Oulu

Neljä vuotta vankeutta 13-vuotiaan tytön raiskauksesta ja hy­väk­si­käy­tös­tä – Tekijä tiesi, että tyttöä oli aiemmin hy­väk­si­käy­tet­ty

Oulun käräjäoikeus antoi tänään viidennen tuomionsa Oulun seksuaalirikosvyyhdissä. KUVA: Essi Puuri
Oulu 20.6.2019 13:04 | Päivitetty 20.6.2019 13:54
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus on antanut viidennen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikosvyyhdestä.

Se on tuominnut Ali Osman Mohamedin neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin.

Käräjäoikeus katsoo, että vuonna 1993 syntynyt Mohamed oli sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa sukupuolielimellään ja sormellaan. Hän myös pakotti tämän jatkamaan sukupuoliyhteyttä väkivaltaa käyttämällä.

Mies puristi tyttöä ranteista, kurkulta ja esti lasta poistumasta. Lisäksi hän vaati tätä jatkamaan yhdyntää, mihin lapsi alistui vastoin tahtoaan.

Teoista aiheutui tytölle punoitusta käteen ja kurkulle, hengitysvaikeuksia ja kipua.

Tapasivat kolme kertaa miehen asunnolla

Oikeuden mukaan Mohamed teki tytölle myös seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä ja sai hänet ryhtymään tällaisiin tekoihin. Mies muun muassa kosketteli tätä rinnoista ja sai tytön koskettelemaan sukupuolielintään.

Käräjäoikeus piti hyväksikäyttöä törkeänä muun muassa osapuolten suuren ikäeron vuoksi. Mies oli tekohetkellä 25-vuotias.

– Rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska vastaaja on tiennyt asianomistajan tulleen jo aikaisemmin hyväksikäytetyksi, oikeus perustelee tuomiotaan. Samalla perusteella se piti myös miehen tekemää raiskausta törkeänä.

Tuomioistuimen mielestä miehen olisi tullut havaita ainakin joitakin puutteita tytön kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan ja kyvyssä tehdä päätöksiä. Nämä olivat oikeuden mukaan merkkejä tytön haavoittuvuudesta tämän nuoren iän lisäksi.

Rikokset tapahtuivat, kun tyttö ja mies tapasivat kolme kertaa miehen asunnolla viime elo-syyskuussa.

Yritti houkutella uuteen tapaamiseen tarjoamalla rahaa

Kaksikko oli tavannut toisensa Facebookissa. He tutustuivat ja pitivät yhteyttä Messenger, WhatsApp, Instagram ja imo-palvelujen kautta.

Tapaamisten jälkeen mies lähetti tytölle viestejä, joissa hän pyysi tätä tulemaan luokseen ja tarjosi tälle rahaa.

– Yhteydenpidon ja olosuhteiden perusteella Mohamedilla ei ole ollut mitään asiallista syytä ehdotetulle tapaamiselle vaan hänen tarkoituksenaan on ollut kohdistaa lapseen rikos, oikeus toteaa.

Miestä syytettiin myös seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta. Syyte hylättiin näyttämättömänä.

Oikeus määräsi oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tytön ja tämän huoltajien henkilöllisyyden salassapidettäväksi 60 vuoden ajaksi.

Mies kiisti osan teoista ja osan hän myönsi. Käräjäoikeudessa katsottiin tytöstä poliisitutkinnan aikana tehtyjä haastattelunauhoitteita, kuultiin hänen huoltajiaan ja todistajia. Kirjallisina todisteina oli muun muassa viesti- ja puheluhistoriatietoja, teleliittymien paikantamistietoja ja lääkärinlausuntoja.

Oikeus ei pitänyt uskottavana miehen väitettä siitä, että hän oli luullut tyttöä 16-vuotiaaksi.

Käräjäoikeuden tuomio on yksimielinen. Sen kokoonpanossa oli kaksi käräjätuomaria ja kaksi lautamiestä.

Maksaa korvauksia 22 000 euroa

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle kivusta, särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä yhteensä 22 000 euron korvaukset. Lisäksi hänen pitää maksaa tämän oikeuskuluja noin 4800 euroa.

Miehen omat, yhteensä noin 8600 euron oikeuskulut maksetaan valtion varoista tämän taloudellisen tilanteen vuoksi.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on Mohamedin lisäksi syytettynä seitsemän muuta ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Neljä heistä on jo saanut tuomionsa. Kolmen muun miehen osalta oikeudenkäynnit alkavat juhannuksen jälkeen. Vyyhden oikeuskäsittely on määrä saada kokonaisuudessaan päätökseen heinäkuun alkupäivinä ja viimeistä tuomiota odotellaan heinäkuun puolivälin tienoilla.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 13.52.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
29
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image