometria soveltuu parhaiten 150–190-senttisille käyttäjille.

Jalka- ja käsijarrut, napadynamolla toimivat pakkovalot.

Tavaratelineellä näppäimistö, jolla otetaan käyttöön.

Käyttö edellyttää käyttöoikeuden ostamista. Käyttöoikeus yhdistetään Waltti-korttiin.

Jos korttia ei ole, käyttöoikeuden voi hankkia rekisteröitymällä verkon kautta. Käyttöönotto tapahtuu tällöin rekisteröitymisessä saatavalla lukusarjalla.

Pyöriin ja pyöräasemille tulee käyttöohjeet suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Sykkelille tulee verkkoon omat sivut osoitteeseen:

kaupunkipyorat@ouka.fi

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (138)

Mielestäni noiden pyörien tulisi olla sähköavusteisia niin niillä jotain tekisikin. Mutta tuollaisia romuja nyt sitten ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sitten olla pyörää ollenkaan vaan voitaisiin samalla vaihtaa autoihin, niin olisi vielä helpompaa eikä tarvitsisi polkea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Webbisivun url-osoitteessa ei voi olla @-merkkiä, että tiedoksi vaan toimittajalle. Nykyaikaan ja sen ihmeisiin kannattaa perehtyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kulttuurikaupungin arvoista, jos sykkelillä
ajellaan ilman kypärää ? Millaisen kuvan Oulu
haluaa näyttää euroopan pyöräilymaihin ?
Toivottavasti Oulusta ei tule mitään kulttuuripääkaupunkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polkupyörä on lähtökohtaisesti vaarallinen kulkuväline käyttäjälleen, siksi kypärän käyttöä ei pitäisi vähätellä. Vaikka käyttäjällä olisi kuinka kova pää, on se kuitenkin ainoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävellessä voi kompastua tai liukastua. Se voi olla kuolemaksi. Siis kypäräpakko aina hereillä ollessa. Ehkä nukkuessakin, jos tipahtaa sängystä ja lyö päänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kypärä on henkilökohtainen varuste, eikä se ole pakollinen. Jokainen voi pitää kypärää itse mukanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä määritellään, että kypärä on henkilökohtainen varuste? Aivan ei missään joten älä levitä satuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en laittaisi toisen käytössä ollutta kypärää päähäni, enkä myöskään käyttäisi toisen käytössä olleita kalsareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei ollutkaan kyse siitä, että laittaisi toisen kypärää päähän, vaan siitä ettei missään ole määritelty kypärän olevan henkilökohtainen varuste.
Taidat kuitenkin salaa haaveilla niistä mitä toisena mainitsit, kun kerran tuollainen tuli mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kypärä voi pelastaa henkesi tai vakavalta aivovauriolta. Kalsarit ovat vain mukavuustekijä.

Luuletko, että täit siinä styroksipotassa viihtyvät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lisäntyykö nyt huumaantuneena (alko,huumeet) ajaminen oulussa ....pois alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan Sykkeleissä kunnon pistosuojatut renkaat? Muuten ne on koko ajan puhki kesällä kaljapullon särkijöitten ansiosta ja talvella kiinteistöyhtiöiden kadun puolelle ulottuvan "nastamurskeen" takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyörät tulevat käyttöön vain kesäkeleille, eli nastamursketta on silloin toivottavasti enää vähänlaisesti.

Varmasti on pistosuojatut kumit, mutta eipä sekään aina pelasta lasinsiruilta.

Toivottavasti tulee toimintaohjeet on sen varalle, että kumi puhkeaa jossakin hevon jeerassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvemmin on enää lasisia kaljapulloja, tai niitä ei ainakaan pahemmin käytetä eli tuskin menee rikottuun kaljapulloon rengas rikki.
Kun kaikki ajaisi nastoilla ei kivimurskaa tarvittaisi ja tuokin ongelma poistuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (138)

Uutisvirta

18:04
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke starttaa Rotuaarilla – tarkoituksena tarjota testialusta ympäristöystävällisille keksinnöille
18:00
Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle" Tilaajille
17:59
Putinin kehumasta kaasuputkihankkeesta vakuutetaan: kaasua virtaa heti vuodenvaihteessa – Itämeren pyöriäinen estää työt nyt Ruotsissa
17:48
Oululaissiskokset maistelivat Oulun kansainvälisillä suurmarkkinoilla kengurun- ja kamelinlihaa – "Tässä on ihan omanlainen jännä sävähdys, jota en ole maistanut missään muualla"
16:35
Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän henkihieverissä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään
16:15
Maakuntaliitot vaativat EU:n aluekehitysrahoja kokonaisuudessaan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"
16:09
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut kaksijakoinen vaikutus, mutta vain Ruotsiin vertaaminen "vajavaista"
101
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
81
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
55
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
49
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
47
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
44
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
29
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image