Oulu

Oulun kirkkoherrat: Oulussa lapsiin ja nuoriin kohdistuneet sek­su­aa­li­ri­kok­set ovat järkyttäneet syvästi – "Suru on yhteinen"

Kirkkoherrat kertovat, että Oulun kirkoissa rukoillaan sunnuntaina kaikkien niiden puolesta, joita tapahtumat järkyttävät ja koskettavat. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 12.1.2019 9:28 | Päivitetty 12.1.2019 13:27
Heidi Peltonen

Oulun kirkkoherrat ovat antaneet kannanottonsa Oulun seksuaalirikostapauksiin liittyen. Oulun poliisi tiedotti eilen perjantaina, että sille on tullut tutkintaan neljä uutta seksuaalirikosepäilyä, joissa uhrit ovat alle 15-vuotiaita.

– Oulussa poliisin tietoon tulleiden nuorten ja lasten hyväksikäyttötapaukset ovat järkyttäneet meitä ja koko kaupunkia syvästi. Suru on yhteinen, kannanotossa todetaan. 

Kirkkoherrat kertovat, että haluavat ilmaista tukensa kaikille rikosten uhreille ja heidän läheisilleen. 

– Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rikokset järkyttävät perusturvallisuutta, kasvurauhaa ja eheyttä. Siksi niiden torjumiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. 

Lisäksi kannanotossa todetaan, että yhteiskuntarauhan turvaamisen lisäksi poliisille on annettava työrauha rikosten tutkimiseen.

– Samalla haluamme muistuttaa, että tehtävämme on aina toimia rauhan ja yhteisymmärryksen rakentamiseksi, ei koston tai vastakkainasettelun lietsomiseksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettemme aiheettomasti leimaa ketään syytöntä tapahtumien johdosta, kannanotossa kerrotaan.

Kirkkoherrat kertovat, että Oulun kirkoissa rukoillaan sunnuntaina kaikkien niiden puolesta, joita tapahtumat järkyttävät ja koskettavat. Samalla kirkoissa rukoillaan myös Oulun turvallisuuden ja yhteisen vastuunkantamisen puolesta.

Myöhemmin lauantaina Oulun seurakunnat tiedottivat, että Tuomiokirkko on lauantaina auki kello 16–18. Kirkossa on mahdollista keskustella työntekijöiden kanssa.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Oulujoen seurakunnan kirkkoherra Ilkka Mäkinen, Oulun tuomiorovasti, tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Satu Saarinen, Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra Petri Satomaa, Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku, Kiimingin seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Pauli Niemelä, Karjasillan seurakunnan kirkkoherra Juhani Lavanko ja Tuiran seurakunnan kirkkoherra, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Niilo Pesonen.

Kannanoton päätteeksi kerrotaan, että seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä keskustelua varten. Heidän yhteystietonsa löytyvät seurakunnan verkkosivuilta.  

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kirkon tekopyhyys on erinomainen syy erota kirkosta. Itse en ainakaan tahdo antaa satoja euroja vuodessa kirkolle, joka sanoo yhtä ja tekee toista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo kansalle pitäisi antaa kriisiapua, on tuotettu yhteuskuntaan turvattomuutta, apu tarpeen, miten selvitä jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se suru on aivan kyllä yhteinen. Nyt Evl.-kirkolla olisi hyvä tilaisuus tulla/esiintyä väliintulijana. Kirkolla on oma tehtävänsä, ja sitä arvostan edelleen varsin suuresti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan meissä oululaisissakin hieman vikaa. Ilmapiiri on kovin vanhoillinen ja vihamielinenkin. Asunnottomat ovat ihmisroskaa. Alueella asuu paljon vanhoillisiin uskonnollisiin liikkeisiin kuuluvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiemmin kirkko kyllä tykkäsi leimata kaikki varoittavat äänet rasismiksi ja ihmisvihaksi, ja loi osaltaan pohjan sille vastakkainasettelulle missä nyt ollaan. Samoin kirkko haittasi viranomaisten työtä piilottelemalla laittomasti maassa olevia. Nyt sitten hurskastellaan ja rukoillaan, mutta vastuuta omista toimista ei taatusti oteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukoileminen kaikkien näistä pöyristyttävistä teoista henkilökohtaisesti tai välillisesti kärsimään joutuneiden ja kaikkien niiden tavalla tai toisella koskettamien puolesta on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin fyysinen ahdistelu syyttömiä kohtaan, johon jotkut Oulussa ovat jo ehtineet tehdä itsensä syyllisiksi, tai vihasaastan kylväminen eri foorumeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä sinun mielestä on vihaa ja ketä tässä on vihattu - ei ketään?

