Oulu

Oulussa tullut ilmi yhä enemmän törkeitä lapseen kohdistuneita sek­su­aa­li­ri­kok­sia – "Asunnossa on useampia henkilöitä, jotka käyttävät lasta hyväkseen"

Oulun poliisille on tänä vuonna ilmoitettu tammikuun ja marraskuun lopun välisenä aikana yhteensä 17 törkeää lapseen kohdistunutta raiskausta, mikä on enemmän kuin kymmeneen vuoteen. Esimerkiksi viime vuonna vastaava luku oli kolme. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 14.12.2018 6:31 | Päivitetty 14.12.2018 11:24
Susanna Kemppainen

Oulun poliisilla tutkittavana olevat törkeät lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset synkentävät poliisilaitoksen rikostilastoja.

Poliisi tutkii kesän ja syksyn aikana paljastuneita tekoja pääosin törkeän raiskauksen ja törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön nimikkeillä.

Oulun poliisille on tänä vuonna ilmoitettu tammikuun ja marraskuun lopun välisenä aikana yhteensä 17 törkeää lapseen kohdistunutta raiskausta, mikä on enemmän kuin kymmeneen vuoteen.

Esimerkiksi viime vuonna vastaava luku oli kolme.

Myös törkeistä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tehtyjen ilmoitusten määrä 48 on suurin vuosikymmeneen. Määrä on kasvanut edellisvuodesta yli 65 prosenttia. 

Asiantuntija: Tällaista on törkeä raiskaus ja törkeä lapsen hyväksikäyttö

Poliisi ei ole kertonut tutkinnallisista syistä sitä, mitä epäiltyjen uskotaan alle 15-vuotiaille tytöille tehneen.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kuvailee törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää raiskausta rikoslain näkökulmasta.

Hänen mukaansa raiskaus on esimerkiksi sukupuoliyhteys, jossa käytetään väkivaltaa tai sen uhkaa tai jos se kohdistuu henkilöön, joka ei kykene muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan vaikkapa pelkotilansa vuoksi.

Törkeäksi raiskauksen tekee se, jos se kohdistuu alle 18-vuotiaaseen tai jos siinä aiheutetaan uhrille vaikea ruumiinvamma tai vakava sairaus, kuten hi-virus. Samoin törkeä on raiskaus, joka tehdään erityisen raa'alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla tai jos sen toteuttaa useampi kuin yksi tekijä.

Törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä on puolestaan esimerkiksi sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa.

– Se ei edellytä väkivallan uhkaa. Sukupuoliyhteys 16 vuotta nuoremman kanssa riittää, Tolvanen kuvailee.

Törkeää on myös muun muassa sellainen lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, joka tehdään erityisen nöyryyttävällä tavalla tai jossa epäillyn ja uhrin välillä on erityisen luottamuksellinen suhde.

– Sitä sovelletaan esimerkiksi vanhemman ja lapsen välisessä suhteessa tai jos laitoksessa olevaan lapseen kohdistetaan tällaisia tekoja.

Tolvasen mukaan törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön voi syyllistyä myös ilman fyysistä kontaktia.

– Sitä voi olla myös jos esimerkiksi saa lapsen käyttäytymään netissä erityisen nöyryyttävällä tavalla.

Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä puolestaan on esimerkiksi alle 16-vuotiaan lapsen koskettelu, joka on omiaan vahingoittamana hänen kehitystään.

Jos henkilö on alle 18-vuotiaan kanssa yhdynnässä väkivaltaa käyttämällä, sillä uhkaamalla tai pelkotilaa hyödyntämällä, syyllistyy hän Tolvasen mukaan teollaan sekä törkeään raiskaukseen että törkeää lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Siitä voi lain mukaan saada maksimissaan 13 vuotta vankeutta.

11 epäiltyä, joista 10 vangittu

Oulun käräjäoikeus jatkoi torstaina tutkinnanjohtajan vaatimuksesta jälleen yhden seksuaalirikosvyyhteen vangitun miehen vangitsemista. Vuonna 1995 syntynyttä miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tekojen epäillään tapahtuneen 1. kesäkuuta–29. lokakuuta välisenä aikana Oulussa.

