Oulu

Oulun yliopistossa kuohuu – rehtori ei halua dekaaniksi henkilöstön tukemaa ja yliopiston nykymenoa kritisoinutta professoria

Oulu 17.11.2017 6:58
Kari Sankala
Vesa Puuronen toimii Oulun yliopistossa sosiologian professorina. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka

Kasvatustieteiden tiedekunnan uuden dekaanin valinta kuohuttaa Oulun yliopistossa.

Vuoden alussa vapautuvaa kasvatustieteiden dekaanin eli tiedekunnan johtajan tehtävään ilmoittautunut ainoa hakija, yhteiskuntatieteiden tohtori Vesa Puuronen ei kelpaa Oulun yliopiston rehtorille Jouko Niinimäelle.

Dekaanin paikka tuli hakuun, kun nykyinen dekaani Eila Estola jää eläkkeelle.

Yliopiston johtosäännön mukaan rehtori nimeää dekaanin tehtävään ilmoittautuneista henkilöistä tiedekuntaa kuultuaan. Puurosella on tiedekunnan henkilöstön tuki.

Silti rehtori Niinimäki on päättänyt, että kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin tehtävä pannaan uudelleen haettavaksi ensi maanantaista alkaen.

Kasvatustieteiden tiedekunnan henkilöstö on huolissaan yliopiston demokratian kehityksestä, joka näyttää etenevän kovin hitaasti tai peräti väärään suuntaan.

Yhteensä 70 tiedekunnan työntekijää on allekirjoittanut Oulun yliopiston rehtorille osoitetun kirjelmän, jossa otetaan kantaa Puurosen puolesta. Kirjelmä on mennyt tiedoksi myös yliopiston vararehtoreille, henkilöstöjohtajalle ja hallintojohtajalle.

– Saimme järkytykseksemme kuulla, että professori Vesa Puurosen nimittäminen tiedekunnan dekaaniksi olisi pysäytetty ja häntä olisi pyydetty luopumaan ehdokkuudestaan.

– Puuronen on ainoa tehtävään ilmoittautunut henkilö ja hän nauttii tiedekunnan henkilöstön laajaa luottamusta, kuten henkilöstön kuulemistilaisuus osoitti, kirjelmässä todetaan.

– Toivomme, että asiat voisivat edetä johtosäännön ja hyvän demokraattisen johtamisen mukaisesti niin, että professori Puuronen nimitetään kasvatustieteiden tiedekunnan dekaaniksi ja että päätöksenteon avoimuus ja läpinäkyvyys sekä johtamisen vuorovaikutteisuus toteutuisivat.

Yliopiston rehtori Jouko Niinimäki oli torstaina matkoilla, mutta Puurosta dekaanin tehtävään haastatellut koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä arvioi, että tiedekunta tarvitsee toisenlaista johtajuutta.

Hentilä pitää erikoisena, että Kaleva kysyy dekaanin valintaprosessista, vaikka se puhuttaa parhaillaan koko Linnanmaata.

– Asia on kesken, Hentilä kuittaa.

– On totta, että oli vain yksi hakija, joka on hyvä ja kokenut ja jolla on vahvuuksia. En käy kuitenkaan enempää läpi henkilön ominaisuuksia.

Professori Vesa Puuronen on tullut tutuksi Kalevan lukijoille mielipidekirjoituksistaan.

Puuronen on kysynyt, ollaanko Oulun yliopistosta tekemässä teknistä korkeakoulua. Hänen mielestään yritysopit rapauttavat yliopiston.

Puuronen on arvostellut myös yliopiston yhteistoimintamenettelyä ja todennut yliopistoväen keskinäisen solidaarisuuden olevan puntarissa.

– Professoriliiton Oulun osastossa on keskusteltu, että osaston pitää ryhtyä toimiin, jotta Oulun yliopistoon saadaan palautettua demokratia, Puuronen sanoo.

Oulun yliopisto kertoi perjantaina, että KTK:n dekaanihaun jatkamiselle on vankat perusteet.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (188)

”Toverit” on kovia mölyämään, mutta heikkoja saamaan mitään mielekästä aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puurosen takana ei ole koko henkilöstö, ilmeisestikin vain äänekkäimmät. Kirjelmän on allekirjoittanut 70 henkilöä, joka on noin puolet tiedekunnassa työskentelevästä henkilöstöstä. Kun mukaan lasketaan myös tiedekunnan harjoittelukoulujen henkilöstö, on allekirjoittaneita enää vain 30 %. Toivottavasti dekaanivalinta etenee niin etteivät huutajat revi tiedekuntaa hajalle. Se lienee kaikkien etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston tehtävä on jotain paljon laajempaa kuin olla talouselämän ja tuotannon, tehokkuuden ja kylmän laskelmoinnin palvelija. Sen pitää olla koko yhteiskunnan ja ihmiskunnan palvelija. Tätä viestiä on yritetty viedä yliopiston johdolle ja sitä ei haluta kuunnella. Siitä tässä on kyse. Ammutaan viestintuojat siis, sillähän ne ongelmat selviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä mielessä talouselämä,tuotanto ja tehokkus eivät palvele yhteiskuntaa.
Maisemia ei voi edelleenkään syödä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus halusi rehtorilta muutosta ja tulosta, joten niitä se nyt saa vaikka kylkiäisenä taitaa tulla myös ei-haluttuja asioita.. tässä kyydissä kun ei kysellä muilta mitä tehdään tai mikä sopii. Sama meno oli teknisessä tiedekunnassa aikoinaan ja taseen paranemiseen johtajat silloinkin rakastuivat soraäänistä huolimatta.

