Oulu

Oulussa tullut ilmi yhä enemmän törkeitä lapseen kohdistuneita sek­su­aa­li­ri­kok­sia – "Asunnossa on useampia henkilöitä, jotka käyttävät lasta hyväkseen"

Oulun poliisille on tänä vuonna ilmoitettu tammikuun ja marraskuun lopun välisenä aikana yhteensä 17 törkeää lapseen kohdistunutta raiskausta, mikä on enemmän kuin kymmeneen vuoteen. Esimerkiksi viime vuonna vastaava luku oli kolme. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 14.12.2018 6:31 | Päivitetty 14.12.2018 11:24
Susanna Kemppainen

Oulun poliisilla tutkittavana olevat törkeät lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset synkentävät poliisilaitoksen rikostilastoja.

Poliisi tutkii kesän ja syksyn aikana paljastuneita tekoja pääosin törkeän raiskauksen ja törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön nimikkeillä.

Oulun poliisille on tänä vuonna ilmoitettu tammikuun ja marraskuun lopun välisenä aikana yhteensä 17 törkeää lapseen kohdistunutta raiskausta, mikä on enemmän kuin kymmeneen vuoteen.

Esimerkiksi viime vuonna vastaava luku oli kolme.

Myös törkeistä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tehtyjen ilmoitusten määrä 48 on suurin vuosikymmeneen. Määrä on kasvanut edellisvuodesta yli 65 prosenttia. 

Asiantuntija: Tällaista on törkeä raiskaus ja törkeä lapsen hyväksikäyttö

Poliisi ei ole kertonut tutkinnallisista syistä sitä, mitä epäiltyjen uskotaan alle 15-vuotiaille tytöille tehneen.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kuvailee törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää raiskausta rikoslain näkökulmasta.

Hänen mukaansa raiskaus on esimerkiksi sukupuoliyhteys, jossa käytetään väkivaltaa tai sen uhkaa tai jos se kohdistuu henkilöön, joka ei kykene muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan vaikkapa pelkotilansa vuoksi.

Törkeäksi raiskauksen tekee se, jos se kohdistuu alle 18-vuotiaaseen tai jos siinä aiheutetaan uhrille vaikea ruumiinvamma tai vakava sairaus, kuten hi-virus. Samoin törkeä on raiskaus, joka tehdään erityisen raa'alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla tai jos sen toteuttaa useampi kuin yksi tekijä.

Törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä on puolestaan esimerkiksi sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa.

– Se ei edellytä väkivallan uhkaa. Sukupuoliyhteys 16 vuotta nuoremman kanssa riittää, Tolvanen kuvailee.

Törkeää on myös muun muassa sellainen lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, joka tehdään erityisen nöyryyttävällä tavalla tai jossa epäillyn ja uhrin välillä on erityisen luottamuksellinen suhde.

– Sitä sovelletaan esimerkiksi vanhemman ja lapsen välisessä suhteessa tai jos laitoksessa olevaan lapseen kohdistetaan tällaisia tekoja.

Tolvasen mukaan törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön voi syyllistyä myös ilman fyysistä kontaktia.

– Sitä voi olla myös jos esimerkiksi saa lapsen käyttäytymään netissä erityisen nöyryyttävällä tavalla.

Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä puolestaan on esimerkiksi alle 16-vuotiaan lapsen koskettelu, joka on omiaan vahingoittamana hänen kehitystään.

Jos henkilö on alle 18-vuotiaan kanssa yhdynnässä väkivaltaa käyttämällä, sillä uhkaamalla tai pelkotilaa hyödyntämällä, syyllistyy hän Tolvasen mukaan teollaan sekä törkeään raiskaukseen että törkeää lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Siitä voi lain mukaan saada maksimissaan 13 vuotta vankeutta.

11 epäiltyä, joista 10 vangittu

Oulun käräjäoikeus jatkoi torstaina tutkinnanjohtajan vaatimuksesta jälleen yhden seksuaalirikosvyyhteen vangitun miehen vangitsemista. Vuonna 1995 syntynyttä miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tekojen epäillään tapahtuneen 1. kesäkuuta–29. lokakuuta välisenä aikana Oulussa.