Raahen poliisivankilassa oleva mies osallistui vangitsemisoikeudenkäyntiin videoneuvotteluyhteyden välityksellä, kuten myös keskiviikkona vangittuna pidetyt epäillyt tekivät. Hänen avustajansa, asianajaja Jutta Wallén-Leino kertoi käsittelyssä, että mies kiistää epäillyn teon.

Poliisi epäilee, että vangittuina olevat kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä ovat syyllistyneet alle 15-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin useiden kuukausien ajan yksityisasunnoissa Oulussa.

Poliisi tutkii myös kahta Tuirassa 17. marraskuuta alle 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistunutta seksuaalirikosvyyhteä. Toinen teoista epäilty mies on vangittu.

Lisäksi selvittää 7. lokakuuta tapahtuneeksi epäiltyä törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeään raiskausta. Tästäkin teosta epäilty on tutkintavankeudessa.

Tyypillisimmät lievempiä tekoja

Oulun poliisilaitoksen väkivaltaryhmän kokenein väkivaltarikostutkija, rikosylikonstaapeli Kari Korhonen kertoo, että tyypillisimmin Oulussa viime vuosien aikana paljastuneissa lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa on ollut kyse lievemmistä teoista.

– Ylivoimaisesti yleisin lapsiin kohdistunut seksuaalijuttu on vaatteiden alta tai päältä genitaalialueen koskettaminen.

Aiempaa useammin poliisin tietoon tulee myös juttuja, joissa hyvinkin pienten lasten genitaalialueelle tunkeudutaan väkisin eli heidät raiskataan. Näitä tekoja on tutkittu esimerkiksi raiskauksina tai törkeinä raiskauksina.

Seksuaalirikosten uhrien ikäjakauma on ulottunut teini-ikäisistä aivan pieniin lapsiin. Nuorin Korhosen uran aikana Oulun poliisilaitoksen alueella tietoon tullut raiskauksen uhri oli alle yksivuotias vauva.

Korhonen kertoo, että pienimpien lasten kohdalla rikosten tutkiminen on hyvin hankalaa.

– Nämä ilmoitukset tulevat yleensä lapsen toisen vanhemman kertomana ja motiivina siinä voi olla esimerkiksi riitainen ero tai huoltajuusriita, hän kuvailee.

Rikosylikonstaapelin mukaan yleisimmin perheen ulkopuoliset teot kohdistuvat noin kymmenvuotiaisiin ja siitä vanhempiin lapsiin.

Suurin osa uhreista on tyttöjä. Poikien osuus on huomattavasti pienempi. 

Väkivalta mukana joissain tapauksissa

Kari Korhonen kertoo, että Oulun alueella on harvinaista, että seksuaalirikosten tekijöitä olisi yhtä aikaa useampia.

– On tilanteita, joissa on ollut asunnossa useampia henkilöitä, jotka käyttävät lasta hyväkseen eri aikaan.

Osassa tekoja seksuaalirikoksia on tehty erilaisten välineiden avulla, mutta tämä on epätavallista.

– Joissain tapauksissa käytetään myös väkivaltaa, mutta lapsiin kohdistuneet raiskaukset ja törkeät raiskaukset ovat kuitenkin onneksi aika harvinaisia alueellamme. Nyt poliisitutkinnassa oleva rikoskokonaisuus on siinä mielessä poikkeuksellinen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (34)

