Oulu

Suru, huoli ja järkytys painavat nyt monia oululaisia – "Oma varovaisuus on lisääntynyt"

Fanny Haverinen sanoo tulleensa entistä varovaisemmaksi seksuaalirikosvyyhden vuoksi. Myös hänen kaveriporukassaan kavereiden perään on katsottu entistä tarkemmin ja toisista on pidetty huolta illanvieton jälkeen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 12.1.2019 20:23 | Päivitetty 12.1.2019 20:26
Heidi Peltonen

Lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat järkyttäneet kaupunkilaisia.

Oulua joulukuusta lähtien kuohuttaneet alaikäisiin tyttöihin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt saivat jatkoa perjantaina, kun poliisi tiedotti neljästä uudesta epäillystä tapauksesta.

Epäillyt rikokset ovat herättäneet voimakkaita tunteita ja huolta koko maassa.

Anne ja Tapio Ojanperä kertovat, että Oulun tapahtumista on keskusteltu eritoten perheen nuorten kanssa. Arkeen rikosepäillyt eivät ole juurikaan vaikuttanut, sillä omat nuoret ovat jo varttuneempia. KUVA: Jarmo Kontiainen

Oululaiset Tapio Ojanperä ja Anne Ojanperä kertovat molemmat seuranneensa seksuaalirikosuutisointia huolestuneena.

– Kyllähän se huolettaa, Tapio Ojanperä toteaa.

Hän kertoo lukeneensa tapahtumista ennen kaikkea lehdistä. Huolesta huolimatta tapahtumat eivät ole hänen mukaansa vaikuttaneet juuri tavalliseen arkielämään.

– Meidän nuoret ovat jo niin varttuneita, Tapio Ojanperä toteaa.

Anne Ojanperä kertoo, että viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet hänet surulliseksi.

– Hyvin surullisin mielin olen tätä tapausta seurannut, Anne Ojanperä kertoo.

– Tänä aamunakin kun lehteä luki, niin tuli vain mieleen, ettei sen pitäisi olla tällaista, Tapio Ojanperä huokaisee.

Raksilan marketeilta tavoitettu oululainen Eetu Häyrynen kertoo, ettei seksuaalirikosuutisointi ole herättänyt hänessä mitään erityisen suuria tunteita. Tapauksesta on kuitenkin tullut jonkin verran keskusteltua muiden kanssa.

– Töissä olemme jutelleet tapahtumista, Häyrynen toteaa.

Häyrysen seurassa oleva Teemu Laakkonen toteaa, ettei ole juuri seurannut uutisointia.

– On se aika hirveä juttu, Laakkonen sanoo.

Pudasjärveltä Oulussa Sanna Halosen (vas.) kanssa käymässä ollut Tanja Heikkinen sanoo, että on keskustellut töissä asiakkaidensa kanssa Oulun tapahtumista. Muuten asian puiminen on jäänyt vähemmälle. KUVA: Jarmo Kontiainen

Pudasjärviset Sanna Halonen ja Tanja Heikkinen kertovat, etteivät ensimmäisten uutisten jälkeen ole juuri seuranneet tapausta.

– Alussa seurasin sen verran, että tiedän mitä on tapahtunut, Halonen sanoo.

Sen jälkeen hän kertoo seuranneensa lähinnä pääotsikoista, missä mennään. Heikkinen kertoo toimineensa samalla tavalla.

Bisketissä kahvilla istuva Fanny Haverinen kertoo, että ei enää edes jaksa seurata asiaa niin paljon, kuin ensimmäisten seksuaalirikosepäilyjen tullessa ilmi. Uutiset ovat järkyttäneet nuorta oululaisnaista ja tapahtumat ovat jonkin verran vaikuttaneet myös hänen elämäänsä.

– Oma varovaisuus on lisääntynyt. Olen ennenkin kulkenut yksin aina varovaisesti, mutta nyt olen vielä tarkempi, Haverinen toteaa.

Hän kertoo, että on puinut asiaa läpi muiden varhaiskasvatuksen opiskelijoiden kanssa.

– Naisten keskuudessa asiasta ollaan oltu huolissaan, mutta ei samalla tavalla vihaisia kuin monet miehet, Haverinen pohtii.

Amer Khouryn (vas.) ja Hassan Aldandashin mukaan Oulun tapahtumat eivät ole juuri muuttaneet ihmisten käytöstä heitä kohtaan. He kertovat, että ihmiset ovat välillä kohdistaneet erikoisia katseita, mutta mitään vakavaa ei ole sattunut. KUVA: Jarmo Kontiainen

Syyriasta Suomeen vuonna 2015 tulleet Amer Khoury ja Hassan Aldandashi tuomitsevat yksissä tuumin esiin tullet rikosepäilyt.

– Se on paha, todella paha asia. En meinannut käsittää asiaa, Aldandashi toteaa.

Khoury kertoo, että rikosten paljastuessa tapausten määrä ja laatu yllättivät.

– Miksi näin monta tällaista tapausta ja vielä yhtä aikaa, Khoury pohtii.

Mahdollisena selityksenä rikoksille Khoury pohtii, voisiko joillakin epäillyistä olla puutteellinen tieto Suomen lainsäädännöstä seksuaalirikosten osalta.

– Nämä voivat selittää asiaa joidenkin kohdalla. Osa saattaa olla vain pahoja ihmisiä, Khoury toteaa.

Molemmat toivovat, että rikosten tekijät saavat aikanaan ankarat rangaistukset.

– Vaikka loppuiäksi vankilaan, Khoury päättää.

12.1. kello 22.30: Uutisen kommentointi on päättynyt.

