Oulu

Sykkeleillä ajetaan vihdoin elokuussa – lue tästä ohjeet, miten kau­pun­ki­pyö­riä pääsee käyttämään

Seitsemän hengen ryhmä lähti tiistaina ajamaan Ympäristötalolta kaupunkipyörien testiajoaan. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 30.7.2019 19:31
Elisa Husu

Kaupunkipyöriä on määrä päästä käyttämään elokuun puolivälissä.

Seitsemästä Oulun kaupungin kesätyöntekijästä koostuva ryhmä testaa pyöriä tällä viikolla. Kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelun liikenneinsinööri Harri Vaarala kertoo testiryhmän ajavan pyörillä ympäri kaupunkia. Ryhmä varmistaa myös pyörien käyttöoikeuden hankinnan sujuvuuden.

Yhteensä 600:lle kaupunkipyörälle on rakennettu 60 asemapaikkaa. Telinepaikkoja tulee yhteensä 1200 kappaletta. Asemapaikkoja löytyy keskeisimmiltä kaupunkialueilta Limingantullista Linnanmaalle ja Kontinkankaalta Nallikariin. Kuudestakymmenestä kaupunkipyöräasemasta 50 on jo asennettu.

Kaupunkipyöriin ostetaan käyttöoikeutta päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Tämä tehdään rekisteröitymällä käyttäjäksi Oulun kaupungin kaupunkipyöräsivustolla kaupunkipyorat.ouka.fi.

– Rekisteröityessä pyöräilijä hyväksyy pyörän käyttöehdot ja hinnoittelumallin, Vaarala kertoo.

Monia eri hintavaihtoehtoja

Hinnat vaihtelevat viiden euron päivämaksusta puolen vuoden 20 euroa maksavaan kausimaksuun. Maksun jälkeen pyöräilijä saa pyöräilijätunnuksen ja PIN-koodin pyörän noutoa varten.

Käyttöoikeuden voi liittää Waltti-korttiin, jolloin pyörän voi ottaa käyttöön korttia näyttämällä ja PIN-koodin syöttämällä. Pyöräilijätunnusta ei silloin tarvita. Käyttöoikeuden hankittuaan pyöräilijä voi pyöräillä ensimmäiset 30 minuuttia ilmaiseksi.

Ylimenevä aika maksaa jokaiselta puolelta tunnilta yhden euron, joka veloitetaan suoramaksuna kortilta.

Oulun kaupungin kesätyöntekijän ja testiryhmän jäsenen Suvi Kettusen mukaan kaupunkipyörien käyttöönotossa vaikeimmalta voi tuntua pyörän telineeseen sijoitetun näppäimistön käyttö.

– Pyörässä olevaa konetta voi arastella aluksi, jos ei tiedä mitä tehdä, Kettunen sanoo.

Kettunen näyttää, kuinka näppäimistö toimii pyörän aktivoimiseksi. Kettunen painaa OK-näppäintä pyörän tarakan näppäimistöstä. Hän näyttää Waltti-korttia lukijalaitteeseen ja syöttää PIN-koodinsa. Lopuksi Kettunen avaa lukon.

Jokaisella pyöräasemalla on ohjeet käyttöönottoon. Ohjeet sekä asemaverkon tiedot löytyvät myös kaupungin verkkosivuilta. Kaupunkipyöräilykausi kestää lokakuun loppuun.

Kaupunkipyörien tulo myöhästyi tänä kesänä, kun kaupunkipyöräjärjestelmän palveluntuottaja NextBike ilmoitti pyörien ja asemien toimituksen viivästyvän. NextBike on kuitenkin luvannut pyörien olevan asemilla elokuun puolivälissä.

– Emme voi muuta kuin luottaa siihen, mitä he meille kertovat, Vaarala toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (77)

No niin, elokuun puoliväli on ylihuomenna. Pääseekö taiteita katsomaan sykkelillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajetaan pyörää kohden 1000 km vuodessa, kulut ovat 10 € kilometriltä! Voi kauhistus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sykkeleiden ajokausi noin 200 päivää vuodessa, joka pyörälle pitäisi tulla 5km päivässä että päästään edes tuohon tuhanteen kilometriin.