Raahen poliisivankilassa oleva mies osallistui vangitsemisoikeudenkäyntiin videoneuvotteluyhteyden välityksellä, kuten myös keskiviikkona vangittuna pidetyt epäillyt tekivät. Hänen avustajansa, asianajaja Jutta Wallén-Leino kertoi käsittelyssä, että mies kiistää epäillyn teon.

Poliisi epäilee, että vangittuina olevat kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä ovat syyllistyneet alle 15-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin useiden kuukausien ajan yksityisasunnoissa Oulussa.

Poliisi tutkii myös kahta Tuirassa 17. marraskuuta alle 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistunutta seksuaalirikosvyyhteä. Toinen teoista epäilty mies on vangittu.

Lisäksi selvittää 7. lokakuuta tapahtuneeksi epäiltyä törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeään raiskausta. Tästäkin teosta epäilty on tutkintavankeudessa.

Tyypillisimmät lievempiä tekoja

Oulun poliisilaitoksen väkivaltaryhmän kokenein väkivaltarikostutkija, rikosylikonstaapeli Kari Korhonen kertoo, että tyypillisimmin Oulussa viime vuosien aikana paljastuneissa lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa on ollut kyse lievemmistä teoista.

– Ylivoimaisesti yleisin lapsiin kohdistunut seksuaalijuttu on vaatteiden alta tai päältä genitaalialueen koskettaminen.

Aiempaa useammin poliisin tietoon tulee myös juttuja, joissa hyvinkin pienten lasten genitaalialueelle tunkeudutaan väkisin eli heidät raiskataan. Näitä tekoja on tutkittu esimerkiksi raiskauksina tai törkeinä raiskauksina.

Seksuaalirikosten uhrien ikäjakauma on ulottunut teini-ikäisistä aivan pieniin lapsiin. Nuorin Korhosen uran aikana Oulun poliisilaitoksen alueella tietoon tullut raiskauksen uhri oli alle yksivuotias vauva.

Korhonen kertoo, että pienimpien lasten kohdalla rikosten tutkiminen on hyvin hankalaa.

– Nämä ilmoitukset tulevat yleensä lapsen toisen vanhemman kertomana ja motiivina siinä voi olla esimerkiksi riitainen ero tai huoltajuusriita, hän kuvailee.

Rikosylikonstaapelin mukaan yleisimmin perheen ulkopuoliset teot kohdistuvat noin kymmenvuotiaisiin ja siitä vanhempiin lapsiin.

Suurin osa uhreista on tyttöjä. Poikien osuus on huomattavasti pienempi. 

Väkivalta mukana joissain tapauksissa

Kari Korhonen kertoo, että Oulun alueella on harvinaista, että seksuaalirikosten tekijöitä olisi yhtä aikaa useampia.

– On tilanteita, joissa on ollut asunnossa useampia henkilöitä, jotka käyttävät lasta hyväkseen eri aikaan.

Osassa tekoja seksuaalirikoksia on tehty erilaisten välineiden avulla, mutta tämä on epätavallista.

– Joissain tapauksissa käytetään myös väkivaltaa, mutta lapsiin kohdistuneet raiskaukset ja törkeät raiskaukset ovat kuitenkin onneksi aika harvinaisia alueellamme. Nyt poliisitutkinnassa oleva rikoskokonaisuus on siinä mielessä poikkeuksellinen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (34)