Nyt tarvitaan pikaisesti lisää ammattiauttajia lapsille ja nuorille. Jo nyt hoitoketjut hitaita ja onnettomia. Koulut ja opettajat eivät näitä raiskausuhreja, oppilaita voi hoitaa. Monet oppilaat ovat jo nyt heitteillejätettyjä. Oikeaa, tarpeeksi tehokasta, ammattitaitoista hoitoa ei ole tarpeeksi tai olemassa ollenkaan. Usein toimitaan vasta, kun kriisi on jo liian pitkällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos nyt kuvitellaan että tätä toimintaa on vain Oulussa, laitetaan päätä pensaaseen urakalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma ollut tiedossa jo pitemmän aikaa, huolestuneiden kansalaisten kirjoituksia netissä ollut pilvenpimein, joskin nekin kommentit siirretty liukkaasti pois näkyvistä, kysymys kulunee, eikö päättävässä asemassa olevat halua kuulla tai nähdä mitään tästä ongelmasta eli täydellinen tietämättömyys on parasta, niinhän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi aiheellista Oulun päättäjien kokoontua pohtimaan eri vaihtoehtoja miten tälläisiä tekoja ei enää tapahtuisi.Ihmeen hiljaa ovat olleet, mutta miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vain ajan kysymys milloin samanlaisia tapauksia paljastuu muistakin kaupungeista. Jokaisessa kaupungissa on ostari, jossa groomausta harrastetaan varsin näkyvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansalaisuus pois sen jo saaneilta. Näille hyväksikäyttäjille ei pidä tarjota linnassaolon "hotellimajoitusta"! Vankilat meillä ei ole heille edes kurinpitotoimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkevä vaihtoehto, kansalaisuus ja edut pois, suora lento takaisin kotimaahan ilman mahdollisuutta palata takaisin EU alueen sisälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jottain tarttis ny oikiasti tehä että tämä homma saahaan loppumaan ja äkkiä. VANHEMMAT nyt järki käteen ja puhukaa niitten lasten kans asioista niitteen oikeilla nimillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkein kysymys on miten voidaan vaikuttaa ettei tälläistä enää tapahtuisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin Oulu on ainoa kaupunki. Lasten on vain vaikea puhua näistä tapauksista, ehkä on uhkailtukin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerta valtapuolueet eivät hallitse maahanmuuttopolitiikkaa, niin Perussuomalaisten on pakko olla seuraavassa hallituksessa mukana. Tämän voi kaikki myöntää, muuten meno jatkuu samanlaisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa yllätys on ollut että kesti näin kauan poliisien puuttua tähän ja median myöntää ongelma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeistä seksuaalisista ahdisteluista ja raiskauksista voi saada kolmetoista vuotta. En vain ymmärrä mitä tuomarit ajattelee antaessaan yhdyskunta ym. palveluja raiskaajille. Tuomiot pitää vetää korkemmiksi mahdollisiksi. Jos turvapaikan hakija niin karkoitus välittömästi suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä viimeistään nyt pitää politiikkojen silmiltä suomut pudota ja todeta, että tämä nykyinen systeemi ei ole toimiva. Tämäntapaisille tapahtumille on laitettava kertakaikkinen piste. Eihän tämä mikään viidakko ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tämä keissi saatiin julki ja keskustelu avattua, nyt tärkeintä on saada tehtyä päätöksiä ettei näitä tapauksia enää tapahtuisi, mitä ne toimet ovat niin vaihtoehtoja varmaan löytynee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjien pitäisi vihdoin herätä, kun nämä mamut tekevät joka kolmannen suomessa tehtävän seksuaalirikoksen (A-studion mukaan.). Siten vielä yritetään sanoa, että kulttuurilla ei ole tähän vaikutusta, ja pöh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko kohta uskaltaa "tolokun ihiminen" kritisoida tätä touhua?
Vai vieläkö uhkaa luottamustoimien, työpaikan, aselupien, reserviläisharrastuksen tai "kansalais kunnian" menettäminen???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä vaaroista on yrittänyt joku nimeltämainitsematon puolue varoittaa, mutta heitä ei ole kuunneltu.
Nyt sitten yritetään ettei asioita käsitellä julkisesti ja että suut tukittaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

8.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pasha on perinteinen pääsiäisherkku, mutta tunnetko sen kaverin kulitsan
8.4.
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
8.4.
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
8.4.
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
8.4.
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
8.4.
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
8.4.
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image