Oulu

Neljä vuotta vankeutta 13-vuotiaan tytön raiskauksesta ja hy­väk­si­käy­tös­tä – Tekijä tiesi, että tyttöä oli aiemmin hy­väk­si­käy­tet­ty

Oulun käräjäoikeus antoi tänään viidennen tuomionsa Oulun seksuaalirikosvyyhdissä. KUVA: Essi Puuri
Oulu 20.6.2019 13:04 | Päivitetty 20.6.2019 13:54
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus on antanut viidennen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikosvyyhdestä.

Se on tuominnut Ali Osman Mohamedin neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin.

Käräjäoikeus katsoo, että vuonna 1993 syntynyt Mohamed oli sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa sukupuolielimellään ja sormellaan. Hän myös pakotti tämän jatkamaan sukupuoliyhteyttä väkivaltaa käyttämällä.

Mies puristi tyttöä ranteista, kurkulta ja esti lasta poistumasta. Lisäksi hän vaati tätä jatkamaan yhdyntää, mihin lapsi alistui vastoin tahtoaan.

Teoista aiheutui tytölle punoitusta käteen ja kurkulle, hengitysvaikeuksia ja kipua.

Tapasivat kolme kertaa miehen asunnolla

Oikeuden mukaan Mohamed teki tytölle myös seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä ja sai hänet ryhtymään tällaisiin tekoihin. Mies muun muassa kosketteli tätä rinnoista ja sai tytön koskettelemaan sukupuolielintään.

Käräjäoikeus piti hyväksikäyttöä törkeänä muun muassa osapuolten suuren ikäeron vuoksi. Mies oli tekohetkellä 25-vuotias.

– Rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska vastaaja on tiennyt asianomistajan tulleen jo aikaisemmin hyväksikäytetyksi, oikeus perustelee tuomiotaan. Samalla perusteella se piti myös miehen tekemää raiskausta törkeänä.

Tuomioistuimen mielestä miehen olisi tullut havaita ainakin joitakin puutteita tytön kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan ja kyvyssä tehdä päätöksiä. Nämä olivat oikeuden mukaan merkkejä tytön haavoittuvuudesta tämän nuoren iän lisäksi.

Rikokset tapahtuivat, kun tyttö ja mies tapasivat kolme kertaa miehen asunnolla viime elo-syyskuussa.

Yritti houkutella uuteen tapaamiseen tarjoamalla rahaa

Kaksikko oli tavannut toisensa Facebookissa. He tutustuivat ja pitivät yhteyttä Messenger, WhatsApp, Instagram ja imo-palvelujen kautta.

Tapaamisten jälkeen mies lähetti tytölle viestejä, joissa hän pyysi tätä tulemaan luokseen ja tarjosi tälle rahaa.

– Yhteydenpidon ja olosuhteiden perusteella Mohamedilla ei ole ollut mitään asiallista syytä ehdotetulle tapaamiselle vaan hänen tarkoituksenaan on ollut kohdistaa lapseen rikos, oikeus toteaa.

Miestä syytettiin myös seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta. Syyte hylättiin näyttämättömänä.

Oikeus määräsi oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tytön ja tämän huoltajien henkilöllisyyden salassapidettäväksi 60 vuoden ajaksi.

Mies kiisti osan teoista ja osan hän myönsi. Käräjäoikeudessa katsottiin tytöstä poliisitutkinnan aikana tehtyjä haastattelunauhoitteita, kuultiin hänen huoltajiaan ja todistajia. Kirjallisina todisteina oli muun muassa viesti- ja puheluhistoriatietoja, teleliittymien paikantamistietoja ja lääkärinlausuntoja.

Oikeus ei pitänyt uskottavana miehen väitettä siitä, että hän oli luullut tyttöä 16-vuotiaaksi.

Käräjäoikeuden tuomio on yksimielinen. Sen kokoonpanossa oli kaksi käräjätuomaria ja kaksi lautamiestä.

Maksaa korvauksia 22 000 euroa

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle kivusta, särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä yhteensä 22 000 euron korvaukset. Lisäksi hänen pitää maksaa tämän oikeuskuluja noin 4800 euroa.

Miehen omat, yhteensä noin 8600 euron oikeuskulut maksetaan valtion varoista tämän taloudellisen tilanteen vuoksi.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on Mohamedin lisäksi syytettynä seitsemän muuta ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Neljä heistä on jo saanut tuomionsa. Kolmen muun miehen osalta oikeudenkäynnit alkavat juhannuksen jälkeen. Vyyhden oikeuskäsittely on määrä saada kokonaisuudessaan päätökseen heinäkuun alkupäivinä ja viimeistä tuomiota odotellaan heinäkuun puolivälin tienoilla.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 13.52.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image