Oulu

Stora Enson Oulun tehdas hiljeni tiis­tai­aa­mu­na, yt-pommi sai väen marssimaan ulos – "Tämä on järkytys"

Työntekijöiden ulosmarssi oli ohi aamukuuteen mennessä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 19.3.2019 6:55 | Päivitetty 19.3.2019 8:45
Jarkko Harjumaa, Minna Akimo

Sumuinen aamu valkeni Stora Enson Oulun tehtaalla apeissa tunnelmissa. Työntekijöiden ulosmarssi oli ohi aamukuuteen mennessä.

– Ulosmarssi tapahtui siten, että koneet ajettiin alas yövuoron aikana ja aamuvuoro ei saapunut työpaikalleen tänään tiistaina. Me alamme käynnistellä tehdasta uudelleen torstaiaamuna kello kuusi, tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan päätös ulosmarssista tehtiin eilen maanantaina Paperiliiton ammattiosaston hallituksessa. Myös toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro päätti osallistumisestaan ulosmarssiin maanantai-iltana.

– Ulosmarssin taustalla on se, että työntekijöille on annettu väärää tietoa yhtiön suunnitelmista. Selvitystyön aikana meille on kerrottu kahdesta mahdollisuudesta: siitä, että Oulun-tehtaan molemmat paperikoneet muutetaan tuottamaan kartonkia tai toiminta jatkuu entisellään. Missään vaiheessa ei ole keskusteltu siitä, että ratkaisu olisikin tällainen. Eiliset uutiset olivat meille järkytys, Kaikkonen kertoo.

– Tämä on järkytys. Tämmöistä vaihtoehtoa ei ollut olemassakaan, tehtaan portilla lakkovartijana toiminut Eforan Kyösti Nuutinen kommentoi murheellisena.

Maanantaina tipahtanut yt-pommi vaaransi kertaheitolla jopa 400 työpaikkaa. Metsäjätin suunnitelmissa on muuntaa Oulun tehdas paperinvalmistuksesta kraftlainerin valmistukseen. Samalla liipaisimella ovat paperikone numero 6 sekä arkittamo.

– Olen ollut käynnistämässä paperikone kuutosen toimintaa. Tätä päivää en olisi koskaan uskonut näkeväni, Nuutinen kertoo.

Nuutinen oli pitämässä yhdessä kollegoidensa kanssa huolta siitä, että ulosmarssista tietämättömät työntekijät eivät vahingossakaan asetu sorvin ääreen. Vapailta töihin palaavat ihmiset tai pitkämatkalaiset voivat vielä olla epätietoisia asiasta.

Työntekijöillä on kaksi päivää aikaa sulatella tilannetta kotioloissa, sillä koneet käynnistyvät uudelleen torstaina aamukuudelta.

Tehtaan portilla lakkovartijana toiminut Eforan Kyösti Nuutinen oli murheellinen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Asia pysyy takuuvarmasti mielessä myös kaukana tehtaan porttien ulkopuolella.

– Ei tämmöinen asia unohdu mielestä. Tämä ei ole iso uutinen pelkästään meille. Se on sitä koko Oulun seudulle.

Yhtiö oli puhunut lomautuksista jo aikaisemmin, mutta täysin odottamaton yt-pommi oli loikka huonompaan suuntaan. Nuutinen ihmettelee Stora Enson viimeaikaista toimintaa.

– Lähiaikoina on teh­­ty isoja investointeja muun muassa syväsataman osalta. Pistää miettimään, että tämmöistäkö tämä yhtiön politiikka on. Ensin tehdään suuria satsauksia ja heti tilaisuuden tullen laitetaan kaikki kiinni.

Nuutisen mukaan luottamusmiesten asema korostuu entisestään. Porukka on tärkeä pitää yhtenäisenä. Huoli omasta tulevaisuudesta jyskyttää henkilöstön takaraivossa.

– Tämmöiseen kuusikymppiseen mieheen tämä ei niin hirveästi vaikuta, kyllä tässä jotenkin pärjää. Mutta puolta nuoremmat ihmiset, joilla on talo rakennettuna ja lapset elätettävänä, heille tilanne on täysin eri, Nuutinen miettii.

Sumuinen aamu valkeni Stora Enson Oulun tehtaalla apeissa tunnelmissa
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

16:33
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
15:32
Moottorikelkkailija ohitteli autoja ja pakeni poliisia Kemissä – hovi ei alentanut 55 päivän vankeustuomiota
15:32
WWF: Vaikka lohta nousi Tornionjokeen kohtalaisesti, ylikalastusta ei voida jatkaa
15:24
Johtamismallista päätös vasta marraskuussa – Pormestarimallia ei ole hylätty, mutta nykymallia kehitetään valtuustokauden loppuun
15:20
Nuorten foorumi tutustutti Oulun lapsia ja nuoria vaikuttamismahdollisuuksiin – "Vielä on matkaa siihen, että saadaan kaikkien nuorten ääni kuulumaan"
15:04
Oululaisyhtiö iLoqin pörssilistaus jäi haaveeksi – yhtiö myytiin Nordic Capitalille 190 miljoonalla eurolla
14:25
KPK Yhtiöt aloittaa yt-neuvottelut – Keskipohjanmaa: Koskevat 200:aa henkilöä, irtisanomiset mahdollisia
85
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
29
Oulu käsittelee pormestarimallia vasta marraskuussa
16
Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää
15
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
12
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
11
Henkilöauto törmäsi pylvääseen Hietasaaressa – kaksi ihmistä kuljettiin OYSiin
10
Asuntorakentaminen hidastuu selvästi ja alamäki syvenee ensi vuonna – ulkomaisten kiinteistösijoittajien määrä kasvussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työministeri Timo Harakan sidonnaisuudet

Nuo kaikki asiat on jo selvitetty virallisesti. Kaikkien ministereiden on täytynyt selvittää erilaiset sidokset eri intr... Lue lisää...
Taas kerran Höpötti6...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image