Oulu

Neljä vuotta vankeutta 13-vuotiaan tytön raiskauksesta ja hy­väk­si­käy­tös­tä – Tekijä tiesi, että tyttöä oli aiemmin hy­väk­si­käy­tet­ty

Oulun käräjäoikeus antoi tänään viidennen tuomionsa Oulun seksuaalirikosvyyhdissä. KUVA: Essi Puuri
Oulu 20.6.2019 13:04 | Päivitetty 20.6.2019 13:54
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus on antanut viidennen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikosvyyhdestä.

Se on tuominnut Ali Osman Mohamedin neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin.

Käräjäoikeus katsoo, että vuonna 1993 syntynyt Mohamed oli sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa sukupuolielimellään ja sormellaan. Hän myös pakotti tämän jatkamaan sukupuoliyhteyttä väkivaltaa käyttämällä.

Mies puristi tyttöä ranteista, kurkulta ja esti lasta poistumasta. Lisäksi hän vaati tätä jatkamaan yhdyntää, mihin lapsi alistui vastoin tahtoaan.

Teoista aiheutui tytölle punoitusta käteen ja kurkulle, hengitysvaikeuksia ja kipua.

Tapasivat kolme kertaa miehen asunnolla

Oikeuden mukaan Mohamed teki tytölle myös seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä ja sai hänet ryhtymään tällaisiin tekoihin. Mies muun muassa kosketteli tätä rinnoista ja sai tytön koskettelemaan sukupuolielintään.

Käräjäoikeus piti hyväksikäyttöä törkeänä muun muassa osapuolten suuren ikäeron vuoksi. Mies oli tekohetkellä 25-vuotias.

– Rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska vastaaja on tiennyt asianomistajan tulleen jo aikaisemmin hyväksikäytetyksi, oikeus perustelee tuomiotaan. Samalla perusteella se piti myös miehen tekemää raiskausta törkeänä.

Tuomioistuimen mielestä miehen olisi tullut havaita ainakin joitakin puutteita tytön kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan ja kyvyssä tehdä päätöksiä. Nämä olivat oikeuden mukaan merkkejä tytön haavoittuvuudesta tämän nuoren iän lisäksi.

Rikokset tapahtuivat, kun tyttö ja mies tapasivat kolme kertaa miehen asunnolla viime elo-syyskuussa.

Yritti houkutella uuteen tapaamiseen tarjoamalla rahaa

Kaksikko oli tavannut toisensa Facebookissa. He tutustuivat ja pitivät yhteyttä Messenger, WhatsApp, Instagram ja imo-palvelujen kautta.

Tapaamisten jälkeen mies lähetti tytölle viestejä, joissa hän pyysi tätä tulemaan luokseen ja tarjosi tälle rahaa.

– Yhteydenpidon ja olosuhteiden perusteella Mohamedilla ei ole ollut mitään asiallista syytä ehdotetulle tapaamiselle vaan hänen tarkoituksenaan on ollut kohdistaa lapseen rikos, oikeus toteaa.

Miestä syytettiin myös seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta. Syyte hylättiin näyttämättömänä.

Oikeus määräsi oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tytön ja tämän huoltajien henkilöllisyyden salassapidettäväksi 60 vuoden ajaksi.

Mies kiisti osan teoista ja osan hän myönsi. Käräjäoikeudessa katsottiin tytöstä poliisitutkinnan aikana tehtyjä haastattelunauhoitteita, kuultiin hänen huoltajiaan ja todistajia. Kirjallisina todisteina oli muun muassa viesti- ja puheluhistoriatietoja, teleliittymien paikantamistietoja ja lääkärinlausuntoja.

Oikeus ei pitänyt uskottavana miehen väitettä siitä, että hän oli luullut tyttöä 16-vuotiaaksi.

Käräjäoikeuden tuomio on yksimielinen. Sen kokoonpanossa oli kaksi käräjätuomaria ja kaksi lautamiestä.

Maksaa korvauksia 22 000 euroa

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle kivusta, särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä yhteensä 22 000 euron korvaukset. Lisäksi hänen pitää maksaa tämän oikeuskuluja noin 4800 euroa.

Miehen omat, yhteensä noin 8600 euron oikeuskulut maksetaan valtion varoista tämän taloudellisen tilanteen vuoksi.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on Mohamedin lisäksi syytettynä seitsemän muuta ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Neljä heistä on jo saanut tuomionsa. Kolmen muun miehen osalta oikeudenkäynnit alkavat juhannuksen jälkeen. Vyyhden oikeuskäsittely on määrä saada kokonaisuudessaan päätökseen heinäkuun alkupäivinä ja viimeistä tuomiota odotellaan heinäkuun puolivälin tienoilla.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 13.52.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

23:50
Lukijat kuvasivat torstai-illan upeaa auringonlaskua ja raekuuroa enteilleitä muhkeita pilviä
23:12
Kelohirsinen mökki tuhoutui tulipalossa Inarissa, ei tietoa henkilövahingoista
22:30
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
22:06
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
22:04
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
21:43
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
20:50
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille
93
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
76
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
69
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
54
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
53
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
53
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
46
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Lapissa sekä Koillismaalla tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image