Oulu

Stora Enson pää­luot­ta­mus­mies yt-pommista: "Valtava järkytys, en voi edes sanoin kuvailla tuntemuksia"

Tehtaalla alkavat koko 600 työntekijän henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut, jotka voivat yhtiön mukaan johtaa jopa 400 työntekijän vähentämiseen. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 18.3.2019 11:13
Heikki Uusitalo

Stora Enson Oulun tehtaalle jysähti maanantaiaamuna yt-pommi. Jopa kaksi kolmasosaa työpaikoista on uhattuna. Tehdas aiotaan myös muuntaa paperinvalmistuksesta kartongin valmistukseen. 

Pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen kertoo Kalevalle, että hän sai tiedon yhtiön kaavailemista muutoksista ja yt-neuvotteluista maanantaiaamuna. 

– Tämä tuli täysin puun takaa. Valtava järkytys, en voi edes sanoin kuvailla tuntemuksia, Kaikkonen sanoo. 

Tehtaalla on selvitetty kehittämismahdollisuuksia vuoden päivät. Kaikkosen mukaan selvitystyö viittasi siihen, että molemmat koneet olisi muutettu kartongin valmistukseen. Nyt toinen koneista aiotaan kuitenkin sulkea, samoin arkittamo. 

Tehtaalla alkavat koko 600 työntekijän henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut, jotka voivat yhtiön mukaan johtaa jopa 400 työntekijän vähentämiseen. 

– Todella suurelta se kuulostaa, ylimitoitetultakin, Kaikkonen arvioi. 

Hän peräänkuuluttaa sitä, että heille, jotka eivät jatka Nuottasaaren tehtaalla, varmistetaan riittävä muutosturva. 

– Meillä on vuodesta 1991 asti tehty paperia ja 80 vuotta tehty sellua. Edellytän yhtiöltä, että nyt huolehditaan henkilöstöstä, ja mahdollisimman pehmein keinoin hoidetaan tämä muutos. 

Kaikkonen arvioi, että muutos on yksi tehtaan 80-vuotisen historian suurimmista. 

Stora Enson hallitus tekee päätöksen muutoshankkeesta vuoden 2019 ensimmäisellä vuosipuoliskolla yt-neuvottelujen päätyttyä.

