Oulu

Stora Enson Oulun tehdas hiljeni tiis­tai­aa­mu­na, yt-pommi sai väen marssimaan ulos – "Tämä on järkytys"

Työntekijöiden ulosmarssi oli ohi aamukuuteen mennessä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 19.3.2019 6:55 | Päivitetty 19.3.2019 8:45
Jarkko Harjumaa, Minna Akimo

Sumuinen aamu valkeni Stora Enson Oulun tehtaalla apeissa tunnelmissa. Työntekijöiden ulosmarssi oli ohi aamukuuteen mennessä.

– Ulosmarssi tapahtui siten, että koneet ajettiin alas yövuoron aikana ja aamuvuoro ei saapunut työpaikalleen tänään tiistaina. Me alamme käynnistellä tehdasta uudelleen torstaiaamuna kello kuusi, tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan päätös ulosmarssista tehtiin eilen maanantaina Paperiliiton ammattiosaston hallituksessa. Myös toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro päätti osallistumisestaan ulosmarssiin maanantai-iltana.

– Ulosmarssin taustalla on se, että työntekijöille on annettu väärää tietoa yhtiön suunnitelmista. Selvitystyön aikana meille on kerrottu kahdesta mahdollisuudesta: siitä, että Oulun-tehtaan molemmat paperikoneet muutetaan tuottamaan kartonkia tai toiminta jatkuu entisellään. Missään vaiheessa ei ole keskusteltu siitä, että ratkaisu olisikin tällainen. Eiliset uutiset olivat meille järkytys, Kaikkonen kertoo.

– Tämä on järkytys. Tämmöistä vaihtoehtoa ei ollut olemassakaan, tehtaan portilla lakkovartijana toiminut Eforan Kyösti Nuutinen kommentoi murheellisena.

Maanantaina tipahtanut yt-pommi vaaransi kertaheitolla jopa 400 työpaikkaa. Metsäjätin suunnitelmissa on muuntaa Oulun tehdas paperinvalmistuksesta kraftlainerin valmistukseen. Samalla liipaisimella ovat paperikone numero 6 sekä arkittamo.

– Olen ollut käynnistämässä paperikone kuutosen toimintaa. Tätä päivää en olisi koskaan uskonut näkeväni, Nuutinen kertoo.

Nuutinen oli pitämässä yhdessä kollegoidensa kanssa huolta siitä, että ulosmarssista tietämättömät työntekijät eivät vahingossakaan asetu sorvin ääreen. Vapailta töihin palaavat ihmiset tai pitkämatkalaiset voivat vielä olla epätietoisia asiasta.

Työntekijöillä on kaksi päivää aikaa sulatella tilannetta kotioloissa, sillä koneet käynnistyvät uudelleen torstaina aamukuudelta.

Tehtaan portilla lakkovartijana toiminut Eforan Kyösti Nuutinen oli murheellinen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Asia pysyy takuuvarmasti mielessä myös kaukana tehtaan porttien ulkopuolella.

– Ei tämmöinen asia unohdu mielestä. Tämä ei ole iso uutinen pelkästään meille. Se on sitä koko Oulun seudulle.

Yhtiö oli puhunut lomautuksista jo aikaisemmin, mutta täysin odottamaton yt-pommi oli loikka huonompaan suuntaan. Nuutinen ihmettelee Stora Enson viimeaikaista toimintaa.

– Lähiaikoina on teh­­ty isoja investointeja muun muassa syväsataman osalta. Pistää miettimään, että tämmöistäkö tämä yhtiön politiikka on. Ensin tehdään suuria satsauksia ja heti tilaisuuden tullen laitetaan kaikki kiinni.

Nuutisen mukaan luottamusmiesten asema korostuu entisestään. Porukka on tärkeä pitää yhtenäisenä. Huoli omasta tulevaisuudesta jyskyttää henkilöstön takaraivossa.

– Tämmöiseen kuusikymppiseen mieheen tämä ei niin hirveästi vaikuta, kyllä tässä jotenkin pärjää. Mutta puolta nuoremmat ihmiset, joilla on talo rakennettuna ja lapset elätettävänä, heille tilanne on täysin eri, Nuutinen miettii.

Sumuinen aamu valkeni Stora Enson Oulun tehtaalla apeissa tunnelmissa
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
31
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image