Nyt tarvitaan pikaisesti lisää ammattiauttajia lapsille ja nuorille. Jo nyt hoitoketjut hitaita ja onnettomia. Koulut ja opettajat eivät näitä raiskausuhreja, oppilaita voi hoitaa. Monet oppilaat ovat jo nyt heitteillejätettyjä. Oikeaa, tarpeeksi tehokasta, ammattitaitoista hoitoa ei ole tarpeeksi tai olemassa ollenkaan. Usein toimitaan vasta, kun kriisi on jo liian pitkällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos nyt kuvitellaan että tätä toimintaa on vain Oulussa, laitetaan päätä pensaaseen urakalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma ollut tiedossa jo pitemmän aikaa, huolestuneiden kansalaisten kirjoituksia netissä ollut pilvenpimein, joskin nekin kommentit siirretty liukkaasti pois näkyvistä, kysymys kulunee, eikö päättävässä asemassa olevat halua kuulla tai nähdä mitään tästä ongelmasta eli täydellinen tietämättömyys on parasta, niinhän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi aiheellista Oulun päättäjien kokoontua pohtimaan eri vaihtoehtoja miten tälläisiä tekoja ei enää tapahtuisi.Ihmeen hiljaa ovat olleet, mutta miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vain ajan kysymys milloin samanlaisia tapauksia paljastuu muistakin kaupungeista. Jokaisessa kaupungissa on ostari, jossa groomausta harrastetaan varsin näkyvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansalaisuus pois sen jo saaneilta. Näille hyväksikäyttäjille ei pidä tarjota linnassaolon "hotellimajoitusta"! Vankilat meillä ei ole heille edes kurinpitotoimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkevä vaihtoehto, kansalaisuus ja edut pois, suora lento takaisin kotimaahan ilman mahdollisuutta palata takaisin EU alueen sisälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jottain tarttis ny oikiasti tehä että tämä homma saahaan loppumaan ja äkkiä. VANHEMMAT nyt järki käteen ja puhukaa niitten lasten kans asioista niitteen oikeilla nimillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkein kysymys on miten voidaan vaikuttaa ettei tälläistä enää tapahtuisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin Oulu on ainoa kaupunki. Lasten on vain vaikea puhua näistä tapauksista, ehkä on uhkailtukin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerta valtapuolueet eivät hallitse maahanmuuttopolitiikkaa, niin Perussuomalaisten on pakko olla seuraavassa hallituksessa mukana. Tämän voi kaikki myöntää, muuten meno jatkuu samanlaisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa yllätys on ollut että kesti näin kauan poliisien puuttua tähän ja median myöntää ongelma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeistä seksuaalisista ahdisteluista ja raiskauksista voi saada kolmetoista vuotta. En vain ymmärrä mitä tuomarit ajattelee antaessaan yhdyskunta ym. palveluja raiskaajille. Tuomiot pitää vetää korkemmiksi mahdollisiksi. Jos turvapaikan hakija niin karkoitus välittömästi suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä viimeistään nyt pitää politiikkojen silmiltä suomut pudota ja todeta, että tämä nykyinen systeemi ei ole toimiva. Tämäntapaisille tapahtumille on laitettava kertakaikkinen piste. Eihän tämä mikään viidakko ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tämä keissi saatiin julki ja keskustelu avattua, nyt tärkeintä on saada tehtyä päätöksiä ettei näitä tapauksia enää tapahtuisi, mitä ne toimet ovat niin vaihtoehtoja varmaan löytynee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjien pitäisi vihdoin herätä, kun nämä mamut tekevät joka kolmannen suomessa tehtävän seksuaalirikoksen (A-studion mukaan.). Siten vielä yritetään sanoa, että kulttuurilla ei ole tähän vaikutusta, ja pöh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko kohta uskaltaa "tolokun ihiminen" kritisoida tätä touhua?
Vai vieläkö uhkaa luottamustoimien, työpaikan, aselupien, reserviläisharrastuksen tai "kansalais kunnian" menettäminen???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä vaaroista on yrittänyt joku nimeltämainitsematon puolue varoittaa, mutta heitä ei ole kuunneltu.
Nyt sitten yritetään ettei asioita käsitellä julkisesti ja että suut tukittaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

15:43
Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa Oulussa myös kirkkomusiikin koulutuksen
15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
14:55
Poliisi pyytää havaintoja kateissa olevasta 16-vuotiaasta pojasta
59
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
53
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
43
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
42
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
22
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
21
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
18
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image