Oulu

Stora Enson Oulun tehdas hiljeni tiis­tai­aa­mu­na, yt-pommi sai väen marssimaan ulos – "Tämä on järkytys"

Työntekijöiden ulosmarssi oli ohi aamukuuteen mennessä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 19.3.2019 6:55 | Päivitetty 19.3.2019 8:45
Jarkko Harjumaa, Minna Akimo

Sumuinen aamu valkeni Stora Enson Oulun tehtaalla apeissa tunnelmissa. Työntekijöiden ulosmarssi oli ohi aamukuuteen mennessä.

– Ulosmarssi tapahtui siten, että koneet ajettiin alas yövuoron aikana ja aamuvuoro ei saapunut työpaikalleen tänään tiistaina. Me alamme käynnistellä tehdasta uudelleen torstaiaamuna kello kuusi, tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan päätös ulosmarssista tehtiin eilen maanantaina Paperiliiton ammattiosaston hallituksessa. Myös toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro päätti osallistumisestaan ulosmarssiin maanantai-iltana.

– Ulosmarssin taustalla on se, että työntekijöille on annettu väärää tietoa yhtiön suunnitelmista. Selvitystyön aikana meille on kerrottu kahdesta mahdollisuudesta: siitä, että Oulun-tehtaan molemmat paperikoneet muutetaan tuottamaan kartonkia tai toiminta jatkuu entisellään. Missään vaiheessa ei ole keskusteltu siitä, että ratkaisu olisikin tällainen. Eiliset uutiset olivat meille järkytys, Kaikkonen kertoo.

– Tämä on järkytys. Tämmöistä vaihtoehtoa ei ollut olemassakaan, tehtaan portilla lakkovartijana toiminut Eforan Kyösti Nuutinen kommentoi murheellisena.

Maanantaina tipahtanut yt-pommi vaaransi kertaheitolla jopa 400 työpaikkaa. Metsäjätin suunnitelmissa on muuntaa Oulun tehdas paperinvalmistuksesta kraftlainerin valmistukseen. Samalla liipaisimella ovat paperikone numero 6 sekä arkittamo.

– Olen ollut käynnistämässä paperikone kuutosen toimintaa. Tätä päivää en olisi koskaan uskonut näkeväni, Nuutinen kertoo.

Nuutinen oli pitämässä yhdessä kollegoidensa kanssa huolta siitä, että ulosmarssista tietämättömät työntekijät eivät vahingossakaan asetu sorvin ääreen. Vapailta töihin palaavat ihmiset tai pitkämatkalaiset voivat vielä olla epätietoisia asiasta.

Työntekijöillä on kaksi päivää aikaa sulatella tilannetta kotioloissa, sillä koneet käynnistyvät uudelleen torstaina aamukuudelta.

Tehtaan portilla lakkovartijana toiminut Eforan Kyösti Nuutinen oli murheellinen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Asia pysyy takuuvarmasti mielessä myös kaukana tehtaan porttien ulkopuolella.

– Ei tämmöinen asia unohdu mielestä. Tämä ei ole iso uutinen pelkästään meille. Se on sitä koko Oulun seudulle.

Yhtiö oli puhunut lomautuksista jo aikaisemmin, mutta täysin odottamaton yt-pommi oli loikka huonompaan suuntaan. Nuutinen ihmettelee Stora Enson viimeaikaista toimintaa.

– Lähiaikoina on teh­­ty isoja investointeja muun muassa syväsataman osalta. Pistää miettimään, että tämmöistäkö tämä yhtiön politiikka on. Ensin tehdään suuria satsauksia ja heti tilaisuuden tullen laitetaan kaikki kiinni.

Nuutisen mukaan luottamusmiesten asema korostuu entisestään. Porukka on tärkeä pitää yhtenäisenä. Huoli omasta tulevaisuudesta jyskyttää henkilöstön takaraivossa.

– Tämmöiseen kuusikymppiseen mieheen tämä ei niin hirveästi vaikuta, kyllä tässä jotenkin pärjää. Mutta puolta nuoremmat ihmiset, joilla on talo rakennettuna ja lapset elätettävänä, heille tilanne on täysin eri, Nuutinen miettii.

Sumuinen aamu valkeni Stora Enson Oulun tehtaalla apeissa tunnelmissa
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

8:44
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella
8:34
Donald Trump: Huawei voi olla osa Kiinan ja Yhdysvaltain välistä kauppasopimusta
8:25
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
8:00
Horrossaarnaaja kaivoi tiensä lattian läpi vapauteen, Matti Haapoja karkasi Kakolasta neljästi – Nämä paot kiinnostavat vankilaturisteja Tilaajille
7:36
Johtajaksi jalostunut Leijona – Sakari Manninen kulki pitkän tien MM-kisojen ratkaisupelaajaksi
7:00
Autiotuvilla on omat sääntönsä, ja niitä kannattaa noudattaa – Siivoa jälkesi ja muista, että polttopuu voi maksaa jopa yli euron per klapi Tilaajille
7:00
Toimittajat kilpailevat skuupeista paineen alla – brittisarja ei oikein tempaise mukaansa
23
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
10
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
10
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
9
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
9
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
8
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
6
Toppilassa sytytettiin jälleen tulipalo – palavat rakennusjätteet aiheuttivat runsaasti savua alueelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työttömälle oikeus lomaan

Keppiä loisijat tarvii. Lue lisää...
Keppi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image