Ei kritiikkiä noteerata niin kauan kun tavoitteilla on hallituksen tuki, eikä norsunluutornia pieni räkytys haittaa, muuthan ovat aina väärässä, tyhmiä ja vailla visiota. Sivistyksestä ja yliopiston arvosta yhteiskunnalle ym on sinnepäin ihan turha puhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puurosen puolesta laadittu 70 työntekijän allekirjoittama kirjelmä osoittanee sen, että työntekijät haluavat muutosta vallitsevaan johtamistapaan. Puoltoäänet tuskin liittyvät mitenkään poliittiseen taustaan. Halutaan henkilö, joka uskaltaa ilmaista ja haastaa, tuoda poikkeaviakin näkökulmia ja saada kelkkaa johtamisen suhteen kääntymään. Tälle lienee tarvetta, sillä kovin helposti ei yliopistoväki kirjelmää laatimaan ryhtyisi.

Juuri nyt näyttää siltä, että he eivät näytä tulleen kuulluiksi. Tämän vuoksi Puuroset ja kaltaisensa olisivat paikallaan avaamaan sanaisen arkkunsa. Moniäänisyyden takaamiseksi. Yliopiston kehittämiseksi. Työtyytyväisyyden lisäämiseksi.

Toivottavasti hakee edelleen paikkaa. Toivottavasti tulee olemaan ainoa hakija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästähän kirja syntyisi siis näistä kommenteista.
Osa ymmärtää muutoksen, osa vastustaa sitä. Osa luulee, että korkeakoulu on kuin firma ja osa luulee, että "se vanha" opinahjo jossa ollaan kuin pulmuset suojassa pahalta maailmalta. Henkilöstö todnäk ajattelee ensisijassa omaa ja lähiympäristön parasta, johto ja hallitus organisaation kokonaisuuden etua. Tuhansia vuosia on aina ollut valtataistelua ja ei se mihinkään katoa. Ideologisesti voi toki kaikkea haaveilla. Olkaa nyt vaan realisteja. Ja mitä tulee tiedeyliopistoon, niin taitaapa olla ihan tutkimuksien valossa enemmänkin koulutusyliopisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on juuri päinvastoin. Johto suojelee omaa etuaan ja henkilökunta haluaisi toimivaa ja tehokasta yliopistostoa, joka on kykenevä tuottamaan korkeatasoista tutkimusta. Siitähän tässä on kyse. Johto vaihtoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, nimimerkki "vastoinpäin" on oikeassa!
T. pitkään yliopistolla uraa tehnyt, nyt jo yksityiselle sektorille onnellisesti siirtynyt, tohtorikoulutettu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosialisti opeilla ei tätä maata enää rakenneta.Jo yrittämisen oppeja vastustaa niin lippu kaverille pitkänrajan taakse.Tämmösiä solidaareja glopalisteja suomi ei enää tarvitse.Halonen oli viimeinen sössöttäjä tällä saralla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa se onkin umpi-kommunisti tämä Puuronen- se kertoo arvoista jo jotakin. Eipä noita menneen maailman ihmisiä kannata johtopaikoille laittaa.Hyvä että Rehtori pitää pintansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi herranjestas tätä kommunistien länkytystä. Kyllä yliopistojen meno kelpasi niille silloin, kun stalinistit määräsivät tahdin. Onneksi meno on muuttunut. Hienoa, että Oulun yliopisto katsoo tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä lässytystä!
Kokoomus ja keskusta ajavatkin varmaan mielestäsi loistavasti Suomen kansan asioita - kun ajavat hyvinvointiyhteiskuntaa alas. Ennen pitkää meilläkin ryöstöt ym lisääntyvät ja rikkaat joutuvat kulkemaan helikoptereilla katolta katolle, kun eivät uskalla kulkea kadulla ( kuin Brasiliassa). Nykyhallitus hävittää hyvinvointi-Suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä yliopisto saisi olla mikään diktatuurikaan, missä joku itsevaltias "Capo tutti di capi" valitsee kenet mieleisekseen katsoo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihme että suomella menee huonosti,jos vähintään kunta äänestys pitää suorittaa työpaikkojen täytöstä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Huolestuttaa, että rehtori toimii noin. Kuitenkin Yliopisto kyseessä. Pitäisi huomioida tiedekunnan henkikökunnan mielipide - kuitenkin tämän tiedekunnan asioista kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (188)

Uutisvirta

8.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pasha on perinteinen pääsiäisherkku, mutta tunnetko sen kaverin kulitsan
8.4.
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
8.4.
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
8.4.
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
8.4.
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
8.4.
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
8.4.
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image