Oulu

Puheenaihe: Puuttuuko Oulusta yksi iso ke­sä­ta­pah­tu­ma? Helena Petäistö: "Oulun ehdoton vahvuus on valkeat kesäyöt"

Oulun kesäyöt ovat valoisia, vaikka aurinko käykin keskellä yötä horisontin alapuolella. KUVA: Vuoma Laura
Oulu 16.6.2019 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa Oulun kesätapahtumiin.

Oulu Päivät alkavat tänä viikonloppuna noin 40 tapahtumalla. Kaupunkifestivaali jatkuu kolme viikkoa ja pieniä tapahtumia kertyy lähes 150. Oulu Päiviä on järjestetty vuodesta 1962 lähtien, ja nykyään tapahtumajärjestäjäksi voi ilmoittautua miltei mikä taho tahansa.

Tarvitaanko hajanaista festivaalia vai pitäisikö Ouluun puuhata yksi iso valtakunnallisesti vetävä kesätapahtuma?

Ratkaisu äänin 4–1 Oulussa ei ole puutetta isosta kesätapahtumasta.

Toimittaja ja tietokirjailija Helena Petäistön mielestä Oulun pitäisi pysäyttää pariksi päiväksi koko kesän ajan Lappiin menevät turistit. Petäistö kävi nuorena koulunsa Oulussa ja asuu nykyään Pariisissa.

– Oulun ehdoton vahvuus on valkeat kesäyöt. Tehkää toisin kuin muut. Napatkaa Shakespearilta Kesäyön unelma Oulun omaksi jutuksi ja järjestäkää joka yö jotakin vetävää juhannuksesta heinäkuun loppuun. Esimerkiksi keskiyön ulkoilmakonsertteja, keskiyön maratonia tai keskiyön piknikiä, Petäistö neuvoo.

Hän sanoo sanovansa ei "tavallisille isoille" kesätapahtumille.

– Jos joku keksii Savonlinnan oopperajuhlia, Porin jazzeja tai Suomi-Areenaa vastaavan supermegatapahtuman, joka vetäisi joka kesä koko Suomen Ouluun viikoksi tai pariksi, vastaisin kyllä.

Elojazzien festivaalijohtaja Kari Kuivamäen mielestä Oulusta puuttuu iso yleisesti tunnettu valtakunnallinen kesätapahtuma.

– Useilla kaupungeilla on iso omaan nimeen ja tunnettuun miljööseen liittyvä tapahtuma. Tämä brändi tuo vieraita läheltä ja kaukaa tutustumaan kaupunkiin. Oulussa suuret tapahtumat tuovat oululaisten ihmeteltäväksi ihmeitä muualta. Luulen kuitenkin, että matkailijat eivät tunnista kaupunkimme kesätapahtumia. Edes oululaiset eivät oikein tiedä, mitä ja missä tapahtuu.

Kuivamäki huomauttaa, että suuruus ei sinänsä ole kauneutta.

– Pienet sisältöpohjaiset tapahtumat toteuttavat hienosti oman tehtävänsä ja tuovat esille myös oululaisen osaamisen. Matkailijoita tarvitaan elinvoimaisten tapahtumien toteuttamiseksi. Kootaan omat joukot yhteen Oulu-brändin taakse.

Elokuvatuottaja Ilkka Matila MRP Matila Röhr Productions Oy:stä sanoo, että Oulu ei tarvitse lisää festivaaleja vaan olemassa olevia voisi yhdistää ja terävöittää Oulun vahvuuksilla, pohjoisella sijainnilla, valoisilla öillä ja vahvalla omalla identiteetillä. Matilan mielestä Oulu tunnetaan omaleimaisista kulttuuri-ilmiöistä kuten ilmakitaran MM, mieskuoro Huutajat sekä "yksitotiset heavy bändit ja paskanheitto yleisön päälle Turkan aikakauden teatterifestivaaleilla".

– Oulu on Euroopassa urbaanin ja ruraalin rajamaa, jonka välinen kipuilu synnyttää mielenkiintoisia ilmiöitä myös kulttuurin alalla. Tätä kannattaisi käyttää moottorina festivaaleja suunniteltaessa, Matila sanoo.

Taide- ja kulttuurifestivaalien kattojärjestön Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberlan mielestä Oululla on jo yksi iso valtakunnallisesti vetävä kesätapahtuma, Oulun juhlaviikot elokuussa.

