Oulu

Sek­su­aa­li­ri­kos­ten määrä väheni Oulun po­lii­si­lai­tok­sen alueella – Oulun kau­pun­kia­lu­eel­la kehitys päinvastainen

Oulun kaupungin alueella seksuaalirikosten kokonaismäärä kasvoi noin 17 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 1.2.2019 10:06 | Päivitetty 1.2.2019 11:00
Heikki Uusitalo

Oulun poliisilaitoksen tietoon tulleiden rikosten määrä kääntyi nousuun vuonna 2018. Kokonaismäärä kasvoi neljä prosenttia vuodesta 2017. Kappalemääräisesti tuo tarkoittaa 2 500 rikoksen lisäystä.

Oulussa varmasti kuumin puheenaihe ovat seksuaalirikokset. Kaikkien seksuaalirikosten määrä vähentyi viime vuonna hieman Oulun poliisilaitoksen alueella. Erilaisia seksuaalirikoksia Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli 303 kappaletta kun edellisvuonna määrä oli 314.

Oulun kaupungin alueella kehitys oli päinvastainen, sillä seksuaalirikosten kokonaismäärä kasvoi noin 17 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Koko poliisilaitoksen alueella poliisin tietoon tuli kaksi raiskaustapausta vähemmän kuin vuonna 2017.

Vuonna 2018 lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin seitsemän kappaletta vähemmän kuin edellisvuonna (-5,2 %).

Seksuaalisia ahdisteluja Oulun poliisin tietoon tuli puolestaan huomattavasti enemmän: ahdisteluista tehtiin vuonna 2018 yhteensä 57 rikosilmoitusta kun vuotta aiemmin määrä oli 33 (+72,7 %).

Yhteensä 205 seksuaalirikoksessa epäilty oli poliisin tiedossa. Epäillyistä 51 oli ulkomaalaisia.

Ulkomaalaisten suhteellinen osuus kaikissa seksuaalirikoksissa oli Oulun poliisilaitoksen alueella vuonna 2018 noin 25 prosenttia. Edellisvuonna osuus oli 19 prosenttia.

Vuonna 2018 raiskausrikoksista epäiltyjä ulkomaalaisia oli 20 ja edellisenä vuonna 23. Raiskauksesta epäillyistä viime vuonna oli ulkomaalaisia 28 prosenttia, kun osuus edellisenä vuonna oli pari prosenttiyksikköä suurempi.

Viime vuonna ulkomaalaisia rikoksesta epäiltyjä törkeissä raiskauksissa oli 13, kun edellisvuonna heitä ei ollut ainoatakaan, ja pitkän aikavälin keskiarvo on ollut yksi tai kaksi epäiltyä vuodessa.

Seksuaalisissa ahdisteluissa tehdyissä ilmoituksissa tekijä oli joko tiedossa tai saatiin selville 35 tapauksessa – näistä ulkomaalaisia oli 11 (31,4 %). Edellisvuonna ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen osuus oli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi.

Koko maassa seksuaalirikosten määrä lisääntyi. Kun vuonna 2017 poliisille ilmoitettiin 3 331 seksuaalirikosta, vuonna 2018 määrä 3 826 ilmoitusta. Kasvua oli vajaat 15 prosenttia.

Oulun poliisilaitos on viime aikoina tiedottanut tutkinnassa olevista alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista epäillyistä seksuaalirikoksista pääasiassa Oulussa. Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018.

Teoista epäillyt henkilöt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Suurimpaan osaan on liittynyt yhteydenottaminen sosiaalisessa mediassa.

Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta kehottaa erityisesti nuoria ja nuorten vanhempia, tarkkaavaisuuteen ja pelisäännöistä sopimiseen sosiaalisessa mediassa. Tuntemattomien henkilöiden kaveri- ja seuraamispyyntöjä ei tule hyväksyä. Profiilit kannattaa laittaa yksityisiksi.

