Oulu

Oulun sek­su­aa­li­ri­kos­vyyh­des­sä yli neljän vuoden tuomio – törkeät rikokset tehtiin ho­tel­li­huo­neis­sa

Oulu 9.7.2019 14:00 | Päivitetty 9.7.2019 15:16
Henriikka Uusitalo

Oulun käräjäoikeus on antanut kuudennen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikosvyyhdestä.

Se tuomitsi Hassan Mohamud Mohamedin neljän vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Käräjäoikeus katsoi, että vuonna 1980 syntynyt mies oli sukupuoliyhteydessä tekoaikaan 12–13-vuotiaan tytön kanssa.

Hän myös käytti väkivaltaa saadakseen ja jatkaakseen sukupuoliyhteyttä. Käräjäoikeuden mukaan mies esti uhria poistumasta tilanteesta pitämällä tytöstä kiinni, ja uhri alistui sukupuoliyhteyden jatkumiseen vastoin tahtoaan.

Oikeus katsoi tekotavan olleen alistava ja nöyryyttävä

Käräjäoikeuden mukaan rikokset ovat törkeitä muun muassa siksi, että Mohammed on käyttänyt hyväkseen tytön kiinnostusta. Hänen ja tytön välinen ikäero on ollut tekohetkellä suuri.

Lisäksi Mohamedin menettely on aiheuttanut tytölle kipua, mustelmia polviin sekä punaisia jälkiä selkään, käsivarteen ja jalkaan.

– Rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon sen nöyryyttävä ja alistava tekotapa sekä se, että Mohamedin on täytynyt käsittää, että asianomistajan toimintakyvyssä, kyvyssä ilmaista itseään sekä käsityskyvyssä on ollut osin puutteita, käräjäoikeus perustelee tuomiota törkeästä raiskauksesta.

Kolme tapaamista kahdessa eri hotellissa 

Rikokset tehtiin vuoden 2017 heinäkuun ja viime vuoden lokakuun välisenä aikana kolmessa eri tapaamisessa hotellihuoneissa Oulussa. Asianosaiset tutustuivat toisiinsa internetissä ja pitivät yhteyttä Kik-pikaviestipalvelussa.

Mohamed myönsi oikeudessa syyllistyneensä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tietäen, että tyttö oli 13-vuotias. Lisäksi hän myönsi kosketelleensa ja suudelleensa tyttöä. Muilta osin hän kiisti kaikki syytteet.

Oikeus määräsi salassa pidettäviksi tytön ja hänen huoltajiensa henkilöllisyydet, oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tuomion. Salaamisella suojellaan uhrin yksityisyyttä.

Vahingonkorvauksia maksettavaksi 25 000 euroa

Hänen tulee maksaa uhrille yhteensä 25 000 euroa korvauksia kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä.

Oikeus myös määräsi hänet maksamaan tytön noin 6 300 euron oikeuskulut. Miehen omat oikeuskulut, lähes 19 000 euroa, tulevat valtion maksettavaksi miehen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa hovioikeuteen.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.
Vyyhden oikeuskäsittely on määrä saada kokonaisuudessaan päätökseen heinäkuussa.

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image