– Se kokoaa sateenvarjonsa alle Oulun monipuoliset, korkeatasoiset, tiukan ammattimaisesti järjestetyt ja parhaimmillaan aidosti kansainväliset kulttuuritapahtumat. Juhlaviikot tarjoaa upean kattauksen kamarimusiikista sanataiteeseen, jazzista sirkukseen ja musiikkivideoista ilmakitaransoittoon. Mitä muuta vielä voisi toivoa? Kannattaa mieluummin kehittää Oulun juhlaviikkoja yhä paremmaksi kuin haaveilla jostain uudesta kesätapahtumasta, Amberla sanoo.

Matkailututkimuksen yliopistonlehtori Minni Haanpää Lapin yliopistosta kertoo, että matkailussa kiinnostus paikallisuuteen on kasvava trendi. Pienet tai keskisuuret rajattujen yleisöjen tapahtumat voivat houkutella kaupunkiin erilaisia yleisöjä ympäri vuoden. Hänen mukaansa huomionarvoista on myös tapahtumien merkitys paikallisille yhteisöille ja ihmisille.

– Oulussa järjestetään monia kiinnostavia tapahtumia, pienistä yhteisöperustaisista kokoontumisista aina suurempiin festivaaleihin. Valtakunnallisesti kiinnostavan suuren kesätapahtuman luominen ei ole välttämättä kovinkaan yksinkertaista. Kun kaupungissa on jo monia omaleimaisia ja paikalliseen kulttuuriin kiinnittyviä tapahtumia, kannattaisi kenties suuruuden haikailun sijaan keskittyä vahvistamaan näitä olemassa olevia, erilaisille yleisöille suunnattuja tapahtumia, Haanpään huomauttaa.

Mitä mieltä olet Oulun kesätapahtumista? Puuttuuko Oulusta valovoimainen valtakunnallinen tapahtuma? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt Oululla loistava tilaisuus tarttua Helenan ilmaiseen ideaan kiinni ja
alkaa toteuttamaan sitä. Toivottavasti yhteistyökyvyttömyys ei estä
matkailualan ja kaupungin toimijoita ryhtymästä töihin ja pikaisesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koitin selvittää netistä mitä voisi tehdä Oulussa lomalla. Ihan mahdotonta, ei löydy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusta ei todellakaan puutu yhtä isoa tapahtumaa - vaan Oulusta puuttuvat pysyvät joka kesäiset (viikonloppuiset) pienemmät tapahtumat, jotka elävöittäisivät kesäkaupungin päivät ja illat koko kesäksi ihmisten viihtyä hillitysti yksien suurten resuamis- ja räkäilykarnevaalien sijasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkosipuliyö oli valtakunnallisesti tunnettu tapahtuma. Sen niminen tapahtuma takaisin uudella twistillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

akustista ja melodista musiikkia kaikumaan vaikka kuuskaan kesäiltoihin ja alkuöihin....
=)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannettu vesi ja keinotekoinen rahastus ei toimi. Pitää olle hyvä aito tarina paikan tai tapahtuman taustalla. Jos sydän puuttuu kynttilä ei pala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helenan puheissa ideaa. Rahalla ei valkeita kesäöitä ja heleää luontoa muualle. Samoin sysimustia öitä, revontulia ja valkoista lumimaisemaa. Luksusta monelle tässä maailmassa:

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kesäyöt ja Oulun sijainti matkalla pohjoiseen tai paluu kalotilta pysähtyä - sitten ottaa juna tai lento on jo hyvä lähtökohta.
Epätoivoisesti keksittyjä tapahtumia jotta saataisiin majoittujia sekä turhan shoppailua ei kannata yrittää - rahan himon ilman sydäntä vierailija kyllä aistii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helena puhuu asiaa..nämä tapahtumat on jo niin nähty. Jotain uutta kaivataan jo ouluun nuoret ideoita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä Helenan kanssa. Paljon Oulussa tapahtuu, mutta jotenkin mikään lukuisista tapahtumista ei nouse framille. Tarvittaisiin jotain erilaista tapahtumaa, esim valoisan kesäyön hyödyntämistä. Puitteet -pitkät valoisat kesäyöthän - ovat ilmaisia ja valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

291 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image