Oulun seksuaalirikokset

  • Oulun poliisi tutkii yhdeksää seksuaalirikosepäilyä, jotka ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaisiin. Teoista epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä.
  • Rikosnimikkeitä on tällä hetkellä muun muassa törkeä raiskaus, raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.
  • Teot ovat tämän hetkisten tietojen mukaan tapahtuneet kesän ja syksyn 2018 aikana.
  • Epäiltynä pitkästi toistakymmentä henkilöä. Osa heistä on alle 18-vuotiaita.
  • Poliisin mukaan yksi uhreista kuoli viime syksynä. Kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Koskemattomuuteen on ehdoton.Nyt täytyy löytyä aikuisia, jotka tekevät kaikkensa, ettei tämä enään toistu.Oli kyseessä mikä ihmisryhmä tahansa tulee heidät tuomita asianmukaisiin rangaistuksiin mikä tällähetkellä ei ole riittävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tätä nyt kauhistellaan?
Pääministerihän juuri totesi että Suomessa tämä ei ole poikkeuksellista.
1800 lapsiin kohdistuvaa tekoa vuodessa.
Kuulemma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ja Mykkänen kyllä jaksavat voivottella ja huokailla mutta mitään konkreettista ei tehdä??

Se että jonkun valituskaavakkeen voimassaolo aikaa lyhennetään vuodesta 9kk ei muuta mitään.

Todella surullista ja mautonta, että suomenjohto on näin vetelää..
Jos sota-aikana maata olisi johdettu tällä pitäisi, tulisi, ehkä voisi asenteella niin kyllä täällä puhuttaisiin venäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt media joku järki käteen. Oulu ei takuulla ole ainoa kaupunki jossa tätä on tapahtunut. Asia ja aihe on tärkeä, mutta toimittajat - tutkikaa mikä on ilmiön laajuus koko Suomessa.

Some ei ole käytössä vain Oulussa.

Lisäksi - vanhemmat, valvokaa mitä lapset tekevät sekä somessa että kaupungilla. Oulu ei ole turvaton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eräs joukko kyllä puhui jo kauan sitten, että näitä nuoria miehiä ei saisi ottaa. Otettaisiin vain naisia ja lapsia suoraan pakolaisleireiltä. Nämä kyllä teilattiin heti rasistisiksi. Mutta kuinkas nyt kävikään. Jopa ministeriöstä (Mykkänen) on nyt tätä samaa mieltä ja Sipiläkin totesi että otetiin liikaa. Tätä kyllä puhuttiin mutta kuunneltiinko tarpeeksi. Ei kun ne on nyt niin rasistisia....
Jotku kyllä osaa ajatella omilla aivoilla ja ymmärtää nämä kulttuurierot. Kukaan ei muuta hetkessä omaa kulttuuria vai muuttuisitteko itse esim muslimiksi päivässä (samantien kun menette ko maihin).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsille ja nuorille annetaan kouluissa kansainvälisyyskasvatusta ja heitä opetetaan kohtelemaan ulkolaisia ihmisiä tasavertaisesti. Jotkut ulkolaiset pitävät meitä hyväntahtoisina hölmöinä, jotka jakavat vastikkeetonta sosiaaliapua heille. He osaavat myös manipuloida nuoria ja lapsia, jotka eivät ymmärrä pelätä. Tekijät eivät ansaitse turvapaikkaa euroopassa, vaan pikaisen karkoituksen. Äitinä ja nuoren tytön isoäitinä tunnen vihaa tekijöitä kohtaan. He ovat tuhonneet monen tytön elämän ja lisää tapauksia tulee ilmi, mutta monet jäävät myös pimentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mr. Sipilä missä oikeat, kotouttamisen ohjelma ym, yhteiskuntaan sopeuttaminen. 3 Ministeriä vierailee Oulussa,.... Puhuu.
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen viittasi em. Ohjelmaan.
Kokoomus edustaja puhuu , poliiseista, ei tapahtumien taustalla olevista ongelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa´a ! on muuallakin huoli nuorista kuin vain Oulussa! isänä huolettaa nuoret , olipa nuoret sitten tuttuja tai tuntemattomia.
Jokainen poliitikko JA viranomainen joka on suunsa aukaissut on kameroitten edessä ja ovat "piilossa" nuorten ja kansan edestä livenä.
Ei poliittiset selittelyt auta! , tekoja pitää olla välittömästi maahantulojoitten palauttamiseksi JO rajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko nyt olisi aika Sipilän ja Mykkäsen erota ja olla asettumatta ehdolle eduskuntavaaleissa. Ja kantaa näin vastuunsa tapahtuneesta. Nämä teot ovat tapahtuneet heidän aikakaudellaan, Mykkänen sisäministerinä vastaa Suomen sisäisestä turvallisuudesta ja Sipilä pääministerinä koko hallituksen toiminnasta. Molemmat ovat epäonnistuneet tehtävässään. Sipilä jo vuonna 2015 salliessaan Suomen olematta noudattamatta Dublin -sopimusta, päästäen yli 35000 turvapaikanhakijaa Suomeen, luvaten heille jopa oman Kempeleen asuntonsa. Se toimi melkoisena houkuttimena monelle tulla Suomeen.
Sitä viljaa me nyt niitämme, mitä tämä hallitus silloin kylvi.

Siksi: Erotkaa, älkääkä asettuko enää ehdolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:53
Tyrnävä täydentää Murron alueen kaavaa
21:52
Oulun kaupunki esittää viisivuotiaiden varhaiskasvatuskokeiluun reilut miljoona euroa lisämäärärahaa
21:17
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
20:51
Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa eikä toista kansanäänestystä
19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
200
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image