On ihmetelty tälläkin palstalla, että miksi kirkko ei ota vastuuta omista teoistaan tähän mennessä mitä he ovat tehneet maahanmuuton kanssa.

Onko tämä kysymys siis vihaa? Jos on, niin sitten mitä on sinun mielestä lasten raiskaaminen, onko sekin vihaa, poliittinen teko, hybridivaikuttamista, vai onko siinä tarkoituskin tulla tähän yhteiskuntaan tekemään rauhattomuutta. Sehän on yksi terrorin tarkoitus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyseessä sitten pääministeri, kaupunginjohtaja, rikosylikomisario tai kirkonmies, niin kannanotoista ei välity minkäänlaista vastuunkantoa tai pahoittelua omista aikaisemmista päätöksistä ja mielipiteistä jotka tilanteeseen ovat johtaneet.
Mutta onhan yksi lehden pääkirjoituksista otsikoitu "Moraalikadon merkkejä ilmassa", sitä kirjoitusta olisi nyt hyvä päivittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, käännetään vain se toinenkin poski. Eikö niin hyvä kirkkoherrat ja annetaan vielä enemmän paperittomille majoitusta? Kyllä se siitä..., odotellaan seuraavia tapauksia ja sama toistuu jälleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa kummallista kommentointia, kun kirkkohan on juuri ollut omilla kannanotoillaan mukana syntynyttä tilannetta mahdollistamassa sekä edesauttamassa...

Vanhan laulun sanojen mukaan tässäkin pätee viisaus, että "eivät ne surut suremalla lopu, on toimet ja teot tärkeämpää".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, rukoilu on paras konsti auttaa tilanteessa. Ja pään silittely. Eikö nyt pitäisi jalkautua sinne, missä ongelma on, eikä hulppeissa kirkoissa rukoilla, mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun poliittisilta päättäjiltä ei puhetta kummempia toimia tilanteen korjaamiseksi tule, niin jospa asiat hoituvat rukoilemalla? Aamen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä menee kohta siihen, että ihmiset ottavat vallan omiin käsiinsä.

Enkä yhtään ihmettele esimerkiksi näiden tyttöjen isiä, veljiä tai muita perheenjäseniä, jos viha ja pelko kasvavat niin suureksi, että otetaan oikeus omiin käsiin porukalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä yksilöön kohdistunut häpeällinen teko kulkee vielä monessa sukupolvessa ja lähiyhteisössä. Viha ja voimattomuuden tunne on kaikille yhteistä. Nyt tarvitaan tehokkaita kannanottoja ja toimenpiteitä tämän asian saattamiseksi oikeille raiteille. Missä ovat lasten, nuorten ja naisten järjestöt?? Hiljaista on ollut. Nyt on aika aukaista suunsa myös lähellä oleviin ongelmiin ja näytää esim. mielenosoituksin mitä ovat asiasta mieltä. Hiljainen kansalainen on nyt havahtunut ja haluaisi jotenkin vaikuttaa asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Oulussa voi taas hakea erikoisluokille – Myllytullin kuvataideluokalla pääsee mukaan isoihin projekteihin ja kokeilemaan uusia tekniikoita
21:53
Tyrnävä täydentää Murron alueen kaavaa
21:52
Oulun kaupunki esittää viisivuotiaiden varhaiskasvatuskokeiluun reilut miljoona euroa lisämäärärahaa
21:17
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
20:51
Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa eikä toista kansanäänestystä
19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
200
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image