Suuressa osassa edellä mainituista epäillyistä rikoksista nuoriin on oltu ensin yhteydessä sosiaalisen median kautta, minkä jälkeen on ollut muutakin kanssakäymistä ja yhteydenpitoa.

Hälytystehtävät lisääntyivät

Koko maassa poliisin hälytystehtävien määrä lisääntyi viime vuonna. Erityisesti ne lisääntyivät aamuyöllä ravintoloiden sulkemisen aikaan.

Poliisille ilmoitettiin viime vuonna 795 055 rikosta, mikä on runsas 27 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Hälytystehtäviä poliisi sai hoidettavakseen 1 062 930 kappaletta eli runsas 7 600 enemmän edelliseen vuoteen nähden.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi selvisi viime vuodesta hyvin, kun otetaan huomioon, että poliisin tehtävät ja sen saamat määrärahat eivät hänen mukaansa ole tasapainossa.

– Yhteiskunta viime kädessä määrittää viranomaisten tehtävät ja voimavarat. Tätä arviointia tehdään parhaillaan muun muassa sisäministeriössä ja eduskunnassa. Rikostorjunnan ohella keskustelua herättävät erityisesti toimintavalmiusajat hälytystehtävissä. Myös panostuksia ennalta estävään työhön ja valvontaan kaivataan, Kolehmainen sanoo.

Päivitetty kello 10.28, 10.32 ja 10.35: Juttua täydennetty kauttaaltaan.
Korjattu kello 11.00: Koko maan seksuaalirikoksia koskevan kohdan vuosiluvut korjattu.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tästä tilastosta ei voi päätellä mitään, eikä millään ole mitään tekemistä minkään kanssa.

Ei pidä päätellä mitään. Ei saisi uutisoida tämmöisiä uutisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kuin kukaan ehtii mitään päätellä, niin korostaisin että "mikään ei liity mihinkään"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa, että ulkomaalainen joka on saanut Suomen kansalaisuuden, lasketaan tilastoissa suomalaiseksi. Ja toinen huomiotava seikka on se, että jutussa puhutaan tapausten määrästä ja epäiltyjen määrästä. Mutta kuinka moni epäiltynä useammassa tapauksessa?

"Yhteensä 205 seksuaalirikoksessa epäilty oli poliisin tiedossa. Epäillyistä 51 oli ulkomaalaisia."

Tuolla pyritään antamaan kuva, että 154 epäiltyä olisi suomalaisia. Ei se noin mene. Kuinka monessa noista 205:stä eri tapauksesta löytyy samoja epäiltyjä?

Toivoisin Kaleva-lehden toimitukselta ja kyseisen jutun kirjoittaneelta toimittajalta tarkempaa uutisointia asiassa.

Tämän kommentin saa julkistaa, siinä ei ole rasismia eikä vihapuhetta. Ainoastaan kritiikkiä, joka myös median on kestettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siskon tyttö ei uskalla enää liikkua iltaisin kaupungilla. On meno ollut jo monta vuotta niin levotonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemmilla ja heidän valistuksellaan on tässä se suurin merkitys. Nuorelle pitää todeta, että vaikka valistamaton kaveri olisi lähdössä väärään seuraan mukaan, niin siitä pitää kieltäytyä. Lapsi pitää saada valistettua niin, ettei hän edes harkitse asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaha, tilastokikkailu on alkanut, ja sillä pyritään osoittamaan, ettei mitään sen ihmempää olekaan tapahtunut. Suotta ollaan oltu huolissaan. Meillähän onkin kaikki ihan hyvin.
Sitten voidaankin puhua taas sähköautoista, mutta ennen sitä hoidetaan hoivalaitoksiin uudet johtajat rikastumaan, edeltäjät ovatkin jo miljonäärejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi toki olla tilastokikkailuakin.
Mutta oletan että syynä on ennemminkin se että maalta on pitkästi kaupunkiin ja kulkuyhteydet ovat huonot.
Muuttamalla lähemmäksi keskustaa, elämä helpottuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäköhän johtuu, että juuri kaupunkialueella raiskaukset lisääntyivät. Syykin aika selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image