Halvemmaksi olisi tullut ajaa taksilla. Oikeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se älytöntä että Oulu joka on köyhä kun kirkonrotta panee kuusi 6 miljoonaa tämmöiseen hömppään.
Äly oi elä jätä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karsea suunnitteluvirhe pyörässä= tarakan paikalla näppäin näyttö, kun sen päälle ditoo kauppa-asiat ja ajaa kuakelissä kotiin niin ko. Älylaite ei tule toimimaan vaan jumittuu ladkuttamaan käytyäjän pankkikorttia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tuommoinen Watti-kortti on?? Ilman sitä ei voi pyöräillä?? Ja pitääkö olla älypuhelin että näillä voi ajella?? Ja missä vaiheessa ja mihin sitä rahaa laitetaan?? Ja miltä "kortilta" ko. pyörä veloittaa, jos ajelee liian kauan??

Yksinkertaisemmaksi asiat, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Waltti-kortti on Oulun joukkoliikenteen käyttämä matkakortti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Waltti-korttia voi käyttää tunnistautumiseen, mutta ei ole pakko. Jos ei ole Waltti-korttia, käytetään rekisteröitymisessä saatavaa pyöräilijätunnusta.

Rekisteröityessä annat oman maksukorttisi tiedot.

Älypuhelinta ei tarvitse. Tarvitset jonkun tietoteknisen laitteen kertaalleen, silloin kun rekisteröidyt käyttäjäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Eikä kohdassa ole edes pyörätietä. Voisiko markkinoinnissa noudattaa liikennesääntöjä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on laaniskan vieressa kulkeva hiekkapolku, siitä saa ajaa vaikka autolla, koska sitä ei ole erikseen kielletty

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puistoalue eli moottoriajoneuvolla ajo kielletty. Lasten leikkipuistoissakin sama ajokielto vaikka ei merkillä erikseen kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysäköinti on kielletty tiealueen ulkopuolella (asemakaava-alueella), mutta ajaminen on edelleen sallittua, myös mainitulla moottoriajoneuvolla. Valitettavasti tieliikennelaki ei tunne käsitettä puistoalue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotellaan. Käyttökauden loputtua aletaan vertailla ensinnäkin suomalaisten kaupunkien kaupunkipyörien käyttöastetta eli kilometrimäärää/käyttökertoja/sykkeli suhteutettuna tietysti järjestelmän vuosittaisiin kuluihin, jotka siis Oulussa reilut 600.000 euroa/vuosi,
Toivon kaikkien kaupunkien päättäjiltä suurinta mahdollista avoimuutta. tietoja ei kannata salata, sillä vuotaahan ne kuitenkin julkisuuteen.
Mikäli päästään vuositasolla edes suunnilleen samaan lopputulemaan, mitä esim. Hampurissa, eli 10.000km/sykkeli/vuosi, olen valmis ylistämään järjestelmää, mutta mikäli jäädään esim. tasolle 1000km/sykkeli/vuosi ei kannattavuudella voi kehua. Odotellaan rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitko selvittää miten vertailet Oulua jossa ajokausi 6kk, asukkaita reilu 200 000 ja Hampuria jossa ajokausi on 12kk ja asukkaita vähän vajaa 2 miljoonaa?

Skaala on täysin eri enkä näe nuiden kahden vertailua kovinkaan hedelmällisenä.

Vertailun vuoksi: Helsingissä (+ Espoo & Vantaa) poljetaan keskimäärin 2450 km per fillari kaudessa, jossa nämä ovat hyvinkin suosittuja menopelejä. Millä revit kannattavuuden rajaksi "tasolle 1000km/sykkeli/vuosi"; sillä että pääset sanomaan syyskuussa ettei tämä kannttanut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vertailua voi suorittaa Euroissa. Vähennetään tuloista menot, jolloin saadaan projektin tappiot (helppoa kun menot on könttäsumma alihankkijalle). Sen jälkeen tappio voidaan suhteuttaa asukaslukuun. Totta kait viisaat päättäjämme ovat laskeneet kaluston tarpeet ja tehneet tarvekartoituksen, kuten esimerkiksi Hampurissa. Myös ajokausi on huomioitu kustannuslaskelmissa, muutenhan tänne olisi ostettu potkukelkkoja. Eihän tämän luokan päätöksiä voi tehdä Imago-syistä. Missähän se Puolalaisten rakentama ja kustantama talvisälytyspaikka on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä lopetan pyöräilyn Elokuussa, aamut kylmenee ja alkaa syysateet. Hankkikaa sellaiset sähköpotkulaudat joissa on sateensuojaksi kuomu ja ilmainen sähkölämmitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missäs muuten kypärät näiltä ajelijoilta?
Aivan..ei näy ei.
Mistähän niitä sais halvalla tilattua? Vois vaikak lisätä siihen valttikorttiin puli tuntia ilmatteeksi ja seuraavat minuutit 5 € kpl.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (77)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image