Lue lisää aiheesta täältä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Tämä ei ole yllätys ,tievossa jo syksyllä.Kevväällä jo puhuttiin.????
Tehas tievotti näistä jo aikoja sitte,miksi nyt vasta älytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten nyt lakkoillaan kun työt loppuu.
Nämä paperiheikit on aina olleet lakkoilemassa kun metsäteollisuus on kannattanut hyvin.
Töitä kyllä löytyy ja veikkaan että väki vähenee vain väliaikaisesti ja palautuu joskus ennalleen.
Työläisiä arvostan ja kannnustan, mutta ay- väki saa nykyisin haittaa aikaan ja pomoille härskit palkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varautuvat vain mahdolliseen vasemmisto ja sdp hallitukseen, jos sellainen tulis. YT:t päättyy kun tiedetään vaalien tulos. Jos tulee punaista niin varmaan koko tehdas ajetaan alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän se metkaa olisikin jos pääluottamusmies ilmoittaisi riemuitsevansa yt-neuvotteluista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pääluottamusmiehellä yleensäkään ole muuta virkaa, kuin olla kulisseissa ja näytellä järkyttynyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JOs pääluottamusmuehelle tämä on valtava järkytys, niin hän ei ole ollut ajantasalla pitkään, ja ei ole seurannut paperitehtaiden ja paperin markkinoita. Miten luottamusmies voi toimia, jos hän ei seuraa aikaansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän niitä on jo terveisä Rinteelle. Pelottelee metsänhakkuiden vähentämisellä. Tässä on vihervasurrien tulevaisuuden kuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi harmi juttu, mutta jotain positiivista...nyt äkkiä muuntokoulutukset päälle ja paperimiesten/naisten koulutus hoitajiksi palvelutaloihin. Palkka ei ole lähellekään sama kuin paperitehtaassa, mutta työtä olis kyllä tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista ei todellakaan ole hoitoalan töihin, hyvin loukkaavaa kunnollisia hoitajia kohtaan vihjata että kuka tahansa Matti tai Maija Meikäläinen voidaan tosta noin vaan kouluttaa ammattitaitoiseksi hoitoalan työntekijäksi. Jotkut ihmiset elää näemmä ihan eri todellisuudessa kun on varaa heitellä tollasia kommentteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuhan pistävät laput luukulle koko tehtaalle niin vapautuu kunnon tontteja meren rannalta. Storalla on tietenkin ensin puhdistettava maat ennenkuin päästään rakentamaan. Ja samalla lähiympäristökin säästyy kun tehtaat rakennetaan viidakkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kari Jordanin ja Antti Herlinin neuvottelut tuoneet tulosta.
suljetaan tehtaita
ps.hissiyhtiö kone joutaa myös lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllätyshän luottamusmiehelle oli se että vain toinen kone muutetaan kartongille. Aikaisemman ilmoituksen mukaan piti muuttaa molemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi loppua koko tehdas, jos Stora Enson hallitus kokouksessaan niin päättää, ei tuu sitä yhtäkään kartonkikonetta, suuri vaara piilee tuossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Paperiliitto jyrähtää Stora Ensolle" HUUTONAURUA:) Arvoisat Paperiliittolaiset, huomaatteko nyt, että teidän vihtaanne on k..stu:) Se siitä liitosta ja ay-liikkeen avusta:) Huomaatteko? Tässäkin tapauksessa voittajina säilyvät vain ay-pomot, teidän tekemillänne sijoituksillanne liittoon:) Pistikö edes yhtään mietityttämään, köpöt, kapit:)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellisellä tavalla nämä uutiset aina yllättävät, vaikka tästäkin suunnitelmasta on puhuttu julkisuudessakin jo pari vuotta. Kukaan ei tunnu käsittävän, että tässä on kysymys myös satojen miljoonien investoinnista uuteen kartonkikoneeseen. Sen rakentaminen työllistää huomattavan määrän ihmisiä vuosien ajaksi. Todennäköisesti myös toinen paperikone muutetaan kartonkikoneeksi myöhemmin. Näin varmistetaan Oulun tehtaiden elinkaari jatkossakin vuosikymmeniksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi puolta asialla, ihan riippuu kumpaa kulmaa tarkastelet. On todellakin hieno homma, että ainakin 200 ihmisille olisi ehkä töitä jatkossa, mutta ne 400 muuta joutuvat sitten kortistoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sdp ,vihreitten ja vassurien suunnitelmat alkaa toteutua.Työttömiä lisää ja metsien hakkuut lopetetaan. Äänestäkää vain suurtyöttömyyden puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä ole mikään pommi saatikka sitten mikään katastroooofi. Tämä on erinomainen asia. Näin tehdas tulee kunnostettua ja se alkaa tuottamaan jotakin nykypäivänä tarpeellista. Bonuksena tehdas vapauttaa monta sataa ihmistä vapaalle, joten he pääsevät köllöttelemään päivät pitkät kotioloihin. Tämä on sitä elämänlatua, jota ihmiset ovat vuosia halunneet eli olla vain ja möllötellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olit varmaan vitsikäs olevinaan? Noo..mitenhän se kävisi jos saisit lemput siitä virkavelihyväveli paikastas ihan tässä ja nyt.
Varmaan naurattaisi..
Vaitettavasti tämäkin tämän toimitusministeriö hallituksen tuloksia. Jäljet näkyy kauas ja valitettavasti ne jäljet on kovaa kauraa korjata

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

21:50
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
21:14
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
20:57
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
20:39
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
19:34
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
19:19
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
19:00
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille
83
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
76
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
54
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
50
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
48
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
